MOTORSPORT

Jyväskylän viimeisin suomalaisvoittaja ajaa uransa parasta kautta – “Ihan selvä juttu”

Esapekka Lappi on viimeisin suomalaisvoittaja Jyväskylän MM-rallissa. Tänä vuonna on hyvinkin mahdollista, että pieksämäkeläisestä yksinkertaisesta Jyväskylä-voittajasta tulee kaksinkertainen voittaja.

Kahdeksan MM-rallia tänä vuonna ja niissä neljä palkintosijoitusta. Esapekka Lappi, 32, allekirjoitti UrheiluUutiset Motorsportin hänelle tarjoaman väittämän siitä, että Lapilla on käynnissään uran paras kausi tähän mennessä.

– Kyllä, se on ihan selvä juttu. Tasaisinta suorittamista mitä meiltä koskaan. Hyviä tuloksia voisi olla paljon enemmänkin mitä nyt on, Lappi muistutti, viitaten muun muassa Meksikon pettymykseen, kun Hyundai karkasi ulos tieltä johtoasemassa.

Lapin saldo Jyväskylästä on vakuuttava. Lappi on osallistunut Keski-Suomen legendaariseen sorasirkukseen pääluokan kalustolla viisi kertaa ja kolme kertaa hän on seissyt viimeisen erikoiskokeen jälkeen palkintopallilla. Vuonna 2017 tuli sensaatiomainen voitto Toyotalla, kaksi vuotta myöhemmin Lappi taituroi Citroenin toiseksi ja viime vuoden värikäs ja tapahtumarikas kilpailu Toyotalla päättyi kolmanteen sijaan.

Tänä vuonna Lappi nähdään Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Hyundailla ja luottamus sen suhteen, että menestystä voisi tulla, on vahva.

– Niin kuin olen aiemminkin sanonut, niin tämä auto istuu minun käteen soralla paremmin mitä viime vuonna, Lappi myönsi.

Oletko tyytyväinen mihinkään muuhun tulokseen kuin voittoon?

– Ei vielä ainakaan. Katsotaan sunnuntaina uudestaan, Lappi hymyili.

Suurimpana ennakkosuosikkina kilpailuun starttaa MM-pistejohtaja Kalle Rovanperä. Lappi tottakai tiedostaa puuppolalaisen osaamisen, eikä edes halua nostaa muita nimiä Rovanperän rinnalle voittajasuosikeista puhuttaessa.

– Kyllähän sen eron Kalleen pitää olla aika iso perjantain jälkeen jos meinaa Kallen pitää takana. Muista en osaa sanoa, miten sen pitäisi olla. Jos voitosta halutaan ajaa, niin kyllähän sitä pitää johdossa perjantain jälkeen olla, Lappi naulasi.

 

Esapekka Lappi oli testierikoiskokeella torstaina kolmanneksi nopein (Kuva: Hyundai Motorsport).

 

 

“Niissä niitä riskejä on otettava”

Lapin näkemyksen mukaan, mikäli olosuhteissa ei tapahdu viime hetkillä dramaattista muutosta, Rovanperä ei tule kärsimään perjantaina niin paljon “aura-auton” roolistaan kuin mitä esimerkiksi viime vuonna, kun perjantaina ajettiin kuivissa olosuhteissa. Poikkeuksena on toki Myhinpään klassikko, jonne on rankkasataiden takia jouduttu ajamaan runsaasti mursketta tietä kunnostettaessa.

– Teiden pinta on kostea ja pöly on sidottu tien pintaan. Kalle ei tule niin paljon kärsimään ensimmäisenä reitillä, paitsi Myhinpäässä. Muilla pätkillä tilanne on toinen. Tottakai teidenreunat voi mennä pehmeäksi jossakin pikkuteillä, kun leikataan. Sitten ei tiedä mitä sieltä kaivautuu. Se on ainut kysymysmerkki. “Shakedownissa” tie kesti älyttömän hyvin, Lappi kuvaili torstai-aamupäivänä ajetun testierikoiskokeen olosuhteita.

Lappi ajoi edellisessä MM-rallissa Virossa kolmanneksi ja viidestä viimeisimmästä MM-rallista palkintosijoituksia on tullut neljä. MM-pisteissä sijoitus on kuudes. Tulevaan kilpailuun Lappi lähtee sillä ajatuksella, että homma jatkuisi siitä mihin Virossa jäi. Lapin mukaan mitään taikatemppuja on turha yrittää.

– Ajaa niin kuin hyvältä tuntuu, niin ne hyvät ajat parhaiten tulee. Pitää löytää tasaisuus ja katsotaan sitten millaisia taisteluja siellä tulee, Lappi ennakoi.

Kuten hyvin tiedetään, maailman kovavauhtisemmassa MM-rallissa pärjäävät ne, jotka uskaltavat ottaa riskejä ilman, että sortuvat niiden kautta virheisiin. Missä niitä riskejä sitten Jyväskylässä otetaan?

– Kovavauhtiset paikat, missä mutkia mennään viitosvaihteella nyppyjen yli. Niissä niitä riskejä on otettava. Se kulma pitää sattua nypyn yli oikein, tai muuten käy huonosti. Siellä sitä aikaa otetaan pois. Hitaat paikat on sellaisia, että ne kaikki osaa ajaa. Ei niissä saa eroja, Lappi arvioi.

Suomen MM-rallin, Secto Rally Finlandin, avauserikoiskoe ajetaan Jyväskylän Harjulla torstai-iltana kello 19.05. Metsäerikoiskokeille karavaani suuntaa perjantai-aamuna. Kilpailu päättyy sunnuntaina.

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com