Kaikkien aikojen kolmanneksi pienin voittomarginaali – Suomalaiset kärjessä

30.4.2017 / 20:03
Elfyn Evans näytti Fordin perävaloja muille lähes koko Argentiinan rallin ajan (Kuva: M-Sport).

[ A- ] / [ A+ ]

Thierry Neuvillen voittomarginaali Argentiinan MM-rallissa Elfyn Evansiin nähden oli lopulta vain 0,7 sekuntia. Kyseessä on rallin MM-sarjan kaikkien aikojen kolmanneksi pienin voittomarginaali.

Vuosien saatossa rallin MM-sarjassa on päädytty alle sekunnin voittomarginaaliin yhteensä vain kolme kertaa. Ennen Thierry Neuvillen ja Elfyn Evansin välistä huikeaa kaksintaistelua Argentiinan MM-rallin viimeisellä erikoiskokeella näin pienissä eroissa liikuttiin vuoden 2007 Uuden-Seelannin ja vuoden 2011 Jordanian MM-ralleissa.

Uuden-Seelannin MM-rallissa vuonna 2007 Marcus Grönholm johti ennen viimeistä erikoiskoetta Sebastien Loebia 0,7 sekunnilla. Loeb ajoi viimeiselle erikoiskokeelle pohja-ajan, mutta kun kaksikon välinen ero oli vain 0,4 sekuntia, niin Grönholm nappasi voiton 0,3 sekunnin turvin ennen ranskalaista. Tämä voittomarginaali oli rallin MM-sarjan kaikkien aikojen pienin aina vuoteen 2011 asti.

Vuoden 2011 Jordanian MM-rallissa oli jälleen Suomi-Ranska-maaottelu, mutta tällä kertaa tiukan sekuntitaistelun vei nimiinsä ranskalainen kuljettaja. Jari-Matti Latvala johti rallia ennen viimeistä erikoiskoetta 0,5 sekunnin erolla ennen Sebastien Ogieria. Ogier kuitenkin löi Latvalan viimeisellä erikoiskokeella 0,7 sekunnilla ja nousi voittoon minimaalisella 0,2 sekunnin erolla. Kyseesä on rallin MM-sarjan kaikkien aikojen pienin voittomarginaali.

Kaikkien aikojen listalla kärkikolmikon ajat kirjataan nyt siis alle sekuntiin, kun taas neljäntenä olevan kaksikon Colin McRae – Carlos Sainz Portugalin MM-rallin välinen ero painuu jo eri sekuntiluvuille (2,1 sekuntia). Kaikkien aikojen pienin voittomarginaali Suomen MM-rallissa on vuoden 2014 Latvalan ja Ogierin välinen kaksintaistelu, jonka Latvala vei nimiinsä 3,6 sekunnin erolla.

MM-rallien kaikkien aikojen pienimmät voittomarginaalit top 30 -listalta löytyy peräti 20 eri parista suomalaiskuljettajia. Kahden suomalaiskuljettajan kaksintaisteluja tällä listalla on kaksi: vuoden 1997 Suomen MM-ralli ja Tommi Mäkinen vastaan Juha Kankkunen. Nelinkertaisten maailmanmestareiden välinen ero maalissa oli tasan seitsemän sekuntia. Vuoden 2000 Ruotsin MM-rallissa Grönholmin napatessa uransa ensimmäisen MM-osakilpailuvoittonsa, Mäkinen hävisi Grönholmille 6,8 sekuntia.

 

 

Lue myös! Neuvillen uskomaton takaa-ajo toi voiton – Johti ensimmäisen kerran rallia maalissa! (30.4.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Videot: Motorsport TV International


Facebook kommentit