MOTORSPORT

Kinnuselle ensimmäinen kakkosluokan voitto – “Harmittavasti Rikulle tuli ongelmia”

Rallin SM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Vaakuna Rallin merkeissä Mikkelin ympäristössä. SM2-luokassa nähtiin hurja sekuntitaistelu voitosta aina kilpailun kolmanneksi viimeiselle erikoiskokeelle asti.

Kun Vaakuna Rallin yhdeksästä erikoiskokeesta oli ajettu kuusi, oli Jaro Kinnusen johtomarginaali SM2-luokassa vain 2,1 sekuntia toisena olevaan Riku Tahkoon nähden. Kaksikko oli omaa luokkaansa, sillä kolmantena ollut Jussi Lindberg oli jäänyt kärjestä jo reilut 22 sekuntia. Seitsemäs erikoiskoe koitui kuitenkin Tahkon voittohaaveiden kohtaloksi. Porvoolaisen ohjastama Mini saapui pätkän maaliin lähes kaksi minuuttia pohja-ajalle hävinneenä.

– Vedettyäni vaihdekepistä ei tapahtunut mitään. Siirtäjän tanko murtui vaihdelaatikon päästä ja kakkosvaihde jäi sisään. Loppupätkä jouduttiin ajamaan sillä. Kokeilimme siirtymällä tehdä vaikka mitä, että saisin vaihdettua vaihteita, mutta tiukka aikataulu tuotti meille aikasakkoja ja sijoitukset menivät siinä, Tahko harmitteli kilpailun jälkeen.

Tahko ajoi kahdelle viimeiselle erikoiskokeelle sijat kaksi ja yksi, mutta erikoiskokeiden välillä tehdyt huoltotoimet toivat myöhästymisten myötä aikasakkoa yli kaksi minuuttia. Näin ollen sijoitus maalissa oli vasta seitsemäs.

– Ajattelin jo ennakkoon, että kaksi viimeistä erikoiskoetta sopii meille. Ne menivätkin sitten hyvin. Tottakai olen pettynyt, ettei voittoa nyt saatu, mutta nyt ainakin tiedämme, että pystymme ajamaan jokaisessa kilpailussa voitosta, Tahko korosti pettymyksen hetkellä nyt ajetun kilpailun positiivista antia tulevaisuutta ajatellen.

SM2-luokan voittoon Mikkelissä ajoi Jaro Kinnunen, joka joutui keskeyttämään kauden avauksen Rovaniemellä tammikuussa auton tekniikkamurheiden seurauksena. Kinnuselta löytyy aiemmilta vuosilta neljä SM3-luokan osakilpailuvoittoa, mutta nyt tuli ensimmäinen luokkavoitto SM2-luokassa. Voiton myötä Kinnunen nousi SM2-luokan pisteissä kolmanneksi, 15 pisteen päähän kärjestä.

– Harmittavasti Rikulle tuli teknisiä ongelmia ja kaksinkamppailu päättyi siihen. Sen jälkeen meidän johto oli noin puoli minuuttia, jonka myötä otettiin kaksi viimeistä “pikistä” aika iisisti. Olen tosi tyytyväinen omaan suoritukseen, kun lähtökohdat otetaan huomioon. Alkutalven aikana ei ole paljoa päästy ajamaan. Perusvauhti tuntuu olevan hyvällä tasolla. Pystyn parantamaan tästä aika helposti, kun pienet virheet saadaan karsittua pois, viime vuonna välivuoden rallin SM-sarjasta pitänyt Kinnunen kommentoi.

 

Riku Tahko taisteli Mikkelissä luokkavoitosta aina seitsemännelle erikoiskokeelle asti (Kuva: Tomi Hänninen).

 

“Luokassa useita, ketkä ajavat kärjessä”

Suurimpana mestarisuosikkina SM2-luokan osalta tähän kauteen startannut Ville Hautamäki, luokan viime vuoden hopeamitalisti, nappasi Mikkelistä kauden ensimmäisen palkintosijoituksensa. Rovaniemellä kauden avauksessa ulosajon seurauksena kauas kärjestä jäänyt Hautamäki ajoi nousujohteisen ajosuorituksen myötä toiseksi ja nappasi tärkeän pistepotin loppukautta ajatellen.

– Nämä oli enemmän kuin tärkeät pisteet. Alku oli kyllä meiltä nihkeä. Autoon ennen kisaa tehdyt muutokset eivät täysin onnistuneet. Kakkostila oli hyvä. Ei ollut helppo lähteä Rovaniemen ulosajon jälkeen Mikkeliin, mokata ei saanut. En saanut autoon tarvittavaa luottoa, eikä muutoksia kilpailun aikana pystynyt tekemään. Varsinkin kaksi viimeistä erikoiskoetta puristettiin tarkasti, että pidettäisiin kakkostila, Hautamäki kertasi kaksipäiväisen kilpailun kulkua.

Jos oli SM2-luokka viime vuonna täydellistä kahden kuljettajan näytöstä, Hautamäen, sekä mestaruuden voittaneen Esa Ruotsalaisen toimesta, niin nyt luokassa on alkukauden perusteella täysin erilainen meininki päällä. Mukana on useita menestyjäehdokkaita ja voittajan, puhumattakaan kärkikolmikon, ennustaminen ennen kilpailua on haastava tehtävä kenelle tahansa.

– Luokassa on ollut kahdessa osakilpailussa eniten kilpailijoita sarjassa ja on useita, ketkä ajavat kärjessä. Kilvanajoa on laajemmalti ja nytkin pisteitä ajatellen pakka meni aika sekaisin, urallaan 13 SM-mitalia rallin yleisestä SM-sarjasta saavuttanut Hautamäki arvioi.

Kolmanneksi sijoittui Jussi Lindberg, joka Rovaniemellä ajoi toiseksi. Kahden palkintosijoituksen myötä Lindberg nousi myös SM2-luokan pistejohtoon, kun Rovaniemellä ylivoimaiseen luokkavoittoon ajanut Anssi Rytkönen lipsautti Mitsubishinsä hankeen heti lauantain avauserikoiskokeella.

– Kyllä sarjajohto kelpaa, mutta töitä pitää tehdä, että se myös säilyy. Auto oli erittäin hyvä ajaa ja toimi kuin ajatus. Suurimmilta osin olen tyytyväinen, mutta vieläkin jäi parannettavaa monella tapaa ja niihin osa-alueisiin täytyy panostaa ennen Joensuun osakilpailua, kahden pisteen erolla Rytköstä kokonaispisteissä johtava Lindberg suunnitteli.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Joensuussa 28.-29. helmikuuta. Perinteinen Itäralli päättää samalla myös SM-sarjan talvikauden.

Mikkelin SM-rallin SM2-luokan lopputulokset

1) Jaro Kinnunen (Mitsubishi) 1.07.38,1
2) Ville Hautamäki (Mitsubishi) + 22,1
3) Jussi Lindberg (Mitsubishi) + 39,9
4) Arttu Lähdeniemi (Mitsubishi) + 2.48,8
5) Jaakko Lavio (Subaru) + 2.54,1
6) Joni Seilo (Mitsubishi) + 3.15,1
7) Riku Tahko (Mini) + 3.46,7
8) Jari Kuikka (Mitsubishi) + 6.16,4
9) Jari Lempiäinen (Mitsubishi) + 6.47,4
10) Sergiy Potiyko (Mitsubishi) + 13.08,1

SM2-luokan pistetilanne 2/6 osakilpailua

1) Jussi Lindberg (SiAk) 40
2) Anssi Rytkönen (KoMoKe) 38
3) Jaro Kinnunen (EMSC) 25
4) Arttu Lähdeniemi (PunMK/UA) 25
5) Ville Hautamäki (JärvisUA) 24
6) Riku Tahko (PoSUA) 23
7) Timo Mäenpää (Kurikan UA) 20
8) Ari-Pekka Koivisto (YUA) 11
9) Joni Seilo (ParkUA) 11
10) Jussi Teppo (YkUa) 9

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com