Luhtaniemellä voitokas kauden avaus Piippolassa – “Tästä on hyvä jatkaa kohti Tunturia”

7.1.2018 / 06:28
Jani Luhtaniemi Nilsiän SM-rallissa maaliskuussa 2017 (Kuva: Toni Ollikainen).

[ A- ] / [ A+ ]

Viidennen kerran ajettu Ralli Team Kainuu ry:n järjestämä Piippola-ralli tarjosi loppiaislauantaina paljon nähtävää, olihan lähtöviivalle asettunut peräti 219 kuljettajaa. Kilpailu toimi samalla uuden harrastesarjan R-Rallicupin historian ensimmäisenä osakilpailuna. SM-sarjaa silmällä pitäen mielenkiintoisin taistelu nähtiin kuitenkin kaksivetoisten nuottiluokassa.

Pohjois-Pohjanmaalla lauantaina ajetun Piippola-rallin kaksivetoisten nuottiluokassa nähtiin useita tuttuja nimiä rallin SM-sarjan SM3-luokasta. Ford Motorcraft Rally Teamin väreissä tänä vuonna kilpaileva Jani Luhtaniemi ilmoitti joulukuussa, että tavoitteet kaudelle 2018 ovat kovat: rallin SM3-luokan Suomen mestaruus, sekä AKK:n Tulevaisuuden Tähti -kilpailun voitto.

20-vuotiaan Luhtaniemen kausi sai Piippola-rallista lopulta onnistuneen startin, kun tuusulalainen kaasutteli hienoon voittoon ennen toiseksi sijoittunutta Niko Mäkistä, jolle nyt ajettu kilpailu oli ensimmäinen uuden kartanlukijan Jarno Ottmanin kanssa. Kolmanneksi ajoi SM3-luokassa viime kaudella viidenneksi sijoittunut Anssi Rytkönen. Mäkinen hävisi Luhtaniemelle 4,9 sekuntia, kun taas Rytkösen ero kärkeen oli 24,1 sekuntia.

– Kauden ensimmäisestä kisasta luokkavoitto! Kiitos “lainakartturi” Ari Koponen ja Ford Motorcraft Rally Team. Tästä on hyvä jatkaa kohti Tunturia, Luhtaniemi hehkutti kilpailun jälkeen Facebook-sivullaan.

Jo ensimmäinen erikoiskoe antoi vahvoja viitteitä siitä, että tässä luokassa taistelu voitosta tulisi olemaan erittäin jännittävää seurattavaa. Rytkönen avasi kilpailun ajamalla ensimmäiselle, reilut 20 kilometriä pitkälle erikoiskokeelle pohja-ajan, mutta Mäkinen hävisi vain 0,1 sekuntia ja Luhtaniemi puolestaan 0,9 sekuntia.

Joni Tolonen R-Rallicupin nopein kuljettaja

Toisella erikoiskokeella Luhtaniemi intoutui hurjaan vauhtiin, kun pohja-aika kirjattiin peräti 14,6 sekunnin erolla Mäkiseen nähden. Rytkönen jäi neljänneksi ja eroa kärkeen kertyi peräti 25 sekuntia. Vaikka Rytkönen ajoikin kolmannella erikoiskokeella pohja-ajan, niin varsin selvää oli jo tässä kohtaa, että voittotaistelu tultaisiin käymään Luhtaniemen ja Mäkisen kesken. Luhtaniemi otti tiukan otteen kiinni voittoon ajamalla neljännellä erikoiskokeella nopeimman ajan ja kun Mäkinen oli jäänyt ennen viimeistä erikoiskoetta jo 11,3 sekuntia, otti Luhtaniemi rallin päätös-ek:n jo varmistellen. Eroa pohja-ajan tehneeseen Mäkiseen kertyi 6,4 sekuntia, mutta se riitti siis lopulta voittoon.

Nuotista ajavien yleiskilpailussa Henrik Pietarinen oli täysin omaa luokkaansa lyöden toiseksi sijoittuneen Jukka Holtinkosken lähes kahden ja puolen minuutin erolla. Juho Mäki-Tammela sijoittui kolmanneksi. Ei nuotista ajavien yleiskilpailun ykkönen oli puolestaan luokan 13 voittaja Joni Tolonen. Sauli Väisänen ajoi toiseksi ja Tapani Grönlund oli kolmas.

Tolonen oli samalla myös uuden harrastesarjan R-Rallicupin ensimmäisen osakilpailun nopein kuljettaja. Eniten R-Rallicupin kilpailuluokista kuljettajia nähtiin luokassa 18 (alle 2100-kuutioiset), missä voitosta lähti taistelemaan 34 kuljettajaa. Ykkösenä ruutulipulle ajoi Toni Kemppainen vajaan minuutin erolla ennen Mika Ohtosta. Tomi Kankaanpää sijoittui kolmanneksi.

V1600-luokassa mukana nähtiin 19 kuljettajaa ja heistä ykkönen oli lähes puolentoista minuutin marginaalilla voittoon ajanut Juho Nykänen. Toiseksi sijoittui Jyri Räsänen ja Timo Wikström oli kolmas. R-Rallicupin muut luokkavoittajat olivat Risto Laine, Jussi Lappalainen, Esa Huovinen, Ole Lindell, Heikki Kylmänen, Kari Mutkala, Antti Holtinkoski, Sara Vainikainen, Tapio Alikoski, Tapani Grönlund, Timo Hintsala, Risto Kuonanoja, sekä Kai Mäkelä.

Piippola-rallissa kilpailureitin kokonaispituus oli noin 230 kilometriä ja siitä erikoiskokeiden osuus oli noin 78 kilometriä. Rallin SM-sarja käynnistyy tammikuun viimeisenä viikonloppuna Rovaniemeltä. Sitä ennen avataan kuitenkin vielä rallikausi eteläisessä Suomessa, kun ensi lauantaina Lopin ympäristössä ajettavassa Kaloppi-rallissa mukana nähdään mm. Juha Salo, Juha Koljonen, sekä Jaro Kinnunen.

R-Rallicupin pistetilanne 1/6 osakilpailua

1) Tomi Kankaanpää 21
2) Aki Ala-Varvi 19
3) Pasi Huhtala 17
4) Sami Laurila 15
5) Joni Tolonen 14
6) Panu Korpisaari 13
7) Kai Hukkanen 12
7) Esa Ketomäki 12
9) Juha Sällinen 11
9) Vesa-Pekka Palokangas 11
9) Heikki Hosionaho 11

Kilpailukalenteri 2018

10.02. Keuruu
10.03. Sonkajärvi
16.06. Lieksa
01.09. Multia
30.09. Vaasa

Lue myös! Luhtaniemestä Ford Motorcraft Rally Teamin kuljettaja – ”Suomen mestaruus ja Tulevaisuuden Tähti” (22.12.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit