MOTORSPORT

Latvala kruunasi upean viikonloppunsa Power Stagella – “Ajattelin, että pitäisi varmaan hiljentää”

Jari-Matti Latvalan esitys Ruotsin MM-rallin päätöspäivänä oli mykistävä. Toyota Gazoo Racingille ensimmäisen voiton tuonut Latvala ratkaisi ensin voiton edukseen ajamalla sunnuntain kahdelle ensimmäiselle erikoiskokeelle selkeän pohja-ajan, eikä vauhti hidastunut rallin päättäneellä Power Stage -erikoiskokeellakaan. Latvala nousi MM-sarjan kärkeen maksimipisteiden (30) myötä.

Ennen viimeistä erikoiskoetta Jari-Matti Latvalan johtomarginaali Ott Tänakiin nähden oli jo 20 sekuntia ja kun Power Stage -erikoiskokeen lisäpisteistä mukana oli taistelemassa sellaisia kuljettajia kuin Thierry Neuville ja Kris Meeke, jotka pystyivät kokonaissijoituksensa puolesta ottamaan vielä riskejä, niin harva uskoi Latvalan enää yltävän tässä tilanteessa aivan kärkivauhtiin, kun rallin voittoon riitti varma ajo maaliin. Toisin kuitenkin kävi. Latvala ajoi nopeimman ajan ja nappasi viikonlopun kilpailusta viiden lisäpisteen myötä maksimipistepotin 30 pistettä.

– Juttelin Tommin (Mäkinen) kanssa ennen (Power Stage) erikoiskoetta ja hän sanoi, että mene vain ja jatka sitä mitä olet tehnyt tähänkin asti. Pätkällä ajattelin, että pitäisi varmaan hiljentää, mutta koska fiilis oli hyvä, niin päätin antaa mennä sitten sillä fiiliksellä maaliin asti, Latvala naurahti rallin jälkeen kommentoidessaan viimeisen erikoiskokeen suoritustaan.

Latvala oli voittanut edellisen MM-rallin viime vuoden maaliskuussa Meksikossa ja edellisen kerran hän ajoi kahdessa MM-rallissa peräkkäin palkintosijalle syksyllä 2015. Nyt Monte Carlon kakkossijan jatkoksi tullut voitto siis maistui enemmän kuin hyvälle ja varsinkin, kun kyseessä oli Toyota Gazoo Racingin historian ensimmäinen voitto.

– Aivan uskomaton tunne. Tuntuu ihan samalta kuin silloin, kun voitin ensimmäisen MM-rallini täällä vuonna 2008. Silloin voitto tuli täytenä yllätyksenä ja niin se tuli myös nyt, koska lauantaina nähdyn esityksen jälkeen olin melko varma siitä, että Tänak tulee voittamaan tämän rallin. Mutta tämän päivän erikoiskokeet sopivat hyvin ajotyylilleni ja autolle ja pystyin ajamaan täysin eri tasolla, Latvala hehkutti.

“Toyotalla on loistava henki”

Kun on seurannut Jari-Matti Latvalan otteita alkukaudesta niin kilpailuissa, testeissä, kuin muissakin tapahtumissa, niin ei ole voinut olla huomaamatta sitä suurta muutosta mitä suomalaiskuljettajan olemuksessa on tapahtunut sitten viime vuoden pettymysten. 171 MM-rallin “veteraani” on jälleen löytänyt sen ajamisen ja tekemisen ilon, mikä pääsi varsinkin viime kauden vaikeuksien keskellä katoamaan.

– Suoritustasoni romahti viime kauden jälkimmäisellä puoliskolla ja rehellisyyden nimissä on sanottava, että menetin siinä samalla hieman itseluottamustani. Sitten kun sain mahdollisuuden ajaa Toyotalla ja aloittaa jotain ikään kuin tyhjästä, niin se oli iso buusti motivaatiolleni. Toyotalla on loistava henki ja se on kantanut minut takaisin sille tasolle missä aikoinaan olin, Latvala kehuu.

Kun Thierry Neuville menetti voittomahdollisuutensa lauantain viimeisellä erikoiskokeella sattuneeseen ajovirheeseen ja yhtäkkiä voitosta kävivätkin kamppailua Latvala ja Tänak, niin moni siinä kohtaa – myös siis Latvala itsekin, liputti vahvasti virolaisen voiton puolesta, varsinkin kun Tänak oli ollut lauantain erikoiskokeilla 17,8 sekuntia Latvalaa nopeampi. Toisin kuitenkin kävi. Sunnuntaina ajettiin kolme erikoiskoetta ja Latvala oli nopein niistä kaikilla. Tänakilla ei lopulta ollut pienintäkään jakoa tässä kamppailussa.

– Jari tuli lentämällä tänään, eikä minulla ollut mahdollisuutta vastata siihen, Tänak myönsi rehdisti kilpailijansa paremmuuden.

Tänak ajoi Monte Carlossa kolmanneksi ja oli nyt siis toinen. MM-pisteissä sijoitus on kolmas.

– Olen erittäin tyytyväinen kauden aloitukseen. Auto on todella hyvä ja se sopii minulle. Vielä on töitä edessä, mutta tiedämme mitä pitää parantaa, joten ei muuta kuin täysillä eteenpäin, Tänak pohti.

 

Kuva: Toyota Gazoo Racing
Jari-Matti Latvalalle ja Miikka Anttilalle nyt tullut voitto on MM-sarjassa kautta aikojen 17. (Kuva: Toyota Gazoo Racing)

 

“Nyt hän pääsee avaamaan tietä minulle Meksikossa”

Jos mahtui Ruotsin MM-ralliin tänä vuonna useita yllätyksiä, niin yksi niistä nähtiin sunnuntain ensimmäisellä erikoiskokeella. Kun rallin MM-sarjassa kaksi tai useampi kuljettaja on ajanut rallin voitosta vielä viimeisenä päivänä, niin yleensä niihin ajovirheisiin ratkaisuhetkillä ovat sortuneet ne muut, mutta ei nelinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier. Nyt tämäkin eräänlainen ihme nähtiin, heti sunnuntain ensimmäisellä erikoiskokeella ja vieläpä heti startin jälkeen.

– Tein yhden tyhmimmistä virheistä mitä olen urallani tehnyt. Ensimmäinen mutka, 50 metriä lähdön jälkeen, jäin kiinni lumipenkkaan, pyörähdin ja kaiken lisäksi vielä sammutin moottorin siinä. Tiesin heti sen jälkeen, että mahdollisuuteni voittoon olivat menneet lopullisesti. Vaikea viikonloppu, mutta saimme 19 pistettä ja olen tyytyväinen siihen. Tärkeät pisteet MM-taisteluun. Tässä vaiheessa kautta neljä pistettä kärjestä, ei huono tilanne ollenkaan, Ogier kommentoi tuttuun tyyliinsä.

Kun Ogier oli kolmanneksi viimeisenä kuljettajana maaliin saapuneista ajanut Power Stage -erikoiskokeelle pohja-ajan, niin tuon ajan uskottiin riittävän myös ykkössijaan ja viiteen lisäpisteeseen. Tänak ei ranskalaisen aikaa alittanut, mutta Latvala sen siis teki. Tämä ei kuitenkaan Ogieria haitannut, joka Latvalan saamien lisäpisteiden myötä välttää ensimmäistä kertaa pitkään aikaan aura-auton roolin seuraavassa, Meksikossa ajettavassa osakilpailussa.

– Kyllä, olin tyytyväinen nähdessäni hänen menevän kovaa myös Power Stagella. Nyt hän pääsee avaamaan tietä minulle Meksikossa, Ogier hymyili.

Vaikka Ogier liittyikin varsin myöhään M-Sportin vahvuuteen ja testikilometrit uudella autolla jäivät varsin vähiin, on hallitseva maailmanmestari kuitenkin avannut kauden voitolla ja kolmannella sijalla.

– Tiesin jo ennen kauden alkua, että lähden liikkeelle hieman takamatkalta muihin nähden. Haen edelleen vielä parasta tuntumaa autoon ja säätöihin. Mutta kun katsoo tuloksia, niin siihen nähden tilanne on hyvä. Meiltä löytyy vauhtia, joten katsotaan mitä Meksiko tuo tullessaan. Toivottavasti saadaan myös sieltä hyvät pisteet, Ogier katsoi kohti tulevaa ja paljasti samalla, että ei ole vielä ajanut metriäkään testiä soralla uudella Fordilla.

Ogier ajoi neljä vuotta sitten Volkswagenille sen ensimmäisen MM-voiton juuri Ruotsin MM-rallissa ja loppu sen jälkeen onkin rallin historiaa kultaisin kirjaimin. Ranskalainen halusi lopuksi onnitella Tommi Mäkisen johtamaa Toyota Gazoo Racingia hienosti sujuneesta tulokaskauden startista.

– Haluan onnitella Tommia ja koko Toyotan tiimiä heidän hienosta debyytistään. Ja tämä on samalla hienoa myös Jari-Matille ja Miikalle. Meillä oli hienoa aikaa tiimikavereina ja olen onnellinen nähdessäni Jarin hymyilevän taas samaan tapaan kuin joskus silloin aikoinaan, Ogier iloitsi.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Meksikossa kuukauden päästä.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Jari-Matti Latvala (Toyota) 2.36.03,6
2) Ott Tänak (Ford) + 29,2
3) Sebastien Ogier (Ford) + 59,5
4) Dani Sordo (Hyundai) + 2.11,5
5) Craig Breen (Citroen) + 2.51,2
6) Elfyn Evans (Ford) + 5.26,6
7) Hayden Paddon (Hyundai) + 5.31,2
8) Stephane Lefebvre (Citroen) + 7.14,7
9) Pontus Tidemand (Skoda) + 9.11,1 WRC2
10) Teemu Suninen (Ford) + 10.02,9 WRC2

Latvalan keskinopeus: 115,4 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Neuville 6, Latvala 6, Tänak 4, Sordo 1

Kuljettajien MM-pisteet 2/13 osakilpailua

1) Jari-Matti Latvala (Toyota) 48
2) Sebastien Ogier (Ford) 44
3) Ott Tänak (Ford) 33
4) Dani Sordo (Hyundai) 25
5) Craig Breen (Citroen) 20
6) Elfyn Evans (Ford) 18
7) Stephane Lefebvre (Citroen) 10
8) Thierry Neuville (Hyundai) 8
9) Hayden Paddon (Hyundai) 7
10) Andreas Mikkelsen (Skoda) 6

Valmistajien MM-pisteet

1) M-Sport (Ford) 73
2) Toyota 53
3) Hyundai 40
4) Citroen 26

Lue myös! Ruotsin MM-rallissa sinivalkoiset voitonjuhlat – Suuri päivä suomalaiselle autourheilulle! (12.2.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com