MOTORSPORT

Meksikon kuningas otti jälleen omansa, nousi MM-pistejohtoon – “Kiitos tallille”

Rallin MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu Meksikossa oli jälleen kerran Sebastien Ogierin ja kartanlukija Julien Ingrassian juhlaa. Koronaviruksen takia kilpailusta jäi ajamatta sunnuntaille merkityt kolme erikoiskoetta.

Sebastien Ogierin, 36, voitto Meksikon MM-rallissa ei tullut kenellekään yllätyksenä. Nyt uransa 48. MM-osakilpailuvoiton ja 81. palkintosijoituksen saavuttanut Ogier yhdessä luottokartturinsa Julien Ingrassian, 40, kun oli juhlinut Meksikossa voittoa ennen tämänvuotista kilpailua aiemmin jo viisi kertaa ja vieläpä kolmen eri tallin väreissä. Nyt tullut voitto oli Ogierille ensimmäinen Toyota-tallissa.

– Fiilis oli hyvä heti startista lähtien ja käytimme mahdollisuutemme perjantai-aamuna ottaa kärkipaikka haltuumme. Lauantaina meillä oli parempi lähtöpaikka ja hyökkäsimme heti aamusta lähtien tehden eroa lisää haastajiin. Sen jälkeen vain pidettiin tilanne hallinnassa loppuun asti, kilpailun neljännestä erikoiskokeesta aina maaliin asti kilpailua johtanut Ogier kommentoi Toyotan tiedotteessa.

Jos oli Meksikon MM-ralli ollut aiempina vuosina vaikea Toyota-tallille, kolmen vuoden aikana Tommi Mäkisen johtama talli kun oli saavuttanut tästä kilpailusta vain yhden palkintosijoituksen (Ott Tänak toinen viime vuonna), niin nyt tuli komean voiton lisäksi myös neljäs ja viides sija. Autonvalmistajien MM-pisteissä Toyotan johto Hyundaihin nähden on nyt 21 pistettä, kun ennen Meksikoa se oli 10 pistettä.

Meksikon MM-rallin ohjelmaan tuli loppuhetkillä iso muutos, kun sunnuntaille tarkoitetut kolme viimeistä erikoiskoetta, mukaan lukien Power Stage -erikoiskoe, peruttiin. Koronaviruksen vaikutus on tehnyt maailmalla matkustamisen viime päivinä todella vaikeaksi ja tällä toimenpiteellä FIA halusi edesauttaa kilpailijoita, tallien henkilökuntaa, sekä rallituristeja pääsemään kotimatkalle aiemmin.

Kilpailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Ogier sanoi suoraan, että tätä kilpailua ei olisi pitänyt ajaa ollenkaan.

– Olisimme ilman muuta halunneet voittaa ensimmäisen kerran Toyotalla eri tilanteessa ja todella juhlia sitä voittoa. Tämä voitto tuntuu oudolta ja näissä olosuhteissa sitä on vaikea juhlia. En periaatteessa halunnut kilpailla. Tein työni, mutta minulle ensisijaista olisi suojella ihmishenkiä. Toivon, että emme tuoneet mitään harmia ystävillemme Meksikossa, Ogier korosti.

Ogierin uran ensimmäinen MM-ralli oli Meksikon osakilpailu vuonna 2008, jolloin junioriluokan voiton lisäksi ranskalainen kiilasi yleiskilpailussa sijalle kahdeksan, etuvetoisella Citroen C2 S1600 -autolla. Vuonna 2009 ei Meksikossa MM-rallia ajettu, mutta vuonna 2010 taas ajettiin ja Ogier nappasi Citroenin WRC-auton ratissa kolmannen sijan.

Vuosina 2013-2015 Ogier juhli kolmea peräkkäistä voittoa Meksikossa Volkswagenilla, vuonna 2018 tuli voitto Fordilla ja viime vuonna Citroenilla. Kun kuudes Meksikon voitto tuli nyt siis Toyotalla, on Ogier yltänyt tässä kilpailussa ykköseksi peräti neljän eri tallin väreissä ja neljän eri automerkin ratissa. Voittotilastossa Ogier jakaa ykköspaikan Sebastien Loebin kanssa, mutta palkintosijoituksissa kahdesta ranskalaisesta mestarista Ogier on edellä (9-6).

– Kiitos tallille, joka teki fantastista työtä tänä viikonloppuna. Auto toimi moitteitta koko viikonlopun ajan, se oli luotettava ja nopea. Nämä nyt tulleet pisteet ovat mestaruustaistelun kannalta erittäin hyvät, kuljettajien MM-pisteissä kahdeksan pisteen erolla tallikaverinsa Elfyn Evansin ohi ja johtoon noussut Ogier korosti.

Hallitseva maailmanmestari Tänak oli Ruotsin MM-rallin tapaan myös Meksikossa toinen, kun taas kolmanneksi ajanut Teemu Suninen, sekä jokelalaisen edustama M-Sport Ford -talli kirjauttivat ensimmäisen palkintosijoituksensa sitten viime vuoden kesäkuun Italian MM-rallin toisen sijan. Edellisen kerran rallin MM-sarjassa nähtiin lopputuloksissa kolmen kärjessä kolme eri tallia viime vuoden lokakuussa Walesissa (Toyota, Hyundai, Citroen). Kalle Rovanperä ajoi viidenneksi ja on MM-pisteissä kolmen ajetun osakilpailun jälkeen hienosti neljäntenä.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu piti ajaa Argentiinassa huhti-toukokuun vaihteessa, mutta tuo osakilpailu on koronaviruksen takia siirretty. Portugalin osakilpailu on merkitty kilpailukalenteriin ajettavaksi 21.-24. toukokuuta, mutta selvää on, että tässä maailman tilanteessa tällä hetkellä kaikki lähitulevaisuuden suurtapahtumat ovat täysin kysymysmerkkejä. Seuraamme tilannetta ja uutisoimme vain, mikäli olemassa olevaan ohjelmaan tulee muutoksia.

Meksikon MM-rallin yleiskilpailu tulokset

1) Sebastien Ogier (Toyota) 2.47.47,6
2) Ott Tänak (Hyundai) + 27,8
3) Teemu Suninen (Ford) + 37,9
4) Elfyn Evans (Toyota) + 1.13,4
5) Kalle Rovanperä (Toyota) + 2.20,5
6) Pontus Tidemand (Skoda) + 10.29,3 WRC2
7) Nikolay Gryazin (Hyundai) + 12.27,0 WRC2
8) Marquito Bulacia (Citroen) + 13.37,5 WRC3
9) Gus Greensmith (Ford) + 13.56,5
10) Ole Christian Veiby (Hyundai) + 15.32,2 WRC2

Ogierin keskinopeus: 90,0 km/h
Pohja-ajat: Neuville 8, Tänak 6, Ogier 4, Rovanperä 1, Sordo 1

MM-pistetilanteet 3/13 osakilpailua

Kuljettajat

1) Sebastien Ogier (FRA) 62
2) Elfyn Evans (GBR) 54
3) Thierry Neuville (BEL) 42
4) Kalle Rovanperä 40
5) Ott Tänak (EST) 38
6) Teemu Suninen 26
7) Esapekka Lappi 24
8) Sebastien Loeb (FRA) 8
8) Pontus Tidemand (SWE) 8
10) Takamoto Katsuta (JPN) 8

Autonvalmistajat

1) Toyota 110
2) Hyundai 89
3) M-Sport Ford 65

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com