MOTORSPORT

Jyväskylässä muhimassa todellinen sensaatio autolla, jolla on värikäs historia

Ruuhimäen erikoiskokeen ensimmäinen ajokerta toi ison pettymyksen Jyväskylän MM-rallissa WRC3-luokan kärkisijoista kovaa kamppailua käyneille Eerik Pietariselle, sekä Teemu Asunmaalle. Samalla nelivetodebytantti Lauri Joona huomasi nousseensa kolmanneksi ja sensaatiomaisesti kiinni palkintosijoitukseen.

Jyväskylän MM-rallissa sunnuntain avauserikoiskoe ei tuonut WRC3-luokan sijoituksiin muutosta. Emil Lindholm jatkoi luokan ylivoimaisessa johtoasemassa, Mikko Heikkilä oli toisena ja kolmatta, sekä neljättä sijaa pitivät hallussaan Eerik Pietarinen ja Teemu Asunmaa. Ensimmäistä kilpailuaan nelivetokalustolla ajava Lauri Joona oli viidentenä ja eroa kolmanteen sijaan oli jo kolme ja puoli minuuttia.

Joonalle viides sija olisi varmasti kelvannut enemmän kuin hyvin ja varsinkin, kun edellä ajaneesta neljän kärjestä jokainen kuljettaja oli sastamalalaista huomattavasi kokeneempi. Kilpailun kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella, Ruuhimäen ensimmäisellä ajokerralla, WRC3-luokan tulosluettelo meni kuitenkin kokonaan uusiksi, kun Pietarinen ja Asunmaa ajoivat ulos. Tämä nosti Joonan kolmanneksi ja tiukasti kiinni palkintosijoitukseen.

– Sunnuntain ensimmäinen lenkki meni ihan hyvin. Oli varsin vaihteleva pito aamun ekalla, joten otettiin aika varovasti. Oli kyllä komeaa päästä hyppimään Ruuhimäkeen. Koitetaan ajaa loput pätkät tasaisen varmasti ja virheitä vältellen, Joona kommentoi Facebook-sivullaan ennen kahta viimeistä erikoiskoetta.

Kun toiseksi viimeinen erikoiskoe sujui Joonalta ja kartanlukija Mikael Korhoselta ilman ongelmia, on kaksikko ennen viimeistä erikoiskoetta edelleen kolmantena, 36 sekuntia espanjalaista Pepe Lopezia edellä, joka pitää siis hallussaan neljättä sijaa. 24-vuotias Joona on SM3-luokan Suomen mestari viime ja tältä vuodelta. Ensimmäisen kerran Joona osallistui Jyväskylän MM-ralliin kaksi vuotta sitten, sijoittuen etuvetoluokassa kolmanneksi.

MM-debyyttinsä jälkeen Joona on osallistunut kuuteen MM-ralliin, joista viidessä hän on taistellut junioreiden MM-pisteistä. JWRC-debyytti viime vuonna Ruotsissa oli tuomassa komean kolmannen sijan, mutta rengasrikko viimeisellä erikoiskokeella pudotti Joonan yhdeksänneksi. Tänä vuonna Joona on sijoittunut Kroatiassa kolmanneksi ja Virossa, sekä Belgiassa neljänneksi ja ennen junioreiden kauden viimeistä osakilpailua sijoitus pisteissä on neljäs.

Joonan ensimmäinen kilpailu nelivetokalustolla tämänvuotisessa Jyväskylän MM-rallissa tapahtuu Skoda Fabia R5 -autolla, jolla on värikäs historia. Ole Christian Veiby ajoi samalla autolla vuonna 2018 kolme MM-rallia Skodan tehdastallin väreissä, rysäyttäen Jyväskylässä ulos. Tammikuussa 2019 ex-formulatähti Mika Salo ajoi ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan rallinsa R5-autolla ja nimenomaan tällä autolla. Paikka oli Rovaniemi ja kilpailu legendaarinen Tunturiralli.

Printsport Racingin omistamalla autolla Salon lisäksi omat R5-debyyttinsä ovat suorittaneet myös Aleksi Röyhkiö, Kokkolassa kesällä 2020, Kalle Markkanen Keravalla syksyllä 2020, sekä Jussi Keskiniva, joka osallistui nyt Joonan käytössä olevalla autolla ensimmäiseen ja toistaiseksi ainoaan MM-ralliinsa helmikuussa Rovaniemellä.

Ennen Jyväskylän MM-rallia Joona korosti tiedotteessaan, että ykköstavoitteena on päästä maaliin. Edessä olleen kolmepäiväisen kilpailun erikoiskokeista esiin nousivat Päijälä, sekä juuri Ruuhimäki, mikä ainakin tällä hetkellä näyttäisi olevan juuri se erikoiskoe, mikä ratkaisi Joonalle komean saavutuksen nelivetodebyytissä.

– Toivotaan, että tulee nousujohteinen kisa. Katsotaan kisan lopussa sitten mikä on sijoitus. Kovassa sakissa luokan puoliväli olisi jo ok sijoitus ja olisihan se hienoa lyödä tiskiin kova pätkäaika ja jättää taakse muutama kova kilpakumppani. Päijälä on sellainen pätkä mitä ehkä eniten odottaa, vaikka se ajetaan nyt eri suuntaan kuin yleensä. Ja tottakai Ruuhimäki sunnuntaina, sehän on legenda, Joona sanaili kilpailun alla.

Jyväskylän MM-rallin viimeinen erikoiskoe, Ruuhimäki toiseen kertaan, käynnistyy kello 13.18.

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote, Facebook

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com