Mielenkiintoinen tilasto rallicrossin MM-sarjasta – Finaalin paalulla iso merkitys

10.7.2019 / 07:23
Rallicrossin MM-sarjan edellinen osakilpailu ajettiin Ruotsin Höljesissä (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjassa finaalin viides lähtöruutu tuntuu ainakin voiton osalta kantavan jonkinlaista kirousta yllään, sillä MM-sarjan historiassa ei viidennestä lähtöruudusta startannut kuljettaja ole koskaan ajanut finaalivoittoon.

Viime viikonloppuna Ruotsin Höljesissä ajettu osakilpailu oli vuonna 2014 käynnistyneen rallicrossin MM-sarjan historian 67. Näistä osakilpailuista peräti 41 on voitettu paalupaikalta, eli ykkösruudusta startaten. Eniten voittoja paalupaikalta on MM-sarjan historiassa ajanut lajin kaksinkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson, 13 kappaletta.

Toisesta lähtöruudusta finaalivoittoon on ajettu 15 kertaa. On selvää, että kun eturivin lähtöruudut voittojen osalta syövät “kokonaispotista” jo 83,6 prosenttia, niin toisen ja kolmannen lähtörivin lähtöpaikalta voittoon ajaminen on ollut MM-sarjan historiassa erittäin harvinaista. Kolmosruudusta voittoon on ajettu kahdeksan kertaa, nelosruudusta kaksi kertaa ja kuutosruudusta vain kerran, Timmy Hansen Kanadassa vuonna 2016. Niin ja se viitosruutu – 67 osakilpailua, nolla voittoa!

Kaukana tosin ei ollut kesäkuussa Norjan Hellissä, että tämä “kirous” olisi murtunut. Viidennestä ruudusta kauden viidenteen MM-osakilpailuun kun starttasi Kevin Hansen, joka ilman saamaansa sekunnin aikasakkoa olisi voittanut kilpailun. Ruutulipulla finaalin kärkikolmikko Norjassa oli Anton Marklund, Hansen ja Niclas Grönholm. Hansen sai kärkikaksikosta ensimmäisenä rangaistuksen ja putosi Grönholmin taakse. Myöhemmin Marklund hylättiin, joten voittajaksi julistettiin Grönholm.

Rallicrossin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kanadassa elo-syyskuun vaihteessa. Jos lyötte vetoa tuon kilpailun finaalin voittajasta, niin älkää ainakaan pistäkö rahojanne viitosruudusta starttaavalle kuljettajalle. Toisaalta joku voisi sanoa tässä kohtaa, että joskushan sen tilastokirouksen pitää murtua.

MM-sarjan 67 finaalia 2014-2019

1. ruudusta voittoon 41 kertaa (61,2 %)
2. ruudusta voittoon 15 kertaa (22,4 %)
3. ruudusta voittoon 8 kertaa (11,9 %)
4. ruudusta voittoon 2 kertaa (3,0 %)
5. ruudusta voittoon 0 kertaa
6. ruudusta voittoon 1 kerran (1,5 %)

Eturivistä voittoon 56 kertaa (83,6 %)
2. rivistä voittoon 10 kertaa (14,9 %)
3. rivistä voittoon 1 kerran (1,5 %)

Uutta! Rallicrossin MM- ja EM-sarjan erikoistilastot

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

 


Facebook kommentit