Mikko Hirvonen valmiina Dakar-seikkailuun: “Ei siellä missään teltoissa nukuta”

28.12.2016 / 13:25
Mikko Hirvonen lähtee toiseen Dakariinsa. Autoissa on valtavasti osia mukana ja korjauksista on selvittävä ensimmäiseen itse. (kuva: x-raid.de)

[ A- ] / [ A+ ]

Dakar-ralli alkaa 2. tammikuuta. Mukana on yksi suomalainen, kun Mikko Hirvonen starttaa kisaan toista kertaa urallaan. Dakar on raaka ja äärimmäinen kilpailu, mutta ei siellä sentään enää teltoissa yövytä.

Hirvonen kilpailee Minilla ranskalaisen kartanlukijansa Michel Perinin kanssa. Edessä on lähes kahden viikon ja 9000 kilometrin urakka.

– Joka iltahan siellä kaupunkia vaihdetaan. Ei me missään teltoissa nukuta. Meillä on motorhome, joka siirtyy kisan mukana paikasta paikkaan, Hirvonen kertoo.

Yöpyminen on siis jo hyvin sivistynyttä. Sen sijaan tapahtumat erikoiskokeilla voivat olla hyvinkin karuja. Satojen kilometrien mittaisilla erikoiskokeilla auto tulee korjata itse, ja se voi kestää tuntejakin. Olosuhteetkin ovat aavistuksen vaativammat kuin kotitallissa.

– Jos reitillä auto hajoaa, niin itse se on siellä korjattava. Otetaan kaverilta osia kenellä niitä sattuu olemaan. Jos oikein pitkään menee, niin sitten tulee huoltorekka auttamaan, ja korjataan auto että päästään huoltoparkkiin, jossa kaverit laittavat sitten auton kuntoon, Hirvonen kertoo.

– Osat on jaoteltu tarkkaan. Meillä on periaatteessa mukana autossa aika kaikki, paitsi vaihdelaatikko, moottori ja perä. Varaosiahan on paljon, ja ne on jaoteltu tiimin kaikkien autojen kesken. Jos meillä ei jotain osaa ole, niin sitten pitää katsoa listasta kenellä se on mukana. Sitten vaan toivotaan, että se toinen päätyy aavikolla samaan kohtaan, ja otetaan häneltä tarvittavat osat.

Pitkät päivittäiset ajotaipaleet vaativat myös kuljettajaparin huoltoa.

– Juomista on monta litraa ja pientä purtavaa on otettava ihan siinä pätkän aikanakin, vähän energiapatukkaa ja sellaista.

Dakar on myös vaarallinen kilpailu. Aiemman nimensä mukaisesti ralli ajettiin ensin Ranskan Pariisista Senegalin Dakariin. 90-luvulla reitti alkoi muuttua lähes vuosittain, ja vuonna 2009 kilpailu siirtyi Etelä-Amerikkaan.

Suomalaiset hallitsivat kilpailua 1987-1991, kun Ari Vatanen ajoi neljä voittoa ja Juha Kankkunen yhden.

Kuolonuhreja Dakar-rallissa on ollut vuosien aikana yhteensä 70, joista 28 kilpailijoita. Viime vuonna menehtyi neljä ihmistä.

Hirvonen tiedostaa kilpailun vaarat.

– Jos oikeasti tarvitsee apua, niin onhan siellä todella hyvät turvasysteemit ja GPS-hälyttimet ja muuta. Helikopteri tulee kyllä paikalle tosi nopeasti, Hirvonen korostaa.

Miiro Koivula, twitter @MiiroKoivula

Lue myös: Hirvonen: “Jengi eksyy”


Facebook kommentit