MOTORSPORT

Latviassa päästiin vauhtiin, Grönholm hyvässä iskussa alkuerien avauksessa

Rallicrossin MM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajetaan tänään lauantaina Bikerniekin radalla Riiassa, Latviassa. Niclas Grönholmin osalta alkuerät saivat onnistuneen alun.

Koska Latviassa ajetaan tänä viikonloppuna kaksi MM-osakilpailua, ajetaan molempina päivinä alkueriä kolme kappaletta normaalin neljän sijaan. Kuljettajia Latviassa on mukana 11 ja ensimmäisessä alkuerävaiheessa heidät oli jaettu kolmeen lähtöön niin, että ensimmäisessä lähdössä mukana oli kolme kuljettajaa ja toisessa, sekä kolmannessa lähdössä molemmissa neljä kuljettajaa.

Ensimmäinen lähtö oli kolmen kuljettajan koitos ja siinä helppoon voittoon ajoi MM-pistekakkonen Kevin Hansen, joka onnistui startissa ja ajoi ruutulipulle “soolosuorituksen” päätteeksi lopulta selkeänä ykkösenä. Toisen sijan nappasi Latvian MM-viikonlopun toinen suomalaisedustaja, Betomik Racing -tiimin Juha Rytkönen, joka hävisi Hansenille reilut neljä sekuntia. Hansen oli lopulta ensimmäisen alkuerän toiseksi nopein, kun taas Rytkönen jätettiin yhdeksänneksi.

– Ensimmäiset kaksi kierrosta eivät onnistuneet, mutta kaksi viimeistä kierrosta meni jo paremmin. En usko, että tämä aika riittää nopeimpaan aikaan ensimmäisessä alkuerässä, Hansen kommentoi suorituksensa jälkeen.

Toinen lähtö oli ensimmäisen alkuerävaiheen lähdöistä ehdottomasti kovatasoisin. Paalupaikalle asettui Johan Kristoffersson, kakkosruutuun ensimmäistä kilpailuaan Seatilla ajava Mattias Ekström, kolmosruudusta matkaan starttasi Dan Öberg, kun taas huonosta arpatuurista kärsinyt Niclas Grönholm, aamupäivän harjoitusten nopein kuljettaja, asettui GRX-SET-tiimin Hyundailla ruutuun numero neljä.

Grönholm sai loistavan startin, mutta kun ensimmäiseen mutkaan mentäessä radan sisäpuolella on Kristofferssonin ja Ekströmin tasoiset kuljettajat, on nousu radan ulkoreunan lähtöpaikalta aina äärimmäisen vaikea tehtävä. Kun Kristoffersson otti haltuunsa kärkipaikan ja Ekström oli toisena, saattoi moni miettiä nähtäisiinkö tiimipeliä, vaikka kaksi mestaria eri tiimeisssä ajavatkin. Tämä siksi, että Kristoffersson kilpailee Ekströmin tiimin kalustolla.

Puheet tiimipelistä saatiin kuitenkin heittää roskakoriin, Ekström meni suorittamaan lisälenkin heti avauskierroksella, mikä oli merkki siitä, että yksinkertainen maailmanmestari lähti toden teolla haastamaan kolminkertaista maailmanmestaria lähtövoitosta. Grönholm oli kuitenkin tästä taistelusta eri mieltä, inkoolainen ajoi vahvan ja virheettömän neljän kierroksen alkuerälähdön, ja hävisi Kristofferssonille lopulta vain reilut puoli sekuntia.

Kristoffersson aika oli ensimmäisen alkuerän nopein ja Grönholm avasi kilpailupäivänsä kolmannella sijalla. Kolmannessa ja viimeisessä lähdössä huikean tempun startin jälkeen esitellyt Timmy Hansen, MM-pistejohtaja, ylsi neljänteen sijaan, kun taas Ekström oli viides. Grönholmin tavoin myös Timmy Hansen starttasi omassa lähdössään neljännestä ruudusta. Vuoden 2019 maailmanmestari haki ajonlinjan ensimmäiseen mutkaan aivan radan ulkoreunasta ja onnistui kuin onnistuikin ohittamaan kaikki edellään olleet kolme kuljettajaa ensimmäisessä mutkayhdistelmässä.

– Starttini ei ollut täydellinen, mutta päätin kuitenkin yrittää. Toisessa mutkassa olin menettää mahdollisuuteni, mutta pääsin kuin pääsinkin kärkeen, Hansen kommentoi huimaa suoritustaan, joka oli ilman muuta ensimmäisen alkuerävaiheen näyttävin ja viihdyttävin yksittäinen hetki.

Toinen alkuerävaihe käynnistyy kello 14.06. Rytkönen on ensimmäisessä lähdössä yhdessä Iden ja Öbergin kanssa, kun taas Grönholm nähdään kolmannessa lähdössä yhdessä Kristofferssonin, sekä Hansenin veljesten kanssa.

1. alkuerän tulokset

1) Johan Kristoffersson SWE (Audi) 3.22,857
2) Kevin Hansen SWE (Peugeot) + 0,301
3) Niclas Grönholm (Hyundai) + 0,569
4) Timmy Hansen SWE (Peugeot) + 0,670
5) Mattias Ekström SWE (Seat) + 1,120
6) Timo Scheider GER (Seat) + 1,862
7) Krisztian Szabo HUN (Hyundai) + 4,376
8) Kevin Abbring NED (Renault) + 4,736 *
9) Juha Rytkönen (Ford) + 4,797
10) Enzo Ide BEL (Audi) + 5,446
11) Dan Öberg SWE (Volkswagen) + 17,058

* = Sekunnin aikarangaistus

Lauantain aikataulu

14.06 – MM RX1 2. alkuerät
14.33 – EM RX1 2. alkuerät
15.30 – MM RX1 3. alkuerät
17.00 – MM RX1 semifinaalit ja finaali

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: RX+

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com