Kalle Markkanen RX Academyyn: ”Tavoitteena on voittaa sarja”

23.12.2016 / 11:15
Kalle Markkanen sanoo, että päätös uuteen RX Academyyn siirtymisestä syntyi nopeasti: "Halusimme olla ensimmäisten joukossa."

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Markkanen siirtyy ensi kaudella uuteen rallicrossin RX Academy -luokkaan. 17-vuotias espoolainen on nyt suurten kysymysten äärellä. Tuleeko hänestä autourheilija vai jääkiekkoilija?

Markkanen harrastaa ammattimaisesti tällä hetkellä jääkiekkoa ja autourheilua. Moottoreiden puolelta saavutuksina ovat kaksi Crosskartin suomenmestaruutta sekä Pohjois-Euroopan NEZ-sarjan pronssi. Jääkiekossa hän pelaa hyökkääjän tontilla Bluesin Akatemiassa B-junioreissa.

– Nyt treenaan yhdeksän kertaa viikossa ja siihen pari peliä. Valmentajat ovat suhtautuneet hyvin autourheiluun. Olen saanut olla pois harjoituksista, jos on pitänyt olla. Kun harrastaa montaa lajia, niin tulee vaihtelevuutta ja pysyy hyvässä kunnossa. Jääkiekosta tulee peruskunnon myötä myös reaktiokyvyt ja hallitsee oman kroppansa. Ei tule niin kiire siellä ratinkaan takana, Markkanen tietää.

Hän tietää myös, että pian on valinnan aika. Molemmat lajit vaativat huipputasolla kokonaisvaltaista sitoutumista. Ammattilaisena ei voi olla enää samaan aikaan molemmissa.

– No just näin. Ammattimaisesti ei pysty molempia tekemään. Se on tulevien vuosien aikana päätettävä. Onneksi se ei ole vielä edessä vähään aikaan, Markkanen sanoo.

Mestaruus mielessä

Lähitulevaisuus on kuitenkin selvillä. Ensi vuonna hän hyökkää rallicrossin parrasvaloihin tulevaan RX Academy -luokkaan. Kansainvälistä luokkaa ajetaan ensimmäistä kertaa Suomessa, ja kalusto on aivan uutta. Ajokkina on 220-hevosvoimainen Renault Clio.

– Tämä on tosi hieno mahdollisuus. Rallicrossissa ei ole ollut sellaista urapolkua eteenpäin, toisin kuin monissa muissa lajeissa. Formuloissa on GP-luokat ja niin edelleen. Rallicrossista se on puuttunut. Nyt on hyvä mahdollisuus kulkea eteenpäin ja saa ajaa kovia kisoja. Kaikki autot ovat samanlaisia ja samoilla säädöillä. Nyt tulee esiin kuka on paras kuski. Tottuu myös siihen, että tallin sisällä puhutaan englantia, ja pääsee tutustumaan rallicross-maailmaan kunnolla. Nyt ei tule sanomista, että jollakin on parempi auto kuin toisella. Kaikki on plommattu ja autot ovat kaikille samanlaisia, Markkanen korostaa.

Myös lähitulevaisuuden tavoitteet ovat kirkkaana mielessä.

– Ensi vuonna tavoitteena on voittaa sarja ja pääpalkinto seuraavaksi kaudeksi EM-sarjaan. Se olisi tosi kova juttu jos voitettaisiin tämä. Se on pitkän matkan päässä vielä, ja sen eteen pitää tehdä paljon töitä. EM:ssä tavoite on sitten voittaa ja olla mitaleilla, jos siihen on muuten mahdollisuus.

Jos katsotaan tavoitteita myös vähän pitemmällä perspektiivillä, vaikkapa viiden vuoden päähän, niin mitä ne ovat?

– Maailmanmestari. Ei enempää eikä vähempää.

RX Academyn lisäksi Kalle Markkanen suunnittelee osallistuvansa NEZ-sarjaan, jossa hän ajaisi oman tiimin Super1600 Minillä.

– Pyrimme ennen kautta ajamaan Hyvinkään NEZ-osakilpailun. Jos aika riittää, niin yritetään ajaa myös koko NEZ-sarja, että tulisi mahdollisimman paljon ajoa ja treeniä. Eihän sitä muuten kehity, Kalle Markkanen muistuttaa.

Miiro Koivula, twitter @MiiroKoivula

Lue myös Sami-Matti Trogen mukaan RX Academyyn


Facebook kommentit