MOTORSPORT

Kankkunen haettiin takaisin Lancialle suoraan kotoa – “Terve, tultiin morjestamaan”

Vuonna 1987 Lancialla rallin maailmanmestaruuden voittanut Juha Kankkunen teki paluun italialaistalliin vuonna 1990. Päätös Lancialle paluusta syntyi kesällä 1989 pettymykseen päättyneen Suomen MM-rallin jälkeen, eikä mitenkään kovin perinteisellä tavalla.

Rallin MM-sarjan kauden 1987 jälkeen Juha Kankkunen oli lajin kaksinkertainen maailmanmestari. B-ryhmän aikakauden viimeisellä kaudella 1986 Kankkunen ajoi mestariksi Peugeotilla, kun taas A-ryhmän noustessa MM-sarjassa ykkösluokaksi vuonna 1987 Kankkusen mestaruus tuli Lancian ratissa.

Kankkusen yksivuotinen sopimus Lancian kanssa päättyi kauteen 1987, mutta vaikka kausi oli jo päättynyt, ei italialaistalli reagoinut tilanteeseen millään tavalla. Sen sijaan Toyota halusi Kankkusen takaisin ja Kankkunen myös tarttui tarjoukseen, siitäkin huolimatta, että Lancia tallipäällikkönsä Cesare Fiorion johdolla kuultuaan Toyotan tarjouksesta yritti vielä pitää Kankkusen palkkalistoillaan.

Lancian viime hetken herääminen ei kuitenkaan enää auttanut, vaan Kankkunen oli päättänyt siirtyä takaisin sinne mistä oli kauden 1985 jälkeen lähtenyt. Tämä siitäkin huolimatta, että Kankkunen olisi päässyt itse sanelemaan kilpailuohjelmansa Lancialla kaudelle 1988. On sanottu, että Kankkunen ei pitänyt Lancian tavasta tehdä asioita, politikointia oli liikaa, ja varmasti mestarin mielessä päätöstä tehdessä oli myös Monte Carlon tammikuun 1987 tapahtumat, kun Kankkunen menetti legendaarisen kilpailun himoitun voiton tallimääräyksen seurauksena.

Kaudesta 1988 tuli Kankkuselle iso pettymys. Siinä missä Lancia dominoi MM-sarjaa, oli Toyotan uusi Celica GT-4 -auto vielä raakile ja viidestä MM-rallista viisi päättyi keskeytykseen. Ainoa kilpailu missä Kankkunen selviytyi maaliin asti (viides) kauden aikana oli Safari-ralli, mutta sielläkin alla oli Supra. Kankkunen arvioi tuohon aikaan, että hänellä hajosi kauden aikana testi- ja kilpailukäytössä yhteensä 16 moottoria.

Kankkunen kuitenkin päätti jatkaa Toyotalla myös kaudella 1989 ja nyt syntyi myös tulosta. Australiasta tuli voitto ja Korsikasta, sekä Englannista kolmannet sijat. Suomen MM-rallia Kankkunen johti jo parilla minuutilla, kunnes Toyotan moottori syttyi tuleen ja edessä oli keskeytys. Kankkusen vetäydyttyä kotioloihinsa pureskelemaan pettymystä, ovikello yllättäen soi ja tämä yllätysvierailu johti lopulta Kankkusen paluuseen takaisin Lancialle.

“Taktisesti oikeaan aikaan”

Lancian uusi tallipäällikkö Claudio Lombardi oli toiminut Kankkusen mestaruusvuonna 1987 italialaistallin moottoriosaston insinöörinä, mutta noustuaan tallipäälliköksi, halusi Lombardi Kankkusen takaisin Lancialle.

– Keskeytyksen jälkeen ajoin suoraan Jämsästä kotiin Laukaaseen. Olin todella pettynyt ja harmissani ja kirosin huonoa tuuriani. Kävin saunassa ja tein siinä hieman ruokaa ja istuin sen jälkeen tuvassa katselemassa televisiota, kun ovikello soi. Avasin oven ja yllätyin, kun oven takana seisoi Lancian tallipäällikkö Claudio Lombardi. “Terve, tultiin morjestamaan”, Lombardi totesi ja pyysin heidät peremmälle, Kankkunen muistelee.

Lombardin yllätysvierailu tuotti Lancia-tallin kannalta toivotun lopputuloksen ja Kankkunen teki paluun talliin kaudella 1990.

– Keitin kahvit keittiössä ja kävin vielä kioskilta ostamassa pullat ja palasin takaisin. Lombardi oli tullut tarjoamaan minulle sopimusta Lancialle seuraavaksi kaudeksi. Mietin sitä tietysti jonkin aikaa. Pidin todella Toyotan ilmapiiristä, sekä henkilökunnasta, mutta Lombardi oli tullut taktisesti oikeaan aikaan ehdottamaan tiimin vaihtoa. Päätin suostua.

Jossittelu tunnetusti on aina turhaa, kristallipalloa kun ei kukaan omista edelleenkään, mutta Kankkusen tallivalinnat 80- ja 90-luvun vaihteessa saattoivat maksaa hänelle jopa 1-2 maailmanmestaruutta. Kun Kankkunen päätti vaihtaa Lancialta Toyotalle kauden 1987 jälkeen, Lancialla voitettiin kahden kauden (1988-1989) aikana 26 MM-rallista 17, Massimo Biasion vei nimiinsä kaksi kuljettajien maailmanmestaruutta ja Lancia kaksi peräkkäistä autonvalmistajien maailmanmestaruutta näytöstyyliin.

Ja kun taas Kankkunen kauden 1989 jälkeen hyppäsi Toyotalta Lancialle, niin Toyota hallitsi MM-sarjaa kaudella 1990 Carlos Sainzin juhliessa ylivoimaista maailmanmestaruutta ja tylyä, mutta totta: Kankkusen kahden vuoden aikana raakileesta mestaruusmenopeliksi kehittämällä autolla.

Kankkunen kuitenkin nousi takaisin mestaruuskantaan kaudella 1991 ja Lancialla, kun taas vuoden 1993 maailmanmestaruus tuli Toyotalla.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

Lähteet: Ruutulippu tv-ohjelman juhlakirja “Suuret mestarit”, Sorateiden Grand Prix 50 vuotta -kirja

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com