MOTORSPORT

Kalliokosken perhetiimi ottanut isoja kehitysaskeleita lyhyessä ajassa

Rallicrossin nuorista suomalaiskuljettajista ehdottomasti yksi lahjakkaimmista on alahärmäläinen Jere Kalliokoski, jonka yksi menestyksen salaisuus on hienoa työtä nuoren urheilijan taustalla tekevä perhetiimi.

Reilut viisi vuotta sitten, toukokuussa 2016, Hyvinkään moottoriradalla järjestetyssä rallicrossin SM-sarjan mediatilaisuudessa rallicrossin moninkertainen Suomen mestari Atro Määttä oli kuljettajista se, joka keräsi suurimman mediahuomion. Kun kysyin Määtältä haastattelun lopuksi ketä paikalla olevista kuljettajista kannattaisi myös haastatella, konkarin katse kääntyi Skodan vieressä seisoneeseen pienikokoiseen nuoreen mieheen.

– Jere Kalliomäki, ikää 18 vuotta, aloitin haastattelun, tietämättä tästä nuoresta kaverista ennestään yhtään mitään.

Pienikokoisen nuoren miehen kasvot kääntyivät hymyyn, eikä ihme, nimi kun meni heti kättelyssä väärin.

– Kalliokoski ja kyllä, ikää on 18 vuotta.

Viisi vuotta sitten UrheiluUutiset oli vielä yleisesti urheilun eri lajeista kirjoittava uutissivusto ja itselleni rallicross autourheilun lajina edusti lähinnä Matti Alamäen ja Martin Schanken legendaarisia taisteluja joskus vuosikymmeniä sitten. Oli tullut kuitenkin aika opetella tuntemaan myös lajin kansalliset osaajat ja sinivalkoinen lajin arvosarja. Tässä kaikessa Jere Kalliokoski edusti tuolloin ehdottomasti sitä tulevaisuuden lupaukset osastoa.

Kalliokosken hyppäys rallicrossin puolelle tapahtui karting- ja jokkisvuosien jälkeen Autokrossi-luokassa vuonna 2015 ja SM-sarjan loppupisteissä sijoitus oli viides. Nuoren lahjakkuuden taidot oli huomattu ja ne tiedettiin lajipiireissä, mistä hyvänä osoituksena Määtän kaltaisen mestarikuljettajan suorittama Kalliokosken nosto heti Supercar-tulokaskaudellaan yhdeksi mestarisuosikiksi.

Ja Määttä tiesi mistä puhui, sillä Kalliokoski meni ja järjesti viisi vuotta sitten todellisen sensaation, ajamalla kuninkuusluokassa Suomen mestariksi ensiyrittämällään. Eikä menestys ole senkään jälkeen Kalliokoskea kiertänyt, joka vuonna 2017 ajoi SM-hopealle ja 2019 SM-pronssille. Jäärata-ajon Suomen mestaruuden Kalliokoski on voittanut vuosina 2017 ja 2021, kun taas vuonna 2019 kaulaan ripustettiin hopeinen SM-mitali.

Siinä missä Kalliokoski kuljettajana on viidessä vuodessa ottanut isoja kehitysaskeleita, niin samaa voidaan sanoa myös Kalliokoski Motorsport -tiimistä, joka nimensäkin mukaisesti on perhetiimi. Siinä missä Hyvinkäällä viisi vuotta sitten teimme haastattelua kolme kertaa kolme metrisen katoksen alla, niin kesäkuun alkupuolella Oulussa, RallyX Nordic -sarjan osakilpailussa, istuimme jättisuuren varikkoteltan sisällä pöydän äärellä, tiimirekan vieressä.

– Onhan tämä mennyt todella paljon eteenpäin siitä kun aloitettiin. Nyt tätä hommaa tehdään ammatiksi, Kalliokoski korosti.

 

Jere Kalliokoski Hyvinkäällä toukokuussa 2016 (Kuva: Jari Hotti).

 

 

“Ranskalaisten vehkeet oli ihan surkeita”

Vuonna 2017 Kalliokoski kilpaili EM-sarjassa skotlantilaisen Albatec Racing -tiimin Peugeotilla, mutta viidessä ajetussa osakilpailussa finaalipaikka jäi haaveeksi. 2018 Kalliokoski hyppäsi ranskalaisen G-Fors-tiimin Renaultin rattiin, mutta toinenkaan kausi ei juuri menestystä tarjonnut, kun finaalipaikkojakin tuli vain yksi. Kokemusta karttui, menestystä ei, mutta toisaalta nämä olivat ne vuodet, kun perhetiimin “kivijalkaa” muurattiin toden teolla paikoilleen.

– Ranskalaisten vehkeet oli ihan surkeita, niin päätettiin sitten perustaa oma tiimi oikein kunnolla. RallyX Nordicia kun vuonna 2019 ajettiin, niin olihan se opettavaista aikaa. Tiedonkeruu on parantunut ja ollaan paneudettu enemmän auton iskareihin ja säätöihin. Todellista ammattiporukkaa ympärillä, se on tärkeä juttu, Kalliokoski kuvailee.

Kalliokosken mainitsema vuoden 2019 osallistuminen Pohjoismaiden mestaruussarjaan RallyX Nordiciin toi loppupisteissä kolmannen sijan. Riiassa ja Kouvolassa Kalliokoski ajoi toiseksi, kun taas Höljesistä, Nysumista ja Finnskogista tuli kolmannet sijat. Tänä vuonna Kalliokoski teki paluun tähän sarjaan, kun hän osallistui Oulussa ajettuihin kahteen osakilpailuun. Tuloksena oli kaksi viidettä sijaa.

Siinä missä kaksi vuotta sitten Kalliokosken tiimi kiersi läpi koko RallyX Nordic -sarjan ja mahtui kyseisen vuoden kesään myös SM-sarjan osakilpailujakin, niin viime ja kuluva kausi ovatkin sitten koronan keskellä olleet hiljaisempia.

– Ulkomailla ei olla käyty kertaakaan. Viime vuonna ajettiin vain Kouvolan MM-osakilpailut ja tänäkin vuonna koko kausi pelkästään Suomessa. Pitää sitten ensi vuonna katsoa mitä sarjaa lähdetään kiertämään. Ei olla ensi kautta vielä mietitty sen enempää, eli siitä ei ole vielä tässä kohtaa mitään tietoa, Kalliokoski sanoi.

Kalliokosken kaltaisen lahjakkaan ja jo menestystä saavuttaneen nuoren kuljettajan nimi on jo varmasti kirjoitettu monen isomman ulkomaalaistiimin muistiinpanoihin, mutta tässä lajissa esimerkiksi MM-sarjan kiertäminen vaatisi paljon rahaa ja varsinkin Suomesta sitä on tänä päivänä vaikeaa löytää, vaikka rallicross äärimmäisen näyttävä ja suosittu laji onkin.

– MM-sarjaa jos menisi ajamaan, niin siitä pitäisi maksaa. Sellaisia summia ei pysty keräämään tällä porukalla, että saisi huippuauton koko kaudeksi ja pystyisi tavoittelemaan maailmanmestaruutta, Kalliokoski naulaa.

Yksi varteenotettava kansainvälinen sarja tulevaisuudessa voisi olla tänä vuonna aloittava Nitro-sarja, tai todennäköisesti ensi vuonna paluun tekevä Titans RX -sarja.

– Onhan ne tietysti käynyt mielessä, mutta esimerkiksi Amerikkaan lähteminen on aika hankalaa, se kun on kaukana. Yhtäkkiä omalla porukalla sinne, ei helppoa, Kalliokoski pohtii.

 

Jere Kalliokoski ajoi Oulussa RallyX Nordic -osakilpailuissa kesäkuussa kaksi viidettä sijaa (Kuva: RPF).

 

“Sehän olisi kaikkein mukavin juttu”

Viime vuonna Kalliokoski ajoi Skoda Fabia Rally2 Evo -autolla kaksi rallia, joista viimeisin oli Seinäjoen SM-ralli. Lajeista kuitenkin rallicross on Kalliokoskelle jatkossakin se numero yksi.

– Ralli on kyllä mielenkiintoista ja erittäin haastavaa hommaa. Se vaan olisi pitänyt aloittaa jo nuorempana jos siellä haluaisi pärjätä. Ralli on sen verran kallista harjoitella, varsinkin tuollaisella R5-autolla. Nuotti tietysti on se isoin haaste, Kalliokoski kuvailee.

Rallicrossin SM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan Jalasjärvellä 10. heinäkuuta. Kauden avaus Honkajoella muodostui Supercar-luokassa todelliseksi Kalliokoski showksi. Kalliokoski vei kilpailun nimiinsä maksimipistein, oltuaan pisteykkönen alkuerissä ja voitettuaan oman semifinaalilähtönsä, sekä finaalin.

– Tottakai siinä yrittää koko ajan alkuerissä ja semifinaalissa täysillä, mutta finaalissa kun näki, että ero takana tuleviin on iso, niin siinä kohtaa sitä alkoi jo säästelemään renkaita seuraavia kisoja varten. Yleensä kyllä vedän aina täysillä, koska jos teet virheen, niin sitten se hölläily kostautuu, Kalliokoski muistuttaa.

Kalliokosken ykköshaastajaksi ennakoitu Henri Haapamäki, SRC-luokan kaksinkertainen Suomen mestari, kärsi Honkajoella moottoririkon heti ensimmäisessä alkuerässä ja odotettu kaksintaistelu näiden kahden välillä jäi näkemättä. Uusi mahdollisuus siihen tarjoutuu siis reilun viikon päästä Jalasjärvellä.

– Uskon, että “Henkan” kanssa tulee vielä hyviä taisteluja tänä vuonna, Kalliokoski ennakoi.

Ja kun aloitettiin muistelemalla viiden vuoden takaisia tapahtumia ja käytiin läpi sen jälkeistä aikaa, niin entäs sitten viisi vuotta tästä eteenpäin ja vuoteen 2026. Missä Jere Kalliokoski on silloin, kun autourheilusta puhutaan?

– En tiedä. Toivottavasti ainakin näissä samoissa ympyröissä, että pysyisi terveenä ja saisi jatkaa näitä hommia. Sehän se tietysti olisi kaikkein mukavin juttu, Kalliokoski päätti.

Seuraa somessa! Facebook Instagram YouTube

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com