MOTORSPORT

Mäkiseltä selkeä kanta Ogierin ja Rovanperän kaksintaisteluun – “Hidasteluun ei varaa”

Sunnuntaina ajettavan Ruotsin MM-rallin viimeisen erikoiskokeen suurin mielenkiinto kohdistuu ilman muuta Sebastien Ogierin ja Kalle Rovanperän väliseen kaksintaisteluun kolmannesta sijasta.

Kuka olisi ennen Ruotsin MM-rallia uskonut siihen, että rallin kuusinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier saattaa olla kolmen ajopäivän jälkeen Toyota-triosta heikoimman sijoittunut kuljettaja ja kaiken lisäksi vielä täysin ajamalla? Vielä tällä hetkellä Ogier, rallin MM-sarjan 47-kertainen osakilpailuvoittaja, on kolmannessa sijassa kiinni, mutta vain puolen sekunnin turvin.

– Power Stage tulee ilman muuta olemaan erittäin tärkeä huomenna. Kallen (Rovanperä) kanssa on edelleen tiukka taistelu, eikä takana olevat muut kuljettajatkaan kaukana meistä ole, joten missään nimessä rentoutua ei vielä voi. Loppuun asti pitää painaa täysillä ja olosuhteet voivat sunnuntaina myös olla varsin vaikeat, Ogier ennakoi Toyotan tiedotteessa.

Siinä missä Toyotan kuljettajista Elfyn Evans on lähellä voittoa, britin johtomarginaali ennen sunnuntaita on jo 17,2 sekuntia, niin Ogier, sekä Rovanperä tulevat ratkaisemaan kolmannen sijan kohtalon. Siinä missä Ogier metsästää jo uransa 81. palkintosijoitusta MM-sarjassa, on Rovanperällä tähtäimessään uran ensimmäinen palkintosijoitus rallin MM-sarjassa. Samalla Rovanperästä tulisi MM-sarjan nuorin palkintosijoituksen saavuttanut kuljettaja kautta aikojen.

– Huomisesta tulee meille todella vaikeaa, koska meillä ei ole viimeisestä erikoiskokeesta yhtä paljon kokemusta kuin muilla. Mutta yritän parhaani, huikeaa työtä koko viikonlopun ajan tehnyt Rovanperä vakuutti.

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen ilmoitti tallinsa tiedotteessa lauantaina, että ei aio puuttua tähän huikean eeppiseen kaksintaisteluun, todelliseen mestari vastaan kisälli vääntöön, ohjeistamalla kuljettajiaan ottamaan varman päälle ja tuomalla autot vain ehjinä maaliin. Syykin on varsin ilmeinen, kilpailun kokonaistilanne huomioiden hidasteluun ei tässä vaiheessa kilpailua kun ole edes varaa.

– Annan heidän vain ajaa! Heidän pitää muutenkin hyökätä, hidasteluun ei ole varaa, koska taakse ei ole kovinkaan suuri ero, Mäkinen viittasi viidentenä olevaan Esapekka Lappiin, jonka ero Rovanperään on 5,4 sekuntia.

Rallin MM-sarjan tv-lähetyksissä on totuttu näkemään viimeisen erikoiskokeen aikana kuvaa sen tallin motorhomesta ja tallipäälliköstä, jonka kuljettaja on ajamassa voittoon. Sunnuntaina tämän roolin ottavat haltuunsa Toyota ja Mäkinen, joka myöntää, että Ruotsin MM-rallin viimeiset parikymmentä kilometriä tulevat olemaan vaikeaa seurata. Luotto kilpailua johtavaan Evansiin on kuitenkin kivenkova.

– Huomenna ajetaan enää vain yksi pitkä erikoiskoe ja luulen, että sen seuraaminen tulee olemaan meille vaikeaa! Mutta Elfyn näyttää olevan rennon oloinen ja hänellä on homma hallussa, joten hänestä en ole huolissani. Hän oli tänään täysin eri tasolla muihin nähden. Näyttää siltä, että hänen luottamuksensa autoa kohtaan vain kasvaa koko ajan ja sitä kautta suoritukset ovat koko ajan vahvempia, Mäkinen arvioi.

Ruotsin MM-rallin päättävä Likenäsin Power Stage -erikoiskoe käynnistyy Suomen aikaa kello 13.18. Jaossa on tuttuun tapaan myös lisäpisteitä viidelle nopeimmalle kuljettajalle. Mäkinen ei aio kilpailun ylivoimaisessa johtoasemassa “powerille” starttaavan Evansin taktiikasta viimeiselle erikoiskokeelle keskustella kuljettajansa kanssa.

– Se on täysin heidän asiansa, kuljettajan ja kartanlukijan, miten he lähestyvät Power Stage -erikoiskoetta ja että lähtevätkö yrittämään maksimipisteitä, Mäkinen sanoi.

Lue myös! Evans matkalla kohti voittoa, Ogierilla ja Rovanperällä eeppinen kaksintaistelu (15.2.2020)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com