MOTORSPORT

Korona peruu tapahtumia, kansanedustaja Heinonen pettynyt hallituksen toimiin

Kokoomuksen kansanedustaja ja pitkäaikainen Valtion Liikuntaneuvoston jäsen, sekä useiden moottoriurheilutapahtumien juontajana tunnettu Timo Heinonen on huolissaan siitä, miten muun muassa suuret urheilutapahtumat selviävät koronakesän yli.

Urheilutapahtumien lisäksi Timo Heinonen on huolissaan lisäksi myös kesän muista yleisötapahtumista, kuten musiikkifestivaaleista, onhan Suomi ollut jo vuosikymmenten ajan tunnettu hyvistä kesäfestareistaan.

– Meillä (Sanna) Marinin hallituksen korona-rajoitustoimet pakottivat esimerkiksi perumaan tämän vuoden Suomen MM-rallin. Virossa tilanne haistettiin ja valtiovallan 2,5 miljoonan euron tuella MM-ralli napattiin sinne. Samaan aikaan meillä peruutetuiksi joutuneet tapahtumat ja niiden järjestäjät käyvät selviytymiskamppailua. Nyt jos Marinin hallitus ei ymmärrä tilanteen vakavuutta, niin pian näille upeille tapahtumille löytyy pysyvät uudet järjestäjät muista maista, Heinonen sanoo tiedotteessaan.

Suomen MM-rallin lisäksi koronan uhriksi kesän tapahtumista joutui myös muun muassa ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan MotoGP:n KymiRingin osakilpailu, joka oli tarkoitus ajaa viime viikonloppuna.

– Nyt pitäisi pikaisesti tehdä kansallinen korona-pelastuspaketti urheilutapahtumille ja -sarjoille. Virossa pääministeri Jüri Ratas totesi merkittävän MM-rallille annetun tuen jälkeen Delfille, että ”nämä ovat veronmaksajien rahoja. Kysymys on yksinkertainen: pidetäänkö urheilua tärkeänä vai ei. Voin tyytyväisenä sanoa, että hallitus pitää sitä tärkeänä”. Valitettavasti näin ei voida Suomessa sanoa. Pelkään, että tämän kesän jälkeen moni tapahtuma on ilman järjestäjää, Heinonen korostaa.

Heinosen mukaan monet tapahtumat olisi voitu järjestää Suomessa tänä kesänä, mikäli pääministeri Marinin hallitus olisi tehnyt suurtapahtumien linjauksia ajoissa ja antanut yksiselitteiset ohjeistukset muun muassa yleisöalueiden rajoituksista.

– Monet tapahtumat niin urheilussa kuin kulttuurin ja musiikinkin ympärillä olisi voitu turvallisesti järjestää, jos ohjeistukset olisi annettu ajoissa ja yksiselitteisesti. Vaikka yleisömääriä olisikin jouduttu rajaamaan ja tekemään myös poikkeusjärjestelyjä, niin tällä tavalla olisi tapahtumia voitu kuitenkin ”saattaa” ja auttaa yli koronakesän. Näitä tapahtumia ei saisi nyt hallitus päästää konkurssiin ja kuolemaan pysyvästi, Heinonen linjaa.

Heinonen esittää tiedotteessaan, että Marin hallitus tekisi syksyn budjettiriihen yhteydessä erillisen tukipäätöksen rahoituksesta, jota eri kesätapahtimien, festareiden ja urheilutapahtumien järjestäjät voisivat saada selvitäkseen koronapandemian runtelemasta vuodesta 2020.

– Kaiken kaikkiaan meillä pitäisi jo ymmärtää näiden suurten tapahtumien merkitys! Valtio voisi ottaa mallia Virosta, missä maan hallitus on MM-rallissa kumppanina mukana. Jokainen urheiluun ja suurtapahtumiin panostettu euro tulee kyllä aluetalouteen moninkertaisena takaisin. Valtion tulisi olla jokaisessa tällaisessa tapahtumassa kumppani mukana. Se olisi mitä parasta maabrändäystäkin, Heinonen muistuttaa.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com