MOTORSPORT

Kalliokoskelle mestaruus ja voittoennätys, Haapamäki nousi kolmanneksi

Rallicrossin SM-sarjan kauden viides ja samalla viimeinen osakilpailu ajettiin viime lauantaina Kaanaan radalla Tampereella. Supercar-luokassa mitalikolmikoksi saatiin Jere Kalliokoski, Mika Liimatainen ja Henri Haapamäki.

Jere Kalliokoski, 24, oli varmistanut uransa toisen Supercar-luokan Suomen mestaruutensa jo rallicrossin SM-sarjan kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa Hyvinkäällä, samaisella radalla, missä hän ajoi Supercar-debyyttinsä vuonna 2016. Kalliokoski tiimeineen lähti mukaan kuitenkin vielä Kaanaassa ajettuun kauden päätösosakilpailuun ja tuloksena oli kauden neljäs voitto, millä alahärmäläinen sivuaa SM-sarjan Supercar-luokan yhden kauden voittoennätystä.

– Pääsin starttaamaan paalupaikalta finaaliin ja tiesin, ettei suojaohjelma vaikuta viivalta lähtemiseen. Finaali sujui hyvin ja pystyin pitämään kilpakumppanit takana, mutta töitä sai kyllä tehdä. Iso kiitos koko tiimille ja yhteistyökumppaneille, teidän kanssa tämä tehtiin. Oli mukava kruunata hieno kausi vielä viimeisen kilpailun voitolla, Kalliokoski kommentoi tiedotteessaan SM-sarjan kauden viimeisen osakilpailun jälkeen.

Kalliokoski voitti kauden aikana kaikki viisi ajamaansa semifinaalilähtöä ja voittoprosentti pysyi myös Kaanaan jälkeen sadassa, vaikka juuri hetki ennen starttia ongelmia tulikin. Kyseessä oli juuri se moottorin suojaohjelma, josta Kalliokoski mainitsi edellä finaalikommentissaan.

– Lämmittelin jarruja ennen semiä, kun yhtäkkiä lämmöt nousivat lähes kahteensataan. Vika oli veden lämpöä mittavassa anturissa, joka näytti mitä sattui ja aiheutti sen, että moottorin suojaohjelma meni päälle, Kalliokoski taustoitti.

Semifinaalilähtönsä Kalliokoski voitti reilun viiden sekunnin turvin ja finaalista voitto irtosi vajaan kahden ja puolen sekunnin marginaalilla. Neljä osakilpailuvoittoa ja yksi kakkossija viidestä ajetusta osakilpailusta ovat saldo, joka ei jätä selittelyille sijaa. Kalliokoskelle uran toinen Supercar-luokan Suomen mestaruus tuli ylivoimaisen esityksen jälkeen, kun taas se ensimmäinen mestaruus viisi vuotta sitten irtosi yhdellä osakilpailuvoitolla.

SM-sarjan kuninkuusluokasta Kalliokoskelta löytyy lisäksi vuoden 2017 SM-hopea, sekä vuoden 2019 SM-pronssi. Muista lajeista SM-mitaleja palkintokaapista löytyy kahdeksan kappaletta. Supercar-luokkaa on ajettu SM-sarjassa vuodesta 2011 lähtien ja vain kaksi kertaa aiemmin ennen Kalliokoskea ja nyt päättynyttä kautta, on kuljettaja yltänyt saman kauden aikana neljään osakilpailuvoittoon: Joni-Pekka Rajala vuonna 2013, sekä Atro Määttä vuonna 2017.

 

Supercar-luokan mitalikolmikko: Mika Liimatainen, Jere Kalliokoski ja Henri Haapamäki (Kuva: Toni Ollikainen / AKK).

 

 

“Viimeiseen mieheen asti taistellaan”

SM-hopealle nousi jännittävien vaiheiden jälkeen Mika Liimatainen, jolle mitali on rallicrossin SM-sarjassa uran ensimmäinen (tänä vuonna myös Autokrossi-luokasta SM-pronssia). Kaksi vuotta sitten Liimatainen sijoittui Autokrossi-luokan pisteissä seitsemänneksi. Liimatainen ajoi tasaisen kauden. Viidestä osakilpailusta loppupisteisiin laskettavat neljä parasta tulosta olivat Honkajoen toinen ja Jalasjärven kolmas sija, sekä Kouvolan ja Kaanaan neljännet sijat.

Kahdesta ensimmäisestä osakilpailusta 12. sijat napannut Henri Haapamäki ylsi kauden kolmessa viimeisessä osakilpailussa Kouvolassa ja Hyvinkäällä kolmanneksi ja kun Kaanaasta tuli kakkossijan lisäksi alkuerien voitto, sekä semifinaalilähdön kakkossija, nousi sastamalainen uransa ensimmäisellä Supercar-kaudellaan SM-pronssille.

– Kyllä se vanha vitsi vaan piti taas paikkansa, että viimeiseen mieheen asti taistellaan, kun yksikin on pystyssä. Pahalta se näytti pitkään, mutta noustiin mukaan hyvillä kisoilla ja saatiin hieno päätös kaudelle. Tämä kisa oli ehdottomasti parasta antia tällä kaudella, kun pidettiin jopa Jere takana alkuerissä. Hieno päätös, vaikka alkukauteen mahtuikin ongelmia ja huoltomiehet joutuivat ahkeroimaan käsittämättömän määrän tunteja tallilla, Haapamäki muistutti.

Haapamäki on ollut jokaisella kaudellaan rallicrossin SM-sarjassa tähän mennessä mitaleilla. Debyyttikausi 2016 toi SRC-luokan SM-hopeaa ja sama oli mitalin väri samaisessa luokassa myös vuonna 2017. Vuosina 2018 ja 2019 Haapamäki kruunattiin SRC-luokan Suomen mestariksi ja tänä vuonna kaulaan ripustettiin siis Supercar-luokan SM-pronssia.

Kalliokoski on SM-sarjan historiassa kolmas kuljettaja, joka yltää kuninkuusluokassa vähintään kahteen Suomen mestaruuteen. Määtällä mestaruuksia on eniten, kolme, kun taas Rajala ja Kalliokoski ovat voittaneet Supercar-luokan Suomen mestaruuden kaksi kertaa. Yhteen mestaruuteen yltäneitä kuljettajia ovat Niclas Grönholm, Ari Perkiömäki, sekä Juha Rytkönen.

Tänä vuonna Supercar-luokassa SM-pisteitä saalisti yhteensä 13 kuljettajaa ja palkintopallilla nähtiin kauden aikana kahdeksan eri kuljettajaa. Tilaston kolmen kärjen muodostivat Kalliokoski (4-1-0), Haapamäki (0-1-2), sekä Liimatainen (0-1-1), eli SM-mitalikolmikko. Kalliokoskelta mahdollisuuden viiden voiton kauteen vei Hyvinkään osakilpailussa vieraillut ja voittoon ajanut Rytkönen, vuoden 2019 Suomen mestari.

Urallaan seitsemän SM-osakilpailua Supercar-luokassa voittaneen Kalliokosken lisäksi semifinaalilähdöissä voittoon tänä vuonna ajoivat ilman mitalia jäänyt Joni-Pekka Rajala kahdesti, sekä Jesse Kallio, Rytkönen ja kauden päätösosakilpailussa Kaanaassa kolmanneksi ajanut Rasmus Tuominen, jokainen kerran.

Supercar-luokan SM-pisteet 2021

1) Jere Kalliokoski (AL-Härmä) 119
2) Mika Liimatainen (KonnMK/UA) 87
3) Henri Haapamäki (SAU) 81
4) Joni-Pekka Rajala (NoorUA/MK) 79
5) Jari Tuuri (ValUA) 71
6) Jukka Pykäläinen (OrSUA) 58
7) Jari Putkinen (MhMK) 53
8) Ari-Pekka Niemi (JaMoKe/UA) 49
9) Sami Rajala (KokeUA) 43
10) Iivari Niemi (JaMoKe/UA) 43

Supercar-luokan Suomen mestarit

2011 – Atro Määttä
2012 – Atro Määttä
2013 – Joni-Pekka Rajala
2014 – Joni-Pekka Rajala
2015 – Niclas Grönholm
2016 – Jere Kalliokoski
2017 – Atro Määttä
2018 – Ari Perkiömäki
2019 – Juha Rytkönen
2021 – Jere Kalliokoski

Jere Kalliokosken SM-voitot Supercar-luokassa

09.07.2016 – Honkajoki
25.05.2019 – Jalasjärvi
25.08.2019 – Kouvola
22.05.2021 – Honkajoki
10.07.2021 – Jalasjärvi
07.08.2021 – Kouvola
18.09.2021 – Kaanaa

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

 

Huikea korona-ajan huutokauppa käynnistyi – Avauksessa ainutlaatuisia kohteita

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com