MOTORSPORT

Laaksoselle kaksi keskeytystä Ranskassa – “Ei viikonlopusta mitään kerrottavaa jäänyt”

Simo Laaksonen ei onnistunut kasvattamaan pistetiliään Formula 3:n kauden toisena kilpailuviikonloppuna Paul Ricardin radalla Ranskassa.

Formula 3:n kauden toinen kilpailuviikonloppu ajettiin juhannuksena Formula 1:n MM-sarjan osakilpailun yhteydessä Paul Ricardin radalla Ranskassa. Suomalaisen formulalupauksen Simo Laaksosen, 20, hollantilainen MP Motorsport -tiimi oli tauon aikana rakentanut Laaksosen Barcelonassa melko pahoin kanssakilpailijan päälle ajon seurauksena vaurioituneen auton uudelleen ajokuntoon, joten kaikki oli valmista tulevaan.

– Barcelonan avauksen jälkeen kuuden viikon mittainen tauko on nyt takana ja kausi varsinaisesti käynnistyy tulevana viikonloppuna. Kun tästä eteenpäin ajetaan lähes jokaisena viikonloppuna kilpaa, niin olisi tärkeätä, että homma lähtisi Ranskasta hyvin liikkeelle. Viime vuonna ajoimme samalla tavalla neljän viikonlopun aikana kolme kilpailuviikonloppua ja siinä huomasi, että onnistumisien kannalta oli tärkeätä se, että miten kisaputki lähti liikkeelle, Laaksonen pohti.

Paul Ricardin moottorirata ei kuulu Laaksosen henkilökohtaisten suosikkiratojen joukkoon, mutta marttilalainen oli valmis taistelemaan kärkisijoista.

– Ei se lempiratani ole, koska rata on sellainen asfalttikenttä, jossa ajovirheistä ei juuri joudu maksamaan. Se ei kuitenkaan ole mikään ongelma yltää Ranskassa hyviin suorituksiin. Barcelonaan verrattuna tulevalla radalla on kahden pitkän suoran ja kahden DRS-alueen ansiosta helpompi ohittaa, Laaksonen kuvaili ennen kilpailuviikonloppua.

Ensimmäisessä kilpailulähdössä lauantaina Laaksonen joutui keskeyttämään viimeisellä kierroksella, kun yhdysvaltalaiskuljettaja Logan Sargeant torppasi suomalaiskuljettajan radalta. Lähtöruudusta 20. kovaa nousua tehneen Laaksosen kilpailu oli kaksijakoinen. Laaksonen nousi kilpailun alussa jo kertaalleen sijalle 14. kunnes putosi takaisin sijalle 20. Kilpailun viimeisellä kolmanneksella marttilalainen nousi toistamiseen taistelemaan pistesijoista, mutta kolari viimeisellä kierroksella jätti Laaksosen radan varteen.

– Hän peitti sisälinjan ja lähdin ulkopuolelta ohitukseen. Kaveri teki lukkojarrutuksen ja ajoi suoraan kylkeeni. Osuman seurauksena autoni tukivarsi vääntyi, joten oli jäätävä radan varteen, Laaksonen kertasi viimeisen kierroksen tapahtumia.

– Kisan alku oli hyvä. Pääsin hyvin etenemään letkassa eteenpäin, mutta sitten jouduin yhden ohituksen jälkeen huonoon kierteeseen. Ajauduin radalta, renkaani olivat likaiset, rytmi katosi ja siinä muutama kaveri pääsi aika helposti ohitseni.

Kilpailun viimeisellä kolmanneksella Laaksonen ajoi parempaa vauhtia kuin yksikään kärkikuusikon kuljettajista. Parhaan kierrosaikansa hän kellotti kierroksella 16.

– Kun sain renkaani puhtaaksi ja pääsin takaisin hyvään rytmiin niin ajoni alkoi taas kulkemaan. Tänään autoni kisasäädöt onnistuivat hyvin. Vähän paremmalla tuurilla kahdeksas sija ja huomisen kisan paalupaikka olisi ollut mahdollinen, mutta minkäs teet.

Viikonlopun toiseen kilpailuun Laaksonen starttasi lauantain tavoin ruudusta 20.

– Perjantain aika-ajo menee osaksi piikkiini. En vain onnistunut rakentamaan hyvää kierrosta ja kun lopussa sain jonkinlaisen kierroksen taistelua niin ei se riittänyt mihinkään. Toki panokset olivat tämän päivän kisassa, mutta toivotaan että onnistumme myös huomenna rakentamaan autoomme hyvät kisasäädöt ja jos saan ajaa puhtaan kilpailun niin kyllä mulla on mahdollisuudet nousta kohti kympin kärkeä, Laaksonen ennakoi.

 

Simo Laaksonen joutui keskeyttämään viikonlopun molemmat kilpailulähdöt Paul Ricardin radalla (Kuva: LAT Images).

 

“Tuomariston päätöksistä puuttuu linja”

Laaksoselle mätkäistiin lauantain kilpailun päätteeksi vielä viiden sijan lähtöruuturangaistus osumasta kilpailun alkuvaiheessa Lirim Zendeliin mutkassa kahdeksan. Laaksonen näki tilanteen kilpailutilanteena, mutta tuomaristo näki Laaksosen olleen syyllinen osumaan. Vastaavasti tuomaristo katsoi Laaksosen keskeyttämiseen johtaneen Sargeantin päälleajon suomalaiskuljettajan kylkeen kilpailutilanteena, josta ei yhdysvaltalaiselle seurannut rangaistusta.

– Tuomariston päätöksistä puuttuu linja, mutta turha niistä on vääntää vastaan. Kun he päätöksen tekevät niin se pitää, Laaksonen kommentoi.

Lähtöruudusta 25. sunnuntain kilpailuun startanneen suomalaiskuljettajan kilpailu noudatteli lauantaista kaavaa: kilpailun alussa vauhtia ei löytynyt, mutta sen kestäessä se parani oleellisesti.

– Ei tästä viikonlopusta mitään kerrottavaa jäänyt. Tänään kisa jäi kesken bensapumpun hajoamiseen. Koko viikonlopun saa unohtaa mahdollisimman pian. Ihan tyhjä arpa, pettynyt Laaksonen totesi varikolle käveltyään.

– Sain hyvän lähdön, mutta kisan alussa kyyti oli heikompaa. Säästin todennäköisesti renkaitani enemmän kuin muut. Kisan puolivälissä vauhtia löytyi eilisen tavoin ja nousin jo kahdenkymmenen joukkoon, kunnes bensapumppu hajosi. Moottori röpelsi jo kertaalleen kierrosta aikaisemmin, kunnes autoni hyytyi seuraavalla kierroksella radan varteen, Laaksonen harmitteli.

Kausi jatkuu jo tulevana viikonloppuna Red Bull Ringin moottoriradalla Itävallassa. Kilpailun aika-ajot ajetaan perjantaina klo 18.50 Suomen aikaa. Viikonlopun ensimmäinen osakilpailu käynnistyy lauantaina klo 11.25 ja toinen sunnuntaina klo 10.35 Suomen aikaa.

– Pyyhitään tämä kokonaan mielestä pois ja lähdetään puhtaalta pöydältä jatkamaan. Red Bull Ringin moottorirata on aiempina vuosina sopinut mulle ihan hyvin, joten toivon mukaan saadaan hommat lähtemään heti alusta asti oikeille raiteille. Ja että olisi vähän jo tuuriakin mukana, Laaksonen päätti.

Pistetilanteet 4/16 kilpailulähtöä

Kuljettajat

1) Robert Shwartzman (RUS) 70
2) Jehan Daruvala (IND) 58
3) Marcus Armstrong (AUS) 35
4) Juri Vips (EST) 32
5) Pedro Piquet (BRA) 27
6) Christian Lundgaard (DEN) 24
7) David Beckmann (GER) 15
8) Niko Kari 14
9) Max Fewtrell (GBR) 11
10) Bent Viscaal (NED) 10

———-

16) Simo Laaksonen 2

Tallit

1) Prema Racing 163
2) ART Grand Prix 50
3) Trident 41
4) Hitech Grand Prix 32
5) MP Motorsport 18
6) HWA Racelab 12

Teksti: Marko Mäkinen, Simo Laaksosen tiedotus

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com