MOTORSPORT

Mika Mäkinen ja legendaarisen Sisun paluu kilparadoille – “Kulki ja toimi hienosti”

Mad-Croc Racingin Mika Mäkinen on pitkän linjan kilpa-autoilija, jonka palkintokaapista löytyy useita ratakuorma-autojen Suomen mestaruuksia, sekä vuoden 2017 Brittien avoimen BTRC-sarjan (British Truck Race Championship) 2-divisioonan mestaruus.

EM-osakilpailuvoittoja Mika Mäkinen on saavuttanut ratakuorma-autoilussa neljä kappaletta ja EM-sarja on juuri se mihin Mäkisen uusin projekti myös tähtää. Mäkinen hankki Englannista kotimaisen Sisun pohjalle rakennetun 1-divisioonan ratakuorma-auton, johon Suomessa rakennettiin 11-litrainen kilpamoottori, sekä ohjelmoitiin uusi moottorin ohjainyksikkö. Syntyi ratakuorma-auto nimeltään Sisu, jota on testattu tänä vuonna ahkerasti Kemoran moottoriradalla.

– Koronakesän aikana pääsimme Sisun kehitystyössä pitkälle. Jos olisimme lähteneet automme kanssa heti maailmalle, niin emme olisi tässä tilanteessa. Olemme pystyneet pudottamaan parasta kierrosaikaamme Kemorassa jo 3,5 sekunnilla, joka on Kemoran tapaisella nopealla ja haastavalla radalla merkittävän paljon. Sisu on tämän kesän aikana muuttunut totaalisesti, Mäkinen sanoo tiedotteessaan.

Sisu on ratakuorma-autoilussa nimi, joka tiedetään ja muistetaan. 90-luvulla niin Jouko Kallio, kuin Harri Luostarinen saavuttivat Sisun ratissa EM-sarjassa hienoa menestystä.

– Sisumme on moderni versio Kallion Euroopan mestaruus Sisusta. Kysyin auton alunperin rakentaneelta lajimme kaksinkertaiselta Euroopan mestarilta Martin Kolocilta suostumusta nimen muutokseen, josta hän oli vain mielissään, Mäkinen taustoittaa.

Sisun kilpamoottorin on rakentanut Kauko Koivisto, jonka käsialaa ovat kaikki Mäkisen käyttämät kilpamoottorit. Moottorin uudesta sähköisestä ohjainyksiköstä ja sen sisällöstä vastaa Ville Harju.

– Moottorissa on muun muassa sähkösuuttimet ja vastaavaa ei olla aikaisemmin itse tehty. Myös auton alustaan on toteutettu muutoksia. Suomessa 11-litraisesta Cumminsista on saatu ulos hurjat tehot ja muhkea vääntö. Mittasimme moottoripenkissä alle 2000 käyntikierroksella 1150 hevosvoiman huipputehot. Vääntöä on hieman yli tuhannella kierroksella sellaiset lähes 5000 Newtonia. Moottori on hyvä ajaa, Mäkinen hehkuttaa.

Ensimmäisen kerran Mäkisen uusi Sisu nähtiin kilpailujen osalta tositoimissa Kemorassa 15. elokuuta, missä ajettiin ratakuorma-autojen kansallinen kilpailu. Mäkinen vei nimiinsä ensimmäisen kilpailulähdön ylivoimaisesti, vaikka aika-ajoja kiusanneen tekniikkaongelman seurauksena joutuikin starttaamaan takarivistä ja kahdeksannesta ruudusta.

– Vauhtimme oli hyvää. Viikonlopun paras kierrosaika oli 1.27,6, kun normaalisti ne ovat olleet välillä 1.31,0-1.32,0. Automme suorituskyky on kehittynyt merkittävästi. Tähän mennessä olemme keskittyneet vain moottorin säätämiseen ja sen ajettavuuden parantamiseen. Alustaan ja jousitukseen emme ole vielä edes kajonneet. Uskon, että sieltä löytyy vielä lisää vauhtia, jo ensimmäisellä kierroksella kärkipaikalle noussut Mäkinen pohti avauskilpailun jälkeen.

 

Jouko Kallio, Mika Mäkinen ja Marcus Grönholm, sekä taustalla uusi Sisu (Kuva: Marko Mäkinen).

 

“Mikan kanssa yhteistyötä jo muutaman vuoden ajan”

Toisessa kilpailulähdössä Sisun rattiin hyppäsi Mika Mäkisen tytär Emma, jonka debyytti ratakuorma-autojen kilpailussa toi kolmannen sijan.

– Isäni totesi, että “jos et nyt tätä luokkaa kokeile, niin et sinä sitten kokeile sitä koskaan”. Kannatti lähteä. Aika varovaisesti otin alun, mutta kun auto tuli enemmän tutuksi ja sain luottoa siihen, niin nostin vauhtiani. Sisu kulki hienosti ja oli hyvä ajaa. Suurin vaikeus oli hahmottaa auton ulkomitat. Tässä lajissa olisi kyllä haastetta, joten saa nähdä seuraako tästä jatkoa, Emma Mäkinen kommentoi kilpailun jälkeen.

Mad-Croc Racingin ja uuden Sisun kansainvälinen kilpailuohjelma on hyvin pitkälle riippuvainen koronatilanteesta. Elokuun lopulla Mäkisen tiimeineen oli tarkoitus kilpailla Englannissa, Doningtonin radalla, mutta matkustusrajoitteiden ja karanteenisääntöjen takia tuo suunnitelma peruuntui.

– Tämän syksyn aikana tarkoitus olisi kokeilla vauhtiamme jossain lajin EM-osakilpailussa ennen kun teemme päätöksiä kaudesta 2021. Ja niin myös toimitaan, mikäli Euroopan maiden matkustusmääräykset antavat siihen mahdollisuuden. Jos näin ei tapahdu, osallistuminen kansainvälisiin sarjoihin siirtyy ensi kauden puolelle, Mäkinen suunnittelee.

Kemoran kilpailut jätti Mäkiselle Sisun potentiaalista hyvän kuvan.

– Auto kulki ja toimi hienosti. Olemme suorituskykymme kanssa sellaisella tasolla, että voimme lähteä Sisulla jo haastamaan Britannian tai Keski-Euroopan sarjojen kansainvälisiä kuljettajia ja tiimejä. Muutoksia autoonkin on vielä tiedossa. En tiedä sitten, kuinka paljon ne vaikuttavat vauhtiimme lisää, Mäkinen sanoo.

Mäkisen kanssa Sisu-projektissa mukana on myös rallin kaksinkertainen maailmanmestari ja rallicrossin MM-sarjassa omaa tiimiään pyörittävä Marcus Grönholm.

– Olemme tehneet Mikan kanssa yhteistyötä jo muutaman vuoden ajan. Mika kuuluu GRX-tiimimme kummeihin. Omaamme paljon kansainvälistä kilpailukokemusta ja tätä kokemusta olemme vastavuoroisesti jakamassa Mikan Mad-Croc Racingin suuntaan, Grönholm kuvailee.

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Konepörssi
Mika ja Emma Mäkisen, sekä Marcus Grönholmin kommentit: Tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com