MOTORSPORT

Larion taistelu Monte Carlossa toi kolmannen sijan – “Ei yhtään helppoa hetkeä koko rallin aikana”

Ranskalaisessa CHL Sport Auto -tallissa kilpailevan Taisko Larion uran ensimmäinen Monte Carlon MM-ralli toi lopulta WRC3-luokasta kolmanneksi korkeimman pistepotin.

Taisko Lario, 22, yhdessä kartanlukijansa Tatu Hämäläisen kanssa saapui Monte Carlon MM-rallin maaliin WRC3-luokan kolmannella sijalla. Tämän pistepotin eteen sai todellakin tehdä pitkän päivätyön, sillä neljään ajopäivään mahtui rallia erikoiskokeiden osalta lähes kuuden tunnin urakoinnin verran. WRC3-luokan voittoon ajoi Enrico Brazzoli ja toisen sijan nappasi Amaury Molle.

– Yleisfiilis on hyvä, mutta silti harmittaa lauantain pieni virhe, joka vei meiltä voittomahdollisuudet. Lopulta kuitenkin kolmanneksi korkeimmat pisteet tarttui mukaan ja se on erittäin hyvä juttu, Lario kommentoi tiedotteessaan.

Lario lähti lauantain erikoiskokeille WRC3-luokan MM-pisteistä ajaneista kuljettajista sijalla kaksi, mutta heti päivän ensimmäisellä erikoiskokeella voittohaaveet hautautuivat ranskalaiseen lumihankeen.

– Oli kyllä erittäin tiukkaa, että päästiin edes jatkamaan. Siinä oli varmaan sata katsojaa paikalla, mutta he eivät uskoneet, että auto nousee ylös. Eivät suostuneet aluksi työntämään ollenkaan. Piti sitten ranskalaisille vähän näyttää suomalaista sisua, Lario kertaa lauantain tapahtumia.

Lario ja Hämäläinen saivat Peugeot 208 R2 -auton lopulta liikkeelle, mutta 29-kilometrisen erikoiskokeen maalissa kaksikko sai huomata hävinneensä kärkiajan tehneelle Jean-Baptiste Franceschille reilut 37 minuuttia.

– Siinä oli onneksi kolme innokasta italialaista kaveria liinan kanssa ja kun saatiin auto liikahtamaan, niin sitten tuli muita apuun. Lopulta päästiin takaisin tielle, mutta kyllä siinä sisua tarvittiin. Oli kymmenestä sekunnista kiinni, että ehdittiin ollenkaan jatkamaan kisaa, Lario kuvailee.

“Sai mennä kieli keskellä suuta”

Jälkijossittelu autourheilussa on tottakai aina turhaa, varsinkin Monte Carlon tyylisessä vaikeassa kilpailussa missä aina sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, mutta Franceschin ajaessa ulos lauantain kolmannella erikoiskokeella ja siitä seurauksena ollut keskeytys kärkipaikalta tarkoittivat sitä, että ilman tuota penkassa käyntiä Lario olisi napannut Monte Carlosta luokkavoiton ja suurimman pistepotin.

– Todella pitkä ja vaativa ralli on nyt takana. Tämä on varmasti kauden vaikein kilpailu. Ei ollut yhtään helppoa hetkeä koko rallin aikana. Yhtä pätkää lukuun ottamatta meni kuitenkin aika virheettömästi. Tämä oli upea kokemus. Ei tällaista ole missään muualla, Lario hehkuttaa.

Sunnuntaina Lario säväytti ajamalla Turinin klassikkopätkälle hurjan pohja-ajan.

– Se oli makea pätkä. Ensin ihan kuivaa asvalttia ja lopussa jäätä. Sai mennä kieli keskellä suuta. Ajettiin siellä melkein puolen minuutin pohjat kaksivetoisissa. Se kertoo, että meidän vauhti on kunnossa, Lario muistuttaa.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan 15.-18. helmikuuta Ruotsissa. Länsinaapurimme MM-ralli ei tule olemaan uusi kokemus Lariolle, sillä helsinkiläinen osallistui kilpailuun vuosi sitten sijoittuen omassa luokassaan neljänneksi. Tavoitteet uran toiseen Ruotsin MM-ralliin ovat korkealla.

– Tämän kisan myötä ainakin lähtökohdat ovat hyvät. Ruotsissa on 16 autoa viivalla WRC3-luokassa, joten kilpailu on kovaa. Tottakai me haetaan taas hyvää sijoitusta. Kausi on pitkä ja jos joka kisassa saa pisteitä napsittua, niin se on tärkeää mestaruustaistelun kannalta, Lario päättää.

WRC3-luokan lopputulokset

1) Enrico Brazzoli (Peugeot) 5.22.03,0
2) Amaury Molle (Peugeot) + 22.24,9
3) Taisko Lario (Peugeot) + 32.57,2

WRC3-luokan MM-pistetilanne

1) Enrico Brazzoli (ITA) 25
2) Amaury Molle (BEL) 18
3) Taisko Lario 15

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com