MOTORSPORT

Marcus Grönholm toteuttaa Inkooseen huippumodernin asuinalueen – “Syntyi ajatus Inkoonrannasta”

Rallin kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm alkaa rakentaa huippumodernia asuinaluetta merinäköalalla kotikuntaansa Inkooseen. Inkoonranta vihitään käyttöön 2022 yhteistyössä Osuuskunta Suomen Asuntomessujen kanssa.

Marcus Grönholm istahtaa Sågen-ravintolansa tukevan puupöydän ääreen. Ovet avataan parin tunnin kuluttua sisään valuville lounasvieraille. Grönholm katsoo ulos ikkunasta. Hän on istunut tässä lähes päivittäin sen jälkeen, kun ostoskeskus Strand, jossa ravintola toimii, avattiin runsaat kymmenen vuotta sitten. Näköala on häirinnyt häntä kaikki vuodet.

– Tämä on kylän paras paikka. Mutta se näyttää surkealta.

Ulkopuolella on veneiden talvisäilytyspaikka ja ekopiste. Kaiken romun takana kimaltaa meri.

– Aloin miettiä, eikä saisiko tähän veden äärelle aikaan hienon, vähän eteläeurooppalaisen tunnelman rantapromenadeineen ja asuntoineen. Niin syntyi ajatus Inkoonrannasta.

Yksi asia johti toiseen. Grönholm lähestyi Inkoon kuntaa, joka suhtautui hankkeeseen myönteisesti. Kun hän lisäksi oli yhteydessä Osuuskunta Suomen Asuntomessuihin, kaikki palaset loksahtivat kohdalleen.

– Vaimoni Tessa on puhunut vuosia siitä, että Inkooseen olisi yritettävä saada Asuntomessut. Otin yhteyttä ja siellä oltiin kiinnostuneita.

Kaikki johti siihen, että Suomen Asuntomessut räätälöi uuden, pienten paikkakuntien konseptin, jonka pilottikuntana toimii Inkoo. Uuden toimintamallin on tarkoitus auttaa pienempiä asuinpaikkakuntia lisäämään vetovoimaansa. Asuinalueen toteuttaa Grönholmin oma yritys, Inkoon Keskustakehitys Oy.

Hanke huipentuu messutapahtumaan kesällä 2022 asuinalueen valmistuttua. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Osuuskunta Suomen Asuntomessujen kanssa. Kyse ei perinteisistä Asuntomessuista, vaan uudenlaisista erityisesti Inkoonrantaan tuotettavista lifestyle-messuista.

Inkoonrannan visio on kunnianhimoinen.

– Tarkoitus on suunnitella noin 10 000 asuinneliöitä pienkerrostalojen, rivitalojen ja omakotitalojen muodossa, sekä tiloja erilaisille palveluille. Inkoonranta sopii mainiosti esimerkiksi ikääntyneille, jotka haluavat asua suurkaupungin kiireen ulkopuolella, lähellä merta ja kaikkia palveluja.

 

Pikaluotto

 

“Haluan olla mukana rakentamassa Inkoon tulevaisuutta”

Hankkeen suunnittelun käynnistämistä varten järjestettiin arkkitehtikilpailu. Viisi arkkitehtitoimistoa kutsuttiin esittelemään visionsa siitä, mitä alue voisi näyttää. Ehdotukset jakautuivat painotuksensa suhteen kahteen tyyppiin, joista toinen keskittyi selkeämmin alueen toiminnalliseen kehittämiseen ja toinen asuntoalueen suunnitteluun. Kilpailun jury päätyi siksi jakamaan ensimmäisen palkinnon kahden arkkitehtikilpailun ehdotuksen kesken.

Inkoon sijainti on erinomainen pääkaupunkiseudun läheisyyttä ja kunnan hyvää taloutta ajatellen. Pienenä 5 500 asukkaan kuntana Inkoon on kuitenkin koko ajan katsottava aktiivisesti eteenpäin.

– Emme saa passivoitua, vaan meidän on jaksettava pysytellä kärjessä. Kaupungistuminen ja ikärakenteen muutos vaikuttavat suuresti Suomen pieniin kuntiin. Luomme uuden, modernimman ja houkuttelevamman Inkoon ja yhdistämme kauniin ja sielukkaan asuinympäristömme voittajakonseptiin, kunnanjohtaja Jarl Boström sanoo.

Merkityksensä on tietenkin myös sillä, että Inkoo on Marcus Grönholmin kotipaikkakunta.

– Kehitän edelleen kotiseuturakkautta, jota olen aina tuntenut Inkoota kohtaan. Haluan olla mukana rakentamassa Inkoon tulevaisuutta ja edellytyksiä toimia houkuttelevana kunta Suomessa, Grönholm korostaa.

Monet autourheilun maailmanmestarit jäävät ainakin paperilla asumaan erilaisiin veroparatiiseihin, mutta Grönholm on aina ollut uskollinen kotitilalleen Ingarskilassa.

– Aktiivisimpana ralliaikana lapset olivat vielä pieniä. Päätimme, että emme muuta ulkomaille. Ei siitä olisi tullut mitään. Olisin ollut yksin maailmalla.

Samoilla pelloilla, joilla Marcus itse harjoitteli isänsä Ulf Grönholmin kanssa, hän on harjoitellut poikansa Niclas Grönholmin kanssa. Niclas on nyt puolestaan menestynyt hienosti rallicrossissa. Vuosi sitten Marcus Grönholmista tuli lisäksi isoisä ensimmäiselle lapsenlapselleen, mikä on vielä yksi lisäsyy panostaa tulevaisuuteen.

– On mukavaa leikkiä pikkumiehen kanssa. Hänkin pitää autoista ja traktoreista.

Kaikki, joilla on lapsia tai lapsenlapsia tietävät näiden kasvavan aivan liian nopeasti. Aika kuluu nopeasti myös suurten hankkeiden osalta. Sekunnin sadasosiin tottunut Marcus Grönholm on kuitenkin rauhallinen aikataulun suhteen. On paljastavaa, että juuri nyt häntä askarruttaa enemmän ravintolan uusi terassi, jonka olisi valmistuttava kesäksi.

Ostatko itse asunnon Inkoonrannasta, Marcus Grönholm?

– Kyllä, voin ajatella ostavani. Jos sopiva kattohuoneisto on vapaana, sanoo Grönholm nauraen.

Teksti: Benjamin Lundin, Inkoon tiedotus
Lähde: Inkoon kotisivut

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com