MOTORSPORT

Marcus Grönholmin tiimi valmis alkavaan kauteen – “Barcelonassa tavoite saada molemmat semifinaaliin”

12 osakilpailua käsittävä rallicrossin MM-sarja käynnistyy tulevana viikonloppuna Barcelonasta, Espanjasta. Suomalaisittain suurin mielenkiinto kohdistuu Marcus Grönholmin GRX Taneco -tiimiin, joka kilpailee tänä vuonna kahdella uudella Hyundai i20 Supercar -autolla.

Rallin kaksinkertaisen maailmanmestarin Marcus Grönholmin nimikkotiimissä puhaltavat nyt uudet tuulet. Viime vuonna GRX-tiimi osallistui rallicrossin MM-sarjaan yhdellä Fordilla kuljettajanaan Marcuksen 21-vuotias poika Niclas Grönholm. Tänä vuonna tiimi nähdään MM-sarjassa mukana kahdella autolla ja Ford on vaihtunut kahteen uuteen Hyundai i20 Supercar -autoon. Yksityistiimin nimi kuuluu virallisesti GRX Taneco.

– Tulemme tekemään todella kovasti töitä ja toivon, että alkaisimme saavuttaa hyviä tuloksia kauden puolivälistä eteenpäin. Barcelonassa tavoitteena on saada molemmat autot semifinaaliin, GRX Tanecon tiimipäällikkönä toimiva Jussi Pinomäki sanoo tiedotteessa.

Pinomäen johtama SET Promotion vastaa GRX Tanecon kalustosta niin kilpailuissa, kuin kilpailujen ulkopuolellakin. Talven ohjelmaan on tottakai kuulunut ahkera testityö ja tiimin molemmat kuljettajat, Niclas Grönholm, sekä venäläinen Timur Timerzyanov ovat päässeet ajamaan runsaasti kilometrejä uudella Hyundain rallicross-autolla.

– Testeissä saimme havaita, että autossa on huikeasti potentiaalia ja sekä Niclas, että Timur molemmat antoivat positiivista palautetta testien jälkeen. Tästä syystä voimme suunnata alkavaan kauteen luottavaisin mielin. Tavoitteemme tälle kaudelle ovat luonnollisesti vaatimattomia, koska taso sarjassa on erittäin kova ja kilpailemme tiimejä vastaan, joilla on jo kokemusta tästä sarjasta yhden, kahden tai kolmen kauden verran, Pinomäki muistuttaa.

Rallicrossin MM-sarjassa ei koskaan ole aiemmin nähty mukana Hyundaita. Barcelonassa, MM-sarjan kauden avausosakilpailussa tulevana viikonloppuna, Supercar-luokassa on mukana 18 kuljettajaa yhdeksästä eri maasta ja kahdeksalla eri automerkillä. Hyundain lisäksi mukana nähdään automerkeistä Volkswagen, Audi, Peugeot, Ford, Renault, Mini, sekä Citroen.

 

Kuva: GRX Taneco
Timur Timerzyanov on rallicrossin kolminkertainen Euroopan mestari (Kuva: GRX Taneco).

 

“Hyvä fiilis saada työskennellä Marcuksen kanssa”

Timur Timerzyanov, 31, kilpaili viime vuonna MM-sarjassa Manfred Stohlin STARD-tiimin Fordilla sijoittuen loppupisteissä sijalle 13. Kauteen mahtui yksi finaalipaikka. MM-sarjassa Timerzyanov on kilpaillut vuosina 2014-2017 yhteensä 49 osakilpailussa saavuttaen kaksi palkintosijoitusta. Kaudella 2014 Timerzyanov sijoittui kuljettajien MM-pisteissä seitsemänneksi.

– Olen sopeutunut nopeasti uuteen tiimiin. Tulemme hyvin toimeen keskenämme ja meillä on yhteinen visio. Uskon, että olemme valmiita ja mielessäni on tällä hetkellä vain yksi asia: saada painaa jalka kaasupolkimelle starttiviivalla ja päästä kilpailemaan kilpakumppaneitamme vastaan. Pyrimme ehdottomasti saavuttamaan hyviä tuloksia tänä vuonna, Timerzyanov korostaa.

Timerzyanov on rallicrossin kolminkertainen Euroopan mestari. Venäläinen valloitti Super1600-luokan mestaruuden vuonna 2010 ja Supercar-luokasta mestaruudet tulivat vuosina 2012, sekä 2013. Timerzyanov kilpaili rallicrossissa kansainvälisellä tasolla ensimmäistä kertaa jo vuonna 2008 ja vuonna 2009 hän kirjoitti ensimmäisen sopimuksensa SET Promotionin kanssa. Timerzyanov paljastaa, että yksi syy tehdä sopimus GRX Taneco -tiimin kanssa oli Marcus Grönholm ja myös pääsy työskentelemään jälleen Pinomäen kanssa vaikutti päätökseen merkittävällä tavalla.

– On hyvä fiilis saada työskennellä Marcuksen kanssa. Hän todella ymmärtää minua kuljettajana. Marcuksella on samat tavoitteet kaudelle kuin minulla, saavuttaa hyviä tuloksia. Olen myös todella tyytyväinen päästessäni tekemään töitä jälleen Jussin (Pinomäki) kanssa, tiimille nimikkoyhteistyökumppanin (Taneco) mukanaan tuonut Timerzyanov hehkuttaa.

 

Kuva: GRX Taneco
Niclas Grönholmille alkava kausi on rallicrossin MM-sarjassa uran kolmas (Kuva: GRX Taneco).

 

“En tunne erityistä painetta”

Niclas Grönholmilla on nyt edessään uran kolmas täysi kausi rallicrossin MM-sarjassa. Ensimmäisen kansainvälisen tason rallicross-kilpailunsa Grönholm ajoi Kouvolassa vuonna 2014, kun hän sijoittui MM-osakilpailun yhteydessä ajetussa RX Lites Cup -lisäluokassa kolmanneksi.

Voitettuaan Supercar-luokan Suomen mestaruuden vuonna 2015 ja ajettuaan yhden MM-osakilpailun (Ruotsi) Supercar-luokassa, Grönholm ajoi vuonna 2016 täyden MM-sarjan Olsbergs MSE-tallissa. Viime vuonna täysi MM-sarja GRX-tiimissä toi uran ensimmäisen finaalipaikan, kun sijoitus Saksassa oli viides. Tänä vuonna Grönholmin tiimi on siis sama kuin viime vuonna, mutta automerkki vaihtuu kahden Ford-kauden jälkeen.

– Tunnen tiimin todella hyvin, mutta auto on täysin uusi minulle. Minulla ei kauden alussa ole mitään erityisiä tavoitteita. Pitää vain yrittää ja pyrkiä parantamaan koko ajan ja yrittää saada parhaita mahdollisia tuloksia tulevista kisoista. En tunne mitään erityistä painetta, Grönholm sanoo.

Vaikka Grönholmilla onkin ikää vasta 21 vuotta, niin kokemusta MM-sarjasta löytyy jo 24 osakilpailun verran. Vaikka tänä vuonna alla onkin uusi auto, niin Grönholm on vakuuttunut siitä, että GRX Taneco -tiimi pystyy saavuttamaan hyviä tuloksia.

– En epäile hetkeäkään ettemmekö olisi kilpailukykyisiä. Viime vuonna monessa kisassa vauhtini oli hyvää, mutta lähtöjen kanssa oli ongelmia. Olemme tehneet töitä tämän ongelman kanssa talven aikana ja tutkineet miten istun autossa ja millaiset ovat polkimien kulmat. Olen ajanut talven aikana aika paljon parantaakseni heikkouksiani. Olen kokeillut ja säätänyt sitä miten vien autoa tiukoissa mutkissa, Grönholm kuvailee.

Tallikaverin meriitit ovat kovaa luokkaa ja varmaa on, että venäläinen tulee tarjoamaan Grönholmille tänä vuonna todella kovan vastuksen tallin sisällä. Grönholm pitää tätä vain ja ainoastaan positiivisena asiana.

– Kilpailukykyinen tallikaveri on minulle suurin juttu alkavalla kaudella. Timur on erittäin kokenut ja minulle on hyvä, kun on joku hyvä johon voin verrata dataa ja voimme auttaa toisiamme. Uskon, että homma toimii hyvin ja olen erittäin positiivinen tulevan suhteen, Grönholm päättää.

Rallicrossin MM-sarjan kauden avausosakilpailu ajetaan Barcelonassa, Espanjassa tulevana viikonloppuna. Siitä kausi jatkuu Portugalin, Belgian, Englannin, Norjan, Ruotsin, Kanadan, Ranskan, Latvian, Yhdysvaltojen ja Saksan kautta marraskuussa Etelä-Afrikassa ajettavaan kauden viimeiseen osakilpailuun.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com