MOTORSPORT

Mitä ihmettä? Ferrari luopuu punaisesta väristään

Otsikko voi kuulostaa aprillipilalta, mutta Ferrari ilmoitti, että seuraavana ajettavassa Miamin GP:ssä nähdään “tuore ja odottamaton” ulkoasu.

Mistään pysyvästä muutoksesta ei ole kyse, mutta poikkeuksellisella ulkonäöllä on pitkä historia takanaan. Miamissa nähtävä väritys on kertaluonteinen, ja siinä nähdään kaksi historiallista sinisen sävyä – Azzurro La Plataa ja Azzurro Dinoa – samalla juhlistetaan Ferrarin 70-vuotista kilpailuhistoriaa Pohjois-Amerikassa.

Ikoninen Rosso Corsa, punainen väri, on ollut käytännössä synonyymi Ferrarin kilpa-autoille 1920-luvulta lähtien, mutta se korvattiin Yhdysvaltain valkoisella ja sinisellä värillä vuoden 1964 Formula 1 -kauden kahdessa viimeisessä kilpailussa. Väriä käytettiin F1-autojen lisäksi muissakin N.A.R.T:n; North American Racing Teamin autoissa.

Tämän vuoden SF-24 -autoa koristava erityinen väritys paljastetaan Floridassa Miamin kilpailun alla, mutta tarkkaa julkaisupäivää ei ole vielä tiedossa. Ferrari on kuitenkin paljastanut, että sinistä väriä autossa nähdään paljon.

Azzurro La Plata – vaaleampi sinisen sävy, joka toimii Argentiinan kansallisena kilpavärinä – toistaa legendaarisen kuljettajan Alberto Ascarin menestyneimpien Formula 1 -kausien aikana käyttämän värin, kun hänestä tuli Ferrarin ensimmäinen maailmanmestari. Ascari voitti tittelin vuosina 1952 ja 1953.

Italialainen käytti yleensä sinistä paitaa ja siihen sopivaa kypärää, jota hän piti onnenkalunaan.

Sama väri nähtiin myös Ferrarin kuljettajien kilpa-asuissa myöhemmin 1960-luvulla, mukaan lukien John Surtees, Lorenzo Bandini, Ludovico Scarfiotti ja Chris Amon. Niki Laudan kilpapuku hänen debyyttivuonnaan Ferrarin kanssa oli myös tämän sinisen sävyssä, samoin kuin maranellolaisten käyttämät paidat.

Azzurro Dino, toinen väri, jonka Ferrari herättää Miamissa, on syvempi sävy, jota myös monet kuljettajat suosivat aiemmin.

Clay Regazzoni käytti sitä viimeisimpänä vuonna 1974. Sen jälkeen kuljettajien puvut vaihtuivat sinisestä tutun punaiseen sekä satunnaisesti valkoiseen.

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com