Lehtinen ja Toyota luottavaisin mielin kotiralliin – “Kyllä me odotetaan kovaa tulosta”

20.7.2017 / 07:44
Vahvan kauden ajanut Jari-Matti Latvala on MM-pisteissä kolmantena (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Suomen MM-ralli käynnistyy tasan viikon päästä. Kotiralliinsa valmistautuva Tommi Mäkisen johtama Toyota Gazoo Racing lähtee tulevaan kisaan luottavaisin mielin ja kovin tavoittein.

Puuppolasta, Toyota Gazoo Racingin toimitiloista, on matkaa Suomen MM-rallin kilpailukeskukseen Jyväskylään vain reilut 15 kilometriä. On siis varsin helppoa sanoa, että Toyota kilpailee tulevassa Suomen MM-rallissa kirjaimellisesti kotikulmillaan, juuri tämän lähemmäksi tallin toimipistettä ei MM-rallia voi tuoda.

– Odottavainen fiilis, ajatukset on korkealla. Vaikka onkin meidän opetteluvuosi, niin ollaan pystytty näyttämään, että auto on nopea ja kuskit on aika hyvässä iskussa, Toyota Gazoo Racingin urheilujohtaja Jarmo Lehtinen kertoo edustamansa tallin tunnelmista UrheiluUutiset.comille Suomen MM-rallin lähestyessä päivä päivältä.

Ajatukset menestymisen mahdollisuudesta ovat korkealla ja Toyota on valmis edessä olevaan haasteeseen. Vaikka luonnollisesti jokainen osakilpailu on tallille tärkeä, jaetaanhan kaikista kauden 13 osakilpailusta yhtä suuret MM-pisteet, niin silti voidaan sanoa tässä kohtaa, että kauden seitsemän ensimmäistä osakilpailua ovat johtaneet juuri tähän hetkeen: Toyota Gazoo Racing, suomalaistiimi kilpailee ensimmäistä kertaa Suomessa.

– Siinä mielessä ollaan valmiita, että jos ajatellaan meidän aikataulua, niin onhan meidän koko homma vielä tosi nuori edelleenkin. Siinä mielessä ollaan yllättävänkin valmiita. Tosi luottavainen on fiilis. Mielenkiintoinen viikonloppu tulossa. Kyllä me odotetaan kovaa tulosta ja koitetaan tehdä kaikkemme sen eteen. Vielä ajetaan viikkoa ennen rallia testiä ja yritetään olla valmiina, kun ralli käynnistyy, Lehtinen taustoittaa.

Tällä kaudella neljästä tallista M-Sport (Ford) ja Hyundai ovat olleet vahvimmat ja ne kamppailevat tiukasti merkkimestaruudesta vuosimallia 2018. Toyota on yllättänyt tulokaskaudellaan hyvillä otteilla käytännössä kaikki, kun taas rallin MM-sarjan 2000-luvun menestynein talli Citroen on ollut iso floppi. Lehtisen mukaan asetelmat tuskin tulevat muuttumaan Jyväskylässäkään.

– Kisasta tulee kova. Hyundai on tosi vahva ja tottakai Ford, Sebastien (Ogier) ja Ott (Tänak) tulevat molemmat menemään tosi kovaa, Lehtinen arvioi ne pahimmat kilpakumppanit Toyotan vinkkelistä katsottuna.

Viime vuonna Suomessa vakuuttavaan voittoon ajaneen Kris Meeken nimi ei tässä yhteydessä nouse esiin, eikä ihme, onhan britin kausi ollut enemmänkin romua, kuin menestystä. Kaiken lisäksi Meeke palaa viikon päästä Suomen MM-rallissa yhden kilpailun mittaiselta “hyllytykseltä”, kun Citroen ei Meekea Puolassa ajattanut.

 

Kuva: Toyota Gazoo Racing

Esapekka Lappi kilpailee ensimmäistä kertaa Suomen MM-rallissa WRC-kalustolla (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

 

“Siitä ei kehtaa edes puhua”

Toyotan suomalaistiimin hyvä menestys tänä vuonna on vahvasti ollut nostamassa Suomessa jälleen esiin sitä vanhaa kunnon rallibuumia ja Jyväskylässä ralliviikonloppuna tullaankin erikoiskokeilla varmasti näkemään kovin yleisöryntäys moneen vuoteen. Voisi kuvitella, että Toyota lähtiessään kotiralliin tälläisessä tilanteessa kokisi paineita menestymisen suhteen. Lehtisen mukaan tämä asia pyritään kuitenkin kääntämään tallissa voimavaraksi, eikä hartioilla istuvaksi “apinaksi”.

– Paineet on vähän sellainen kaksipiippuinen juttu. Toisaalta se antaa myös virtaa. Pitkästä aikaa kolme suomalaista huippuautossa ja ensimmäistä kertaa historiassa suomalainen, jyväskyläläinen tiimi, niin onhan se huikea juttu. Kyllä se meidän pitää kääntää positiiviseksi energiaksi, eikä kokea sitä paineena millään lailla.

Huono kenraali tietää hyvää ensi-iltaa on yksi historian käytetyimmistä kliseistä, mutta moni varmasti todistaa kokemustensa perusteella, että hyvin usein tämä klisee on pitänyt myös paikkansa. Jos Toyotalle edessä on ensi-ilta kotiyleisönsä edessä, niin se kenraali, Puolan MM-ralli heinäkuun alussa, oli kaikkea muuta kuin onnistunut. Kauden kahdeksas osakilpailu toi Toyotalle kauden tähän mennessä pienimmän pistepotin. Huono kenraali siis.

– Juhon (Hänninen) auto oli “sairas” heti alusta asti ja sille ei oikein voitu tehdä kisan aikana mitään. Jari-Matin (Latvala) juttu oli sellainen, että siitä ei kehtaa edes puhua. Tapahtui typerä virhe ja oli vähän ylimääräistä tavaraa lattialla ja se aiheutti ongelmia. Esapekka (Lappi) osui vähän kiveen ja tällä kertaa ei uskallettu jatkaa Ralli 2:ssa, että olisi tuoreet vehkeet Jyväskylään, kun havaittiin pientä öljyvuotoa ja ei haluttu rikkoa moottoria, Lehtinen kertaa.

Hännisen sijoitus Puolassa oli kymmenes, Latvala löytyi tulosriviltä 20. ja Lappi jäi kokonaan ilman sijoitusta. Rallin päättäneeltä Power Stage -erikoiskokeelta Latvala nappasi täydet viisi pistettä paikaten hieman Toyotan kehnosti sujunutta kilpailua. Taikauskoinen haluaisi tässä kohtaa ajatella, että jos jossain kohtaa sen megalomaanisen huonon tuurin piti suomalaistallin niskaan kaatua, niin onneksi se tapahtui nyt Puolassa, eikä toivon mukaan Suomen MM-rallissa ensi viikolla. Lehtinen ei kuitenkaan halua puhua huonosta tuurista.

– Olen sitä mieltä, että huonoa tuuria ei ole. En oikein edes tykkää koko siitä sanasta. Näissä hommissa tuuri rakennetaan itse. Jos tehdään asioita hyvin ja huolellisesti, pienempiä yksityiskohtia myöden, niin sillä rakennetaan sitä ns. tuuria myöskin. Sitä huonon tuurin mahdollisuutta ainakin pienennetään tekemällä asioita oikein, Lehtinen muistuttaa.

Vaikka kuluvaa kautta on vielä jäljellä viisi osakilpailua ja MM-sarjan finaalikin ajetaan Australiassa vasta neljän kuukauden päästä, niin Toyotalla on ensi kauden järjestelyt olleet käynnissä jo hyvän aikaa. Ja näinhän se autourheilun huipulla menee, että moni asia pitää tehdä hyvissä ajoin jo ennen uutta kautta, vaikka vanha kausi onkin kesken.

– Monte Carlo ja Ruotsi ovat jo hyvin pitkällä logistisen suunnittelun puolesta. Tottakai on mietitty jo paljon asioita ensi vuodelle, Lehtinen myöntää.

Selvää on, että ei pelkästään Suomessa, vaan myös ulkomailla odotetaan jännityksellä, millaisiin kuljettajavalintoihin Toyotalla kauden 2018 suhteen päädytään. Kuka jatkaa, kuka vaihtuu, vai vaihtuuko kukaan. Nimillä ei Lehtinen odotetusti suostu edes spekuloimaan, eikä edes kuljettajasopimusten julkaisun aikataulun suhteen irtoa vastausta.

– Se on hyvä, että kaikki odottaa, Lehtinen päätti hymyillen.

Suomen MM-ralli käynnistyy torstaina 27. heinäkuuta.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit