Katsojaopas! Näin seuraat Länsirannikon SM-rallia – Kaikki faktat samassa paketissa

28.5.2021 / 19:20
Mikko Heikkilä starttaa kesäkauteen SM1-luokan pistenelosena (Kuva: Loudlife Media).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan odotettu kesäkauden avaus ajetaan kaksipäiväisenä kilpailuna tänä viikonloppuna Turun seudulla. Kyseessä on kauden kolmas SM-ralli.

Talvi- ja kesäkauden välinen kilpailutauko rallin SM-sarjassa tunnetusti on pitkä ja tällä kertaa se venähti lähes kolmeksi kuukaudeksi, ajettiinhan edellinen SM-ralli Kouvolassa maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kesäkauden avaa Turun seudulla ajettava Länsirannikon SM-ralli, jonka keskuspaikka sijaitsee Liedossa. 13 erikoiskokeen urakka, ek-kilometrejä yhteensä 101,61, käynnistyy tänään perjantaina ja maaliin saavutaan lauantaina.

Länsirannikon SM-rallin yksi erikoisuuksista nähdään perjantaina, kun avauspäivän kaikki kolme erikoiskoetta ajetaan asfaltilla. Kotimaista rallihistoriaa peilaten tilanne on harvinainen ja rallin SM-sarjan tiedotteessa sarjavastaava Henrik Frank myönsi, ettei ihan heti välittömästi ideaan syttynyt, siitä järjestäjältä kuultuaan.

– Mieleen tuli tottakai heti renkaat, alustat ja se miten ylipäänsä suomalainen ”rallikulttuuri” mukautuu ideaan, jossa SM-rallissa ajetaan kokonaiskilometrit huomioiden varsin merkittävä osuus asfalttia. Sinänsä nuo haasteet ovat tässä matkan varrella myös konkretisoituneet, mutta samalla ne on saatu kuitenkin myös ratkaistua mielestäni ihan hyvin, vaikka toki lopputuloksena on varmasti aina jonkinlainen kompromissi, Frank kuvailee.

Sanomattakin on selvää, että keskustelua asian tiimoilta on kulisseissa käyty tiiviisti.

– Mielipiteitä asiaan on toki esitetty matkan varrella useita, moneen suuntaan, mutta lähtökohtana on ollut saada asia ratkaistua niin, että lopputuloksena olisi mahdollisimman tasavertaiset kilpailuolosuhteet kaikille kilpailijoille, Frank korostaa.

Rallin SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu starttaa siis tänään perjantaina ja ensimmäinen erikoiskoe polkaistaan käyntiin kello 19.40. Lauantaina urakoidaan kymmenen erikoiskoetta ja niistä viimeinen käynnistyy kello 17.13. Reitille starttaa yhteensä 129 kilpailijaparia, kun SM-sarjan neljän luokan lisäksi mukana on myös Suomi Cup, sekä junioreiden ja nuorten SM-sarjan kilpailijat.

 

 

“Pitää vain nollata ja keskittyä uudelleen”

SM1-luokassa pistejohtajana kesäkauteen starttaa rallin kymmenkertainen Suomen mestari Juha Salo, jonka kenraali sujui hienosti, ajoihan karkkilalainen Rengas Turku Rallin voittoon Salon seudulla pari viikkoa sitten. Kyseisessä kilpailussa Salo kukisti “rakkaan” kilpakumppaninsa Teemu Asunmaan reilun sekunnin erolla, eikä mikään suuri ihme olisi, jos näiden kahden mestarikuljettajan tiukka sekuntitaistelu jatkuisi myös tänä viikonloppuna.

– Länsirannikon Rallin suunnilla on aina ollut hienot ja hyväkuntoiset tiet. Voittoa lähdetään hakemaan, SM1-luokan pisteissä toisena oleva Asunmaa korostaa.

Asunmaa ennakoi, että perjantain asfalttipätkillä saatetaan nähdä isojakin eroja.

– Ajettiin pienet asfalttitestit alkuviikosta, jotta saadaan hienosäädettyä autoa, vaikka mitään ihmeellisiä muutoksia ei tehty, kun sorasäädöillä kuitenkin mennään koko kilpailun ajan. Onhan se aina erilaista ajaa kestopäällysteellä ja se saattaa muodostua jopa ratkaisevaksi tekijäksi. Kuitenkin vieraampi pinta kyseessä ja erot voivat olla isoja, kun taas soraosuuksilla ajetaan niin tiiviisti, että erojen kiinni ottaminen voi olla hankalaa, Asunmaa pohtii.

Hallitsevana osakilpailuvoittajana kilpailuun starttaa edellisen SM-rallin Kouvolassa voittanut Mikko Heikkilä, joka toivoo ilman muuta vanhan sanonnan “huono kenraali tietää hyvää ensi-iltaa” pitävän tässä kohtaa paikkansa, kaatoihan Heikkilä autonsa ympäri Salon voittamassa Rengas Turku Rallissa pari viikkoa sitten.

– Hyvät fiilikset lähteä ajamaan edellisen SM-rallin perusteella. Mukavaa, että meni hyvin, vaikkei Kouvolan tulos enää meitä hirveästi autakaan. Ralliin valmistautuminen otti vähän takapakkia Rengas Turku Rallin haaverin takia. Iso kiitos yhteistyökumppaneille, että päästiin Lietoon lähtöviivalle. Pitää vain nollata ja keskittyä uudelleen, Heikkilä suunnitteli.

Kärkiviisikko SM1-luokassa mahtuu 15 pisteen sisään. Salon ja Asunmaan ero kärjessä on kaksi pistettä, kolmantena oleva Emil Lindholm on jäänyt Salosta 11 pistettä, Heikkilä 14 pistettä ja Riku Tahko 15 pistettä. Heikkilä suhtautuu edessä oleviin asfalttipätkiin hyvillä mielin, vaikka aiempaa kokemusta asfaltilla ajamisesta ei juuri olekaan.

– Asfaltti on mukava uutuus ja hauska keksintö järjestäjiltä. En muista milloin viimeksi olisi ollut noin paljon asfalttia. Kokemusta asfaltilla ajosta minulla ei juurikaan ole, lähinnä teollisuusalueella pyörittelyjä joissain ralleissa, Heikkilä muistelee.

 

Juha Salo starttaa Länsirannikon SM-ralliin numerolla yksi, SM1-luokan pistejohtajana (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

“Voi veljet mikä fiilis oli päästä ajamaan”

Heikkilän tavoin myös Tahko kaatoi Rengas Turku Rallissa autonsa ja edessä oli työntäyteiset pari viikkoa tiimin tallissa Porvoossa. Vaikka Hyundai varsin pahoin ulosajossa vaurioitukin ja aikaa korjaustöihin ei todellakaan ollut liikaa, Tahkon tiimi ylsi suoranaiseen ihmeeseen ja tämä sai kokeneen kuljettajan suorastaan runolliseksi Facebook-sivullaan.

– Uskomaton tiimi! Voi veljet mikä fiilis oli päästä ajamaan autoa kevyen 11 päivän puristuksen jälkeen. Olen todella etuoikeutettu, että minun ympärillä on näin upea tiimi ihmisiä, ketkä ajoi ympäri Suomea, seilasi Suomenlahdella, teki ympäripyöreää päivää pajalla ja vain soitti ja tarjosi apua mikäli sitä tarvitaan. Ollaan valmiita kilpailuun, Tahko kirjoitti.

Kuninkuusluokan nuorista haastajista Juuso Metsälä löytyy pisteistä sijalta kuusi ja Aleksi Röyhkiö sijalta seitsemän.

– Kalusto on huippuiskussa ja testit soralla ovat sujuneet hyvin. Kuljettajat ovat treenanneet fysiikkaa ja tietenkin nuottia. Olemme tiimin kanssa budjetoineet SM-rallien oheen riittävän määrän testejä ja treenikisoja, joiden avulla pyritään nostamaan oma taso kärkeä kohti kesäkaudella. Treenikisan kolmas sija ja kilpailukykyiset pätkäajat näyttivät sen, että kehitystä on vauhdin puolesta tapahtunut, Röyhkiö taustoittaa.

Metsälä ilmoitti kilpailun alla tavoittelevansa sijoitusta viiden parhaan joukkoon.

– Onhan se mahtavaa päästä taas ajamaan, mutta tietysti lähtökohta olisi huomattavasti parempi jos alla olisi edes yksi ralli tälle kesää. Turussa tulee varmasti kova kisa ja viiden nippuun löytyy monta pyrkijää. Talvella oli Röyhkiön Aleksin kanssa hyvää vääntöä ja uskon, että taas saadaan hyvä taistelu. Kokeiltiin ajaa sorapyörillä testi asfaltilla. Onhan siinä omat haasteensa varsinkin, kun ei saada tehdä autoon varsinaista asfalttisetuppia, Metsälä sanoo.

SM2-luokassa pistejohtajana kesäkauteen lähtee Ville Hautamäki, jonka johto toisena olevaan Jaro Kinnuseen on kuusi pistettä. Kolmantena oleva Kristian Kiviniemi puolestaan on jäänyt Hautamäestä kahdeksan pistettä.

– Ensimmäisessä testikisassa (Rengas Turku Ralli) haettiin pitoa ja kunnon ajofiilistä ja jäätiin niukasti kakkoseksi. Toinen koitos (Lake City Rally) sujui paremmin ja tuloksena oli Pengonpohjan kisan voitto. Tältä pohjalta on kyllä hyvä lähteä tavoittelemaan täyttä pistepottia. Perjantai-illan kolme pätkää asfaltilla tuovat oman haasteensa ja mielenkiintonsa. Hienoa aloittaa kesäkausi uusilla pätkillä, Kinnunen hehkuttaa.

 

Tuukka Hallia oli ehdottomasti rallin SM-sarjan talvikauden todellinen komeetta (Kuva: Hallia Team).

 

“Joni Mäkelän kokemuksesta merkittävää apua”

SM3-luokassa talvikauden todellinen komeetta oli Tuukka Hallia, joka repäisi Rovaniemen ja Kouvolan onnistumisillaan 17 pisteen etumatkan toisena pisteissä olevaan Henri Hokkalaan nähden.

– Luottavaisin mielin lähdetään kilpailuun. Olemme tiimin kanssa valmistautuneet perusteellisesti etenkin soralla ajoon ja löytäneet hyvän ajotuntuman. Kisa on vaativa ja tähtäämme kärkeen. SM3-luokka on tänä vuonna erittäin kovatasoinen, joten yhtäkään sijoitusta ei saada helpolla, Hallia muistuttaa.

Roope Korhonen oli yksi talvikauden positiivisista yllättäjistä ja pistekolmosena on hyvä lähteä kesäkauden neljään jäljellä olevaan SM-ralliin. Rallin MM-sarjassakin tänä vuonna kilpailleet Sami Pajari ja Lauri Joona, SM3-luokan kahden edellisen vuoden mestarit, ovat pisteissä sijoilla neljä ja viisi ja Toni Herranen, viime vuoden SM4-luokan hopeamitalisti, sijalla kuusi.

– Tasaisuutta ja varmuutta pitäisi vielä saada omaan tekemiseen enemmän, mutta se toki tulee kokemuksen kautta. Nyt tässä on ollut hyvin aikaa treenata ajamista, nuottia ja fysiikkaa. AKK:n ajovalmennusleirillä saatiin myös autoa hyvin säätöihin. Mäntsälästä saatiin hyvää fiilistä ajoon. Se sujui oikein hyvänä treeninä tähän kisaan. Tällä viikolla ajettiin vielä vähän asfalttitestiä, säädettiin rengaspaineita sun muuta, Herranen kertasi kilpailuun valmistautumistaan.

Talvikaudella ainoa kuljettaja, joka ylsi kahteen luokkavoittoon, oli SM4-luokan sekä Rovaniemellä, että Kouvolassa voittanut Oskari Heikkinen, jonka pistejohto toisena olevaan Konsta Saariseen on 22 pistettä.

– Kevättauolla on kalustoa huollettu ja selvitetty moottorin kulkupuolta vaivannutta vikaa. Testeissä auto tuntui olevan hyvässä iskussa. Nuottiharjoituksia olen tehnyt ahkerasti. Tiedostan, että nuotituksen eteen täytyy tehdä edelleen kovasti töitä. Kartanlukija Joni Mäkelän kokemuksesta on ollut minulle ja tiimillemme merkittävää apua, Saarinen kiittelee.

Jere Pensas lähtee hakemaan nousua luokan kärkikolmikkoon neljänneltä sijalta.

– Täytyy vain toivoa hyvää säätä heti perjantaille, että päästään ottamaan irti kaikki vauhti mitä kuiva asfaltti tarjoaa. Rallin avauspäivän pätkät tarjoavat jo kunnon työpäivän ja se sopii meille. En oikein koskaan ole innostunut niistä ralleista missä ensimmäisenä päivänä vedetään muutama kilometri ja sitten nukkumaan. Tavoitteet perjantain sijoitukselle on asetettu korkealle, Pensas suunnittelee.

Pensas on jo usean vuoden ajan luottanut Renault Meganeen, niin ralleissa, kuin rallisprinteissäkin.

– Auton kanssa oli talvella ongelmia, perä karkaili alta. Nyt huollon ja säätöjen jälkeen soralla tuota ongelmaa ei ole. Auto on vakaa ja sen käytökseen voi luottaa kaikissa olosuhteissa. Nyt ei saisi hirveästi tulla tukkaan millään pätkällä. Tavoite on olla kolmen joukossa, kun lauantain lenkki on ajettuna, Pensas päätti.

Länsirannikon SM-rallin avauserikoiskoe käynnistyy tänään perjantaina kello 19.40. Maaliin saavutaan lauantaina.

Aikataulu

Perjantai 28.5.

19.40 – EK1 Halisoja (7,50 km)
20.06 – EK2 Ohensaari (9,49 km)
20.40 – EK3 Hujala (6,29 km)

Lauantai 29.5.

08.31 – EK4 Vintala (6,42 km)
08.52 – EK5 Mahlio (8,13 km)
09.17 – EK6 Saukonoja (14,21 km)

Huoltotauko

11.41 – EK7 Vanha Karuna 1 (5,15 km)
12.10 – EK8 Pöylä 1 (13,40 km)
12.52 – EK9 Juntola 1 (5,27 km)

Huoltotauko

15.14 – EK10 Vanha Karuna 2 (5,15 km)
15.41 – EK11 Pöylä 2 (13,40 km)
16.25 – EK12 Juntola 2 (5,27 km)
17.13 – EK13 Avanti (1,93 km)

Suorat rallilähetykset perjantaina ja lauantaina
Rallin tulospalvelu SM-sarjan kotisivuilla
SM-sarjan kaikkien luokkien pistetilanteet

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

 

Juha Salo pistejohtajana kesäkauteen – “Voiton ajaminen enää itsestäni kiinni”

Lindholm hitailta kärrypoluilta nopeille teille – “Raju muutos, mieluinen sellainen”

Henri Hokkala Printsport Junior Cupin kärjessä, kesäkauteen uudella autolla


Facebook kommentit