Kilpakumppanin teko herkisti 51 SM-mitalin Rajalan – “Se hetki kruunasi viikonlopun”

15.3.2021 / 17:45
Joni-Pekka Rajalan palkintokaapista löytyy nyt 51 SM-mitalia (Kuva: Rajala Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Autojen jäärata-ajon Suomen mestaruuksista taisteltiin viime viikonloppuna Torankijärven jäällä Kuusamossa.

Kaksipäiväisen kilpailutapahtuman yksi etukäteen mielenkiintoisimmista nimistä oli autourheilun todellinen moniosaaja ja menestyjä Joni-Pekka Rajala, porilaisen SM-mitalitilaston kokonaismäärä kun näytti ennen Kuusamon viikonloppua lukemaa 49. Maaginen 50 SM-mitalin rajapyykki olisi todennäköisesti rikkoutunut jo viime kaudella, mutta koronan sotkiessa kilpailutoimintaa Rajalan, kuten monen muunkin kilpailijan osalta kilpailut jäivät viime vuonna vähiin.

Yksi perutuista kilpailuista viime vuonna oli jäärata-ajon SM-kilpailut, mutta tänä vuonna kilpailemaan päästiin ja Rajalan ajettua kahdessa luokassa SM-hopealle, ei pelkästään tuo 50 SM-mitalin rajapyykki mennyt rikki, vaan nyt Rajalalla on palkintokaapissaan yhteensä komeat 51 SM-mitalia.

– Molemmat kilpailupäivät onnistuivat kokonaisuutena hienosti, vaikka mukaan mahtui niin tekniikkamurheita kuin yllättäviäkin käänteitä. Vakioliukuesteiden mestaruuden uusineen Mika Liimataisen ja pitkien piikkien ykköseksi ajaneen Tero Tukiaisen kanssa sai ihan kunnolla tehdä töitä sijoitusten eteen molempina päivinä, Rajala kommentoi tiedotteessaan kilpailuviikonlopun jälkeen.

Super Saloon -luokassa vakioliukuesteillä Liimatainen siis uusi kahden vuoden takaisen mestaruutensa, kun taas Rajala uusi kahden vuoden takaisen SM-hopean tässä luokassa. SM-pronssia nappasi Matias Tapojärvi, jonka paras kokonaissijoitus tämän luokan SM-pisteissä aiemmin oli vuoden 2017 kuudes sija.

Rajalan kahden SM-hopean takaa löytyy lähes elokuvamainen tapahtumasarja, kun porilainen joutui turvautumaan viikonlopun aikana peräti kaksi kertaa “vara-auton” käyttöön. Rajala kilpaili Kuusamossa kahden päivän aikana Fordilla, Datsunilla ja lopuksi vielä Porschella.

– Lauantaina pyry ja pöllyävä lumi vaikeuttivat ajamista ja päivän viimeisessä lähdössä joutui pudottamaan kunnolla vauhtia näkyvyyden mentyä tuulilasin huurtuessa ihan nolliin. Kaiken huipuksi moottoritehot hiipuivat ja ruutulipulle tultiin moottoririkon saattelemana, Rajala kertasi ensimmäisen osakilpailun päätöstä.

 

 

Jere Kalliokoski nelivetoisten ykkönen

Koska toinen osakilpailu oli edessä heti seuraavana päivänä, lähti Rajalan appivanhemmat hakemaan toista autoa rikkoutuneen tilalle ja matkaa Kuusamosta Jalasjärvelle ja takaisin kertyi reilut 1000 kilometriä. Näin Rajala pääsi jatkamaan mitalijahtiaan myös sunnuntaina, mutta ei kahta ilman kolmatta joku sanoisi tässä kohtaa – ongelmat kun saivat jatkoa myös sunnuntaina ja edessä oli jo kolmanteen autoon hyppääminen saman viikonlopun aikana!

– Tuttu Datsun pelasikin hienosti, kunnes ennen pitkien piikkien (erikoisliukuesteet) finaalia tullut häiriö oli taas lopettaa kisan. Varikolla Liimatainen kuitenkin yllätti ikimuistoisesti tultuaan tarjoamaan autonsa ajettavakseni finaaleihin. Se hetki kruunasi viikonlopun tuplahopean, Rajala herkistyi.

Liimatainen, Super Saloon -luokan vakioliukuesteiden Suomen mestari, oli sijoittunut lauantaina erikoisliukuesteiden avauskilpailussa sijalle kahdeksan, eikä osallistunut kyseisessä luokassa enää sunnuntain kilpailuun. Liimataisen kilpakumppanilleen tarjoama apu ansaitsee ehdottomasti hehkutusta osakseen ja esimerkiksi seuraavassa AKK:n Mestareiden illassa jollain erikoispalkinnolla muistaminen olisi enemmän kuin oikea tapa nostaa asia vielä kerran esille.

Super Saloon -luokan erikoisliukuesteissä kahden vuoden takainen SM-hopeamitalisti Tero Tukiainen nousi nyt Suomen mestariksi, napaten kruunun luokan hallitsevalta Suomen mestarilta Rajalalta, joka oli nyt siis toinen. Aivan kuten vakioliukuesteiden puolella, niin myös erikoisliukuesteissä Tapojärvi pokkasi SM-pronssia.

Nelivetoluokassa Jere Kalliokoski teki paluun Suomen mestariksi neljän vuoden tauon jälkeen, oltuaan kaksi vuotta sitten loppupisteissä toinen. Jari Tuuri ajoi toiseksi ja Rasmus Tuominen oli kolmas. Legends-luokka nähtiin nyt ensimmäistä kertaa mukana jäärata-ajon SM-sarjassa ja historian ensimmäisen jäärata-ajon Legendsin Suomen mestaruuden voitti Henri Tuomaala. SM-hopeaa pokkasi Aleksi Pärssinen ja SM-pronssia Pasi Pelkonen.

V1600-luokassa hallitseva Suomen mestari Toni Lähteenmäki saapui sunnuntaina A-finaalin ruutulipulle ykkösenä ja toisen kerran peräkkäin Suomen mestarina, mutta tuli myöhemmin hylätyksi. Tapauksesta on tehty vetoomus AKK:lle ja tämän seurauksena V1600-luokan SM-loppupisteitä ei vielä ole julkaistu.

Crosskart Xtrem -luokassa ajettiin Cup-mestaruudesta. Voiton nappasi Timo Laapotti, ennen toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneita Antti Kulmalaa, sekä Ville Hastia.

Jäärata-SM 2021 loppupisteet

Super Saloon (Vakioliukuesteet)

1) Mika Liimatainen (KonnMK/UA) 66
2) Joni-Pekka Rajala (NoorUA/MK) 57
3) Matias Tapojärvi (KoMoKe) 54
4) Juha Pasanen (VesUA) 45
5) Iivari Niemi (JaMoKe/UA) 44
6) Tuomas Venäläinen (L-H UA) 36
7) Juho Väisänen (PuMK/UA) 28
8) Paavo-Petteri Männistö (KankUA) 28
9) Tero Kivipelto (VetUA) 26
10) Kalle Nissinen (JorMK) 24

Super Saloon (Erikoisliukuesteet)

1) Tero Tukiainen (ParkUA) 66
2) Joni-Pekka Rajala (NoorUA/MK) 60
3) Matias Tapojärvi (KoMoKe) 49
4) Juha Pasanen (VesUA) 46
5) Tuomas Venäläinen (L-H UA) 44
6) Emil Westman (KokUA) 39
7) Esko Harju (Kurikan UA) 34
8) Jarkko Valtanen (PuMK/UA) 28
9) Seppo Syväniemi (KuuUA) 24
10) Tero Kivipelto (VetUA) 20

Neliveto

1) Jere Kalliokoski (AL-Härmä) 66
2) Jari Tuuri (ValUA) 60
3) Rasmus Tuominen (AUK J-Äijät) 54
4) Toni Kuhanen (MhMK) 46
5) Ari-Pekka Niemi (JaMoKe/UA) 46
6) Jukka Pykäläinen (OrSUA) 40
7) Marko Malinen (UuUA) 34
8) Veli Nisula (KorUA) 30
9) Panu Mertala (SCPalas) 26
10) Matti Nisula (ViiUA) 22

Legends

1) Henri Tuomaala (HyUA) 63
2) Aleksi Pärssinen (NokUA) 55
3) Pasi Pelkonen (HyUA) 54
4) Veli-Pekka Karttunen (AL-Kangasniemi) 44
5) Niklas Autio (LMM) 43
6) Mikko Olkkonen (PaMK/UA) 43
7) Ilari Takala (IisUA) 42
8) Leevi Lintukanto (PirKa) 32
9) Pekka Savolainen (LCF) 32
10) Pekka Lehtola (TBo ry) 12

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote


Facebook kommentit