Lähtökohdat Ralli-SM-finaaliin, SM1: Salon ja Asunmaan kaksintaistelu osa 2

26.9.2019 / 14:42
Teemu Asunmaa ja Juha Salo Lempäälässä syksyllä 2017 (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan seitsemäs ja samalla kauden viimeinen osakilpailu ajetaan Salon ja Turun seudulla tänä viikonloppuna kaksipäiväisenä kilpailuna. Kuninkuusluokan eli SM1-luokan Suomen mestaruudesta taistelevat Juha Salo ja Teemu Asunmaa.

Tämä kaksikko ei ole ensimmäistä kertaa tässä tilanteessa. Monet muistavat varmasti parin vuoden takaisen finaalikilpailun rallin SM-sarjassa Tampereen ympäristössä, kun Teemu Asunmaa lähti kauden viimeiseen osakilpailuun pistejohtajana, saaden silloin mestaruustaistelussa tiukan vastuksen Juha Salolta. Kaksikosta Asunmaa veti syksyllä 2017 pidemmän korren ja kirjautti CV:hensä uran ensimmäisen SM1-luokan Suomen mestaruuden.

– Se mestaruus tuli pysymällä Juhan edellä. Nyt tilanne on eri, kun taistellaan ikään kuin samalta lähtöviivalta. Olen pystynyt aiemmin venymään ja pistämään Juhan polvilleen, mutta viime aikoina se ei ole tullut niin helposti, Asunmaa myöntää.

Jos oli Asunmaa pistejohdossa kaksi vuotta sitten ennen kauden viimeistä osakilpailua, niin nyt ykkössijalta kauden “grande finaleen” lähtee Salo. Tosin kaksikon välinen ero on vain neljä pistettä.

– Tilannehan on hyvä siinä mielessä, että olemme niskan päällä pisteissä. Kilpailuun valmistautuminen on sujunut kuitenkin normaaliin tapaan. Pieni ekstrahuolellisuus on ollut osien suhteen, ettei mitään jää sattuman varaan. Auto ja mies ovat iskussa, Salo vakuuttaa.

Kunnioitus näiden kahden kuljettajan välillä toisen osaamista kohtaan on suurta ja se näkyy kommenteissa.

– Teemu on erittäin kova kuski. Hän on pystynyt välillä venymään vähän uskomattomastikin. Pohjalainen kuljettaja, joka ei anna periksi, Salo kehuu kilpakumppaniaan.

– Juha on varma kuljettaja, joka ei oikein tee virheitä. Se tekee hänestä vahvan, Asunmaa puolestaan pistää terveisiä Pohjanmaan suunnalta Karkkilaan päin.

 

 

“Nälkää voittaa mestaruus on hurjasti”

Salo jahtaa nyt jo uransa 11. rallin Suomen mestaruutta. Ensimmäinen Suomen mestaruus tuli vuonna 1996, Asunmaan ollessa silloin yhdeksän vuoden ikäinen. 23 vuotta sitten Salon mestariksi Nuorten rallisarjassa vauhditti Toyota Starlet, kun taas viimeisin Suomen mestaruus tuli kolme vuotta sitten Peugeotin ratissa.

– Kaikki mestaruudet ovat omanlaisia tarinoitaan. Ensimmäinen mestaruus on tietysti aina ensimmäinen, jos miettii mikä on makein, mutta kyllä tämänvuotinen olisi erityisen makea uudella automerkillä. Myös kartanlukija Topi Luhtiselle mestaruus olisi ensimmäinen, Salo muistuttaa.

Salo todellakin vaihtoi hiljattain automerkkiä ja voidaankin sanoa, että Turussa lauantaina eräällä tavalla ympyrä sulkeutuu. Vuosi sitten Metsämäen raviradalla Turussa kun todistettiin Salon ensimmäistä kilpailua Skodan ratissa ja nyt samaisessa paikassa saatetaan nähdä Salon voittavan Suomen mestaruus samaisen auton ratissa.

– Nälkää voittaa mestaruus on hurjasti! Yhteistyökumppanini ovat mahdollistaneet vuosia menestykseni. Koen, että ajan paitsi itselleni, niin myös heille. Yhteistyökumppaneita kohtaan vähintä on, että annan aina kaikkeni, Salo korostaa.

Alapuolella olevasta pistetaulukosta voi ennen kilpailua, sekä kilpailun aikana spekuloida kuljettajan loppupisteet sen hetkisen sijoituksen mukaan, sekä tottakai myös tarkistaa heti tuoreeltaan pistetilanne, kun kuljettajat ovat saapuneet maaliin. Salolle mestaruuden tuo varmasti se, että hän on lopputuloksissa Asunmaan edellä. Mikäli Asunmaa mielii mestariksi, on hänen oltava Salon edellä ja jos näin tapahtuu Asunmaan sijoittuessa kolmen kärkeen, niin Salo saa olla heti seuraavalla sijalla.

Mikäli Asunmaa on neljäs tai sijoittuu huonommin ja Salo on tuloksissa heti peräkkäisellä sijalla, on Salo mestari.

– Meidän on saatava hyvä fiilis päälle ja rento suoritus aikaiseksi. Se riittää meille, kun perusvauhti on sillä tasolla millä aiemminkin, urallaan yhteensä kolme rallin Suomen mestaruutta voittanut Asunmaa vakuuttaa.

Myös pronssista on luvassa hieno taistelu, kun sijoilla kolme, neljä ja viisi olevat Emil Lindholm, Kristian Kiviniemi, sekä Jari Ketomaa mahtuvat 10 pisteen sisään. Salo-Turku SM-rallin avauspäivänä perjantaina ajetaan kaksi erikoiskoetta syysillan pimeydessä. Loput seitsemän erikoiskoetta ovat ohjelmassa lauantaina ja kilpailu päättyy alkuillasta Turun Metsämäen raviradalle.

SM1-luokan lähtönumerot

2 Juha Salo (Skoda)
3 Teemu Asunmaa (Skoda)
4 Emil Lindholm (Volkswagen)
5 Kristian Kiviniemi (Skoda)
6 Jari Ketomaa (Ford)
7 Jukka Kasi (Skoda)
8 Juhana Raitanen (Skoda)
12 Pasi Lyytikäinen (Skoda)
13 Jarkko Hosike (Ford)
14 Kari Hämäläinen (Skoda)
15 Mikko Lehti (Opel)
16 Erkka Korpiaho (Peugeot)
22 Oleg Toporov (Ford)

Pistetilanne

1) Juha Salo 106
2) Teemu Asunmaa 102
3) Emil Lindholm 67
4) Kristian Kiviniemi 66
5) Jari Ketomaa 57
6) Jukka Kasi 35
7) Pasi Lyytikäinen 35
8) Mikko Lehti 31
9) Henrik Pietarinen 26
10) Jukka Ketomäki 23

 

 

Juha Salo vs Teemu Asunmaa kaudella 2019

Yleiskilpailun voitot: 1-1
SM1-luokan voitot: 2-2
Yleiskilpailun palkintosijoitukset: 6-3
SM1-luokan palkintosijoitukset: 6-4
Erikoiskokeet luokkajohdossa: 13-11
Erikoiskokeiden pohja-ajat luokassa: 13-9
Erikoiskokeiden top6-ajat yleiskilpailu: 48-43

Salo-Turku SM-rallin aikataulu

Perjantai 27.9.

19.01 – Seremonialähtö Salon kaupungintalolta

19.42 – EK1 Aijala (9,48 km)
20.00 – EK2 Tieksmäki (14,90 km)

Lauantai 28.9.

10.41 – EK3 Pöylä 1 (13,40 km)
11.50 – EK4 Tiskarla (12,48 km)
12.10 – EK5 Vaskio (17,90 km)

13.01 – Huoltotauko (Neste K Paimio)

14.42 – EK6 Pöylä 2 (13,40 km)
15.39 – EK7 Saukonoja (14,70 km)
16.27 – EK8 Suopohja (4,48 km)
17.29 – EK9 Metsämäen ravirata (1,26 km)

17.30 – Maali Metsämäen raviradalla

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit