MOTORSPORT

Kristian Sohlbergille yllättävä kilpailukutsu Englannista – “Puoli tuntia, niin asiat oli sovittu”

Urallaan 32 MM-ralliin osallistunut Kristian Sohlberg sai yllättävän kilpailukutsun Englannista. Paikallinen yrittäjä oli hankkinut Sohlbergin vanhan Mitsubishi WRC -ralliauton, jolla halusi suomalaisen tulla ajamaan yhteen maailman vanhimmista moottoriurheilukilpailuista, Shelsley Walsh -mäkikisaan, joka ajetaan tulevana viikonloppuna.

Nykyisin rallivalmentajana toimiva Kristian Solberg, 39, ei ole ihan äskettäin istunut ralliauton ratissa kilpailumielessä, puhumattakaan WRC-ralliautosta.

– En ole ajanut kilpaa metriäkään sitten vuoden 2014 Jyväskylän, Sohlberg kertoo UrheiluUutiset.comille.

Vuoden 2014 Suomen MM-rallissa Solhberg ajoi R5-luokan Ford Fiestalla. Edellinen WRC-autolla ajettu kilpailu puolestaan on vuodelta 2007 ja Suomen MM-ralli, kun Sohlberg kilpaili Mitsubishi Lancer WRC 05 -autolla. Tulevassa Shelsley Walsh -mäkikisassa Sohlberg hyppää jälleen Mitsubishin WRC-auton rattiin, tosin kyseessä on vuoden 2004 yksilö.

– Kaveri, joka on ostanut vuosien 2004 ja 2005 Mitsubishi WRC -autot, varastot ja kaikki, niin laittoi Facebookissa kaveripyynnön. Hyväksyin sen ja sen jälkeen tuli sähköpostia, missä hän kertoi mitä on hankkinut ja mitä haluaa tehdä, että haluaisinko tulla ajamaan. Sanoin, että ehdota jotain. No hän totesi vaan, että hyppää koneeseen, tule tänne ajamaan ja kaikki hoidetaan. Esität vaan korvauspyynnön. No se oli puoli tuntia, niin asiat oli sovittu, Sohlberg taustoittaa.

Ja tuo kaveri, joka Sohlbergiin oli yhteydessä, on Tristan Bailey, MMR Rallysport -yrityksen tänä vuonna perustanut britti, joka itsekin on ajanut kotimaassaan rallia eri Mitsubishin malleilla vuodesta 2008 lähtien. Baileyn pyörittämä yritys vuokraa Mitsubishi Lancer WRC -ralliautoja erilaisiin kilpailuihin ja tapahtumiin, tarjoaa huolto- ja varaosapalvelua Mitsubishin ralliautoille Euroopassa, sekä myy vuoden 2004 ja 2005 Mitsubishi Lancer WRC -ralliautoja vuoden 2007 päivityksillä varustettuna.

Vaikka Sohlberg ei Baileyta entuudestaan tuntenutkaan ja Facebookin kautta tunnetusti lähetellään vaikka millaista postia, niin varsin nopeasti luotto kyseiseen asiaan ja projektin aitouteen tulivat selväksi. Lopullinen varmistus tuli Twitterin kautta, kun Sohlberg oli ehtinyt jo kaivaa vanhan Mitsubishi-ajopukunsa kaapista.

– Kun laitoin ajopukukuvia (Twitteriin), niin yksi vanha mekaanikoistani kysyi, että mitä tämä tarkoittaa. No kysyin siinä sitten taustoja häneltä, niin mekaanikko vastasi, että kyseessä on ihan luotettava kaveri ja on ihan tosissaan, Sohlberg kertoo.

“Halu ja polte ajamiseen on edelleen kova”

Shelsley Walsh -mäkikisa on kaksipäiväinen tapahtuma, mutta Sohlberg nähdään mukana vain lauantaina, koska brittikuljettajan Gus Greensmithin valmentajana toimivan Sohlbergin pitää olla jo sunnuntaina Jyväskylässä, alkaahan Suomen MM-ralli ensi viikon torstaina. The Shelsley Walsh Speed Hill Climb -mäkikisa on yksi maailman vanhimmista moottoriurheilutapahtumista ja siinä käytettävä rata on puolestaan kaikkien aikojen pisimpään kilpailukäytössä muuttumattomana ollut rata maailmassa. Tapahtuma juhlistaa tänä vuonna WRC-autojen 20 vuotista taivalta ja Mitsubishin lisäksi mukana nähdään mm. Ford Escort WRC vuodelta 1997.

– Tosi hauskaa, kun saa vetää kypärän päähän ja pääsee ajamaan. Toivottavasti saa ajaa enemmän kuin kaksi kertaa, rata kun on vain 900 metriä pitkä. Se on sellainen nopea rykäisy, Sohlberg hymyilee.

Sohlberg ajoi vuosina 2003-2004 yhteensä kuusi MM-rallia Mitsubishin tehdastallissa. Tulevassa Shelsley Walsh -mäkikisassa Sohlberg ajaa siis vuoden 2004 Mitsubishi WRC:llä ja kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Mitsubishin WRC-autolla osallistutaan tähän kilpailuun.

– On hauska mennä istumaan siihen autoon ja muistella vanhoja. Okei, ei siitä nyt ehkä niin hyviä muistoja ole, Sohlberg naurahtaa.

Eikä ihme, sillä kaudella 2004 Sohlbergin kaikki viisi MM-rallia Mitsubishin tehdaskalustolla päättyivät keskeytykseen. Neljä kertaa syynä olivat tekniikkamurheet ja kerran kisa päättyi ulosajoon. Sohlbergin mukaan nyt edessä oleva keikka saattaa jatkossa tuoda lisääkin kutsuja Baileylta.

– Mahdollisia legendakisoja ja muuta sellaista voi tulla ja tiedä vaikka pääsisi ajamaan kunnon rallin, Sohlberg pohtii.

Rallivalmentajana toimiva Sohlberg myöntää, että ajaminen kiinnostaa edelleen, vaikka viime vuosina se onkin jäänyt vähemmälle.

– Niin kauan ajan kun koen, että ranteet riittää suht’ hyvälle tasolle. Ja sitten kun ei riitä, niin hanskat naulaan ja keskitytään vain tähän valmentamiseen. Kyllä edelleen, jos joku antaisi auton, niin ajaisin vaikka täällä (Autoglym Ralli). Halu ja polte ajamiseen on edelleen kova. Hirveää istua vaan kartturin penkissä koko ajan ja opettaa, mutta se on minun työ ja tykkään myös siitä, Sohlberg sanoo.

Tälle vuodelle luvassa on mahdollisesti tulossa ajohommia rallicrossin puolelta. Ja kun ensi vuonna edessä on “tasavuosijuhla”, niin sitähän pitää tottakai juhlistaa ratin takana.

– Nyt on yksi rallicross-viritys MM-sarjaan päällä, mutta se on vielä toistaiseksi vain viritys. Ja kun täytän 40 vuotta ensi vuonna, niin joku kisa ajetaan, Sohlberg päättää.

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Kuva: MMR Rallysport

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com