MOTORSPORT

Lappi ja Katsuta tähdittävät Kuopion SM-rallia lauantaina – Näin seuraat kilpailua

Alkaneen viikon ehdoton ykköstapahtuma Suomessa autourheilun puolella on lauantaina ajettava Kuopion SM-ralli, jota tähdittävät rallin MM-sarjassa kilpailevat Esapekka Lappi ja Takamoto Katsuta.

Rallin SM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan Kuopion seudulla tulevana lauantaina. Sen lisäksi, että kotimaisen arvosarjan viisi SM-luokkaa lähtevät taistelemaan arvokkaista SM-pisteistä, saadaan kilpailuun lisäväriä suoraan rallin MM-sarjasta Toyotan ja Hyundain hakiessa säätöjä lumelle, tähtäimessään tottakai Ruotsin MM-ralli, MM-sarjan kauden toinen osakilpailu, joka ajetaan Kuopion SM-rallia seuraavalla viikolla.

Samalla kun Toyotan Takamoto Katsuta ja Hyundain Esapekka Lappi starttaavat Kuopion SM-rallin erikoiskokeille, tehdään myös kotimaista rallihistoriaa, sillä MM-sarjassa nykyisin käytössä olevia hybriditeknologian Rally1-autoja ei aiemmin olla Suomessa kansallisessa kilpailussa nähty. Katsuta osallistui vuosina 2019-2020 kolmeen kansalliseen kilpailuun Suomessa, Joensuun ja Riihimäen SM-ralleihin, sekä Kokkola Ralliin, mutta alla oli edellisen sukupolven WRC-Toyota.

Lappi, rallin kuninkuusluokan vuoden 2012 Suomen mestari, nähtiin edellisen kerran mukana SM-sarjassa vuonna 2021, kun hän osallistui Lahden SM-ralliin Toyota Yaris N5 -autolla, voittaen silloin SM2-luokan ylivoimaisesti. Kuopiossa Katsuta ja Lappi ajavat luokassa seitsemän, jossa mukana on myös itävaltalainen Gerald Rigler Ford Fiesta RS WRC -autolla.

SM1-luokassa mukana on 16 kilpailijaparia ja heidän joukossaan tottakai koko Tunturirallin kärkikaarti Teemu Asunmaan ja Juha Salon johdolla. Rovaniemellä huippuvauhdissa ollut, mutta kahteen ulosajoon sortunut Jari Huttunen kilpailee nyt lähes kotikulmillaan ja kiuruveteläinen on varmuudella yksi kuninkuusluokan suurimmista voittajasuosikeista edellä mainitun kaksikon lisäksi.

SM1-debyyttinsä Rovaniemellä hienolla kolmossijalla tehnyt Lauri Joona, Hyundain viimeisimmällä Rally2-autolla ensimmäistä kauttaan kilpaileva Riku Tahko, vauhtiinsa kauden avauksessa pettynyt Heikki Kovalainen, rallicrossin MM-sarjan tähti Niclas Grönholm, Huttusen tavoin kaatoihin kilpailunsa Rovaniemellä pilannut Roope Korhonen, sekä Juuso Metsälä ovat kuljettajia, jotka onnistuessaan tulevat olemaan tulosluettelossa korkealla.

 

Justus Räikkönen avasi kilpailukautensa komealla luokkavoitolla Tunturirallissa (Kuva: Paavo Huovila).

 

 

 

pitkävetovihjeet

 

SM3-luokassa mukana 17 kilpailijaparia

Benjamin Korhola nappasi Rovaniemeltä uransa ensimmäisen luokkavoiton SM-sarjassa ja sen myötä Korhola starttaa Kuopiossa reitille SM2-luokan pistejohtajana. Kovin haastaja ennakkoon ajateltuna tulee olemaan Rovaniemellä pettymyksen kokenut, mutta luokassaan kolme pohja-aikaa ajanut Henri Hokkala. Viime kaudella etuvetokalustolla lupaavia otteita esittänyt Jesse Kallio avaa kilpailukautensa Kuopiosta ja alla on ensimmäistä kertaa nelivetokalusto SM-sarjassa.

Etuvetoisten SM3-luokka tarjoaa katsojille 17 kilpailijaparin kattauksen ja heistä ensimmäisenä reitille starttaa Rovaniemellä uransa ensimmäistä SM-voittoaan juhlinut Justus Räikkönen. Viime vuonna V1600-autojen Suomen mestaruuden voittanut Jere Pensas avaa kilpailukautensa Kuopiosta ja nyt pohjanmaalainen kilpailee siis luokkaa ylempänä.

V1600-luokan autoilla kilpailtavassa SM4-luokassa voimasuhteiden ennakointi tunnetusti on äärimmäisen vaikeaa, koska tapahtumarikkaassa luokassa taso on kova, mutta samalla äärimmäisen tasainen. Rovaniemellä luokan kärkikolmikon muodostivat Tuukka Kauppinen, Tomi Tikkinen ja Raoul Dahlqvist, jotka tottakai ovat kaikki mukana myös Kuopiossa. Kilpailun ainoa naiskuljettaja, Suvi Jyrkiäinen, metsästää SM-pisteitä tässä luokassa.

SM5-luokassa ehdoton ennakkosuosikki on Ville Hautamäki, joka Tunturirallissa tammikuussa nousi ensimmäistä kertaa luokkavoittoon nelivetokaluston ratissa. Vuosi sitten tämän luokan Riihimäen SM-rallissa Peugeotillaan voittanut Jaakko Lavio ei ollut mukana Tunturirallissa, mutta Kuopiossa on. Lavion lisäksi Hautamäelle “kiusaa” kärkitaistelussa pyrkivät tekemään ainakin Arttu Lähdeniemi, Konsta Saarinen, sekä Pekka Keski-Korsu.

Rallin SM-sarjan kauden toinen osakilpailu avaa samalla myös junioreiden ja nuorten SM-sarjan. Mukana on yhteensä 122 kilpailijaparia. Lähtö tapahtuu lauantai-aamuna Hotelli Iso Valkeisen edustalta kello 7.30 alkaen ja maalijuhlat puolestaan nähdään Kuopion torilla alkuillasta kello 17.32 alkaen. Kuopion SM-rallissa ajetaan kahdeksan erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 94 kilometriä.

Jos oli SM-sarjan kauden avannut Tunturiralli kaksipäiväinen kilpailu, niin Kuopiossa kilpailu tullaan viemään läpi huomattavasti nopeammassa aikataulussa. Ensimmäinen erikoiskoe käynnistyy kello 9.15 ja huoltotauko on ohjelmassa avauslenkin jälkeen jo puolenpäivän jälkeen. Myös iltapäivän lenkki tullaan viemään läpi nopealla tahdilla, viidennen ja kahdeksannen erikoiskokeen starttien välissä ensimmäisen auton osalta ei ole väliä kuin reilut kaksi tuntia.

Kuopion SM-rallin aikataulu

09.15 – EK1 Rantakosula (14,16 km)
09.42 – EK2 Mustinlahti (14,55 km)
10.50 – EK3 Tuusjärvi (12,06 km)
11.15 – EK4 Riistakoski Vehmersalmi (12,00 km)

Huoltotauko Hotelli Iso Valkeinen (50 minuuttia)

14.00 – EK5 Sotkanniemi (7,10 km)
15.30 – EK6 Talluskylä (12,49 km)
15.57 – EK7 Venäjänsaari (6,77 km)
16.17 – EK8 Hirvilahti (14,90 km)

Ek-kilometrit yhteensä: 94,03 km

 

 

Tärkeitä linkkejä kilpailun seuraamiseen

Kuopion SM-rallin kotisivut
Kilpailun osallistujalista
Tulospalvelu kilpailun aikana
Livelähetykset YouTubessa (Moottoriurheilu.tv)
SM-sarjan virallinen lippukauppa

Lue myös! Kaikki SM-pisteet ja kauden 2023 tilastot

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com