MOTORSPORT

Mahoselta rajuja muutosehdotuksia rallin MM-sarjaan – Brittitähdeltä paljon puhuva reaktio

FIA:n rallipomo Jarmo Mahonen haluaisi tehdä isoja muutoksia rallin MM-sarjan nykyiseen systeemiin kilpailujen aikataulutuksen, sekä erikoiskokeiden pituuksien osalta. Mahosen Autosport-lehdelle antaman haastattelun ja näkemykset ehti ensimmäisenä rallin MM-sarjan kuljettajista tyrmäämään Citroenin brittitähti Kris Meeke.

Maanantaina julkaistussa brittiläisen Autosport-lehden haastattelussa FIA:n rallipomo Jarmo Mahonen ilmaisee suoran mielipiteensä siitä, että rallin MM-sarjassa ei pitäisi kilpailuja ajatella enää kestävyyskilpailuina, vaan enemmänkin nopeuskilpailuina. Mahosen mukaan rallin MM-sarjan tulevaisuutta ovat lyhyemmät erikoiskokeet ja formuloista tuttu selkeämpi kilpailujen aikataulutus.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että pitäisi ajaa maksimissaan 10-kilometrisiä erikoiskokeita. Silloin sinulla on runsaasti erikoiskokeita, jotka tuottavat paljon uutisia sosiaaliseen mediaan. Muistatte, kun puhuimme Meksikon kilpailun yhteydessä viime vuonna lähes 80-kilometrisestä erikoiskokeesta. Mitä sillä erikoiskokeella tapahtui? Ei mitään ja ihmiset lopettivat sen seuraamisen, koska he kyllästyivät siihen, Mahonen sanoo.

Mahosen ajatusmaailmassa MM-ralli olisi jaettu kahteen eri lenkkiin, jotka koostuvat lyhyistä erikoiskokeista ja huoltotauko olisi aina huoltoparkissa lounasaikaan.

– Ralli on muuttunut niin paljon, että emme voi enää palata vanhoihin aikoihin. Ralli, millaisena me sen aikoinaan tunsimme, sitä ei ole enää olemassa. Tämä on kilvanajoa soralla. Jos häviät avauspätkällä 10 sekuntia, niin se oli sitten siinä. Ne ajat, kun saatoit ajatella, että aion hyökätä toisena päivänä, niin sitä ei enää nykyään ole olemassa ja näitä nykyisiä autoja ei ole tarkoitettu kestävyysajoon, Mahonen korostaa.

 

Vaunula

 

“Ruotsissa ja Iso-Britanniassa se on jo matkailua, ei rallia”

Lokakuun lopulla ajettu Walesin MM-ralli oli kaikin puolin juuri sellainen kilpailu mitä Mahonen ei haluaisi enää rallin MM-sarjassa jatkossa nähtävän.

– Kuinka kauan sallimme sen, että järjestäjät määrittävät kilpailun formaatin? Walesissa meillä oli kilpailupäivä pituudeltaan lähes 140 ek-kilometriä ja siellä mentiin pitkä aika ilman huoltoa. Ja ensimmäisenä päivänä ei ollut huoltoa ollenkaan, Mahonen ihmettelee.

Mahonen ei kuitenkaan syytä pelkästään kilpailunjärjestäjiä, vaan muistuttaa myös siitä, että FIA:n toimintamalleja tulee jatkossa tarkistaa.

– Olemme antaneet kilpailunjärjestäjille vapauksia tehdä ralli niin kuin he haluavat sen tehdä, omia vahvuuksiaan käyttäen, mutta pakko sanoa, että olemme tässä kohtaa epäonnistuneet. Jossain tapauksissa se on toiminut, jossain ei, mutta meidän täytyy luoda ralleihin standardimaisemmat piirteet, Mahonen vaatii.

Walesin MM-rallissa erikoiskokeiden osuus kilpailun kokonaispituudesta oli 20,6 %. Mahosen mukaan tuo lukema on aivan liian pieni, siirtymäosuuksien runsas määrä kun tekee MM-ralleista kilpailijoille Mahosen mukaan “turistimatkailua”. Suomen MM-rallissa heinäkuussa erikoiskokeiden osuus kilpailureitistä oli 22 %.

– Erikoiskokeiden osuus pitäisi olla vähintään 25 % kilpailun kokonaispituudesta. Olemme nähneet joitakin kisoja, missä erikoiskokeiden osuus on lähellä mennä jopa alle 20 %. Ruotsissa ja Iso-Britanniassa se on jo matkailua, ei enää rallia, Mahonen jyrähtää.

Mahosen näkemyksiin ensimmäisenä kantaa ehti rallin MM-sarjan kuljettajista ottamaan Citroenin Kris Meeke, joka Twitter-tilillään jakoi linkin kyseiseen Autosportin uutiseen ja lisäsi siihen mukaan paljon puhuvan emojin: kasvot, joiden edessä on käsi. Sanonta “kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa” voidaan tässä kohtaa kääntää muotoon “emoji, joka kertoo enemmän kuin miljoona lausetta”.

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com