MM-pistejohtajasta takaa-ajajaksi – Latvalalta kehuja Rovanperän asenteelle

24.6.2021 / 20:59
Kalle Rovanperä Safari Rallin avauserikoiskokeella torstaina (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperä hakee Kenian MM-rallissa tällä viikolla paluuta takaisin kärkisijoitusten pariin, kolmen pettymykseen päättyneen MM-rallin jälkeen.

Kalle Rovanperällä, 20, on edessään uran 13. MM-ralli WRC-auton ratissa. Numero kolmetoista tunnetusti on epäonnen numero, mutta toisaalta tuon numeron kiroukseen uskominen tässä kohtaa on aika turhaa nuoren suomalaisen kohdalla, sen verran paljon huonoa tuuria Rovanperälle kun mahtui kahteen edelliseen MM-ralliin, Portugalissa, sekä Italian Sardiniassa.

– Kallella on ollut parissa edellisessä kilpailussa teknisiä ongelmia. Se on harmi ja hänellä on ollut myös huonoa tuuria. Toivotaan, että Kalle saisi nyt Keniasta hyvän tuloksen. Se olisi Kallelle itselleen hyvä ja äärimmäisen tärkeä asia, Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala sanoi UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa kauden kuudennen MM-osakilpailun alla.

Edellisen kerran kun keskustelimme Latvalan kanssa Rovanperän tilanteesta, paikka oli Rovaniemi, ajankohta helmikuun viimeinen sunnuntai ja silloin juuri päättyneen historian ensimmäisen Arctic Rally Finlandin jälkeen Rovanperä oli noussut sensaatiomaisesti kuljettajien MM-pisteissä johtoon.

Uran ensimmäinen startti MM-pistejohtajana päättyi Kroatian asfaltilla lyhyeen, kun Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa ajoivat ulos avauserikoiskokeella ja edessä oli keskeytys. Portugalissa ja Italiassa puolestaan Toyotan tekniikkamurheet kiusasivat Rovanperää ja ainoat MM-pisteet tulivat molemmissa kilpailussa Power Stage -erikoiskokeilta.

MM-pistejohto kääntyi Rovanperän kohdalla siis kolmessa MM-rallissa kuudenteen sijaan ja 62 pisteen takaa-ajoasemaan. Latvala, rallin MM-sarjan historian kokenein kuljettaja ja 18-kertainen MM-osakilpailuvoittaja, korostaa, että tälläinen pettymysten sarja, jonka nuori kuljettaja on kokenut, pitää osata kääntää voimavaraksi sen sijaan, että jäisi tuleen makaamaan.

– Maailmanmestariksi kasvetaan ja tälläisiä asioita täytyy käydä läpi. Ne kasvattaa luonnetta ja valmistelee sinua mestariksi. Ikäviä juttujahan nämä ovat tietysti, eikä niitä olisi toivonut, mutta ne pitää ottaa tässä kohtaa oikealla tavalla. On ollut upeaa nähdä, että Kalle menee tosi nopeasti eteenpäin ja jättää vanhat asiat taakseen. Hän ei todellakaan ole murjottajatyyppiä, vaan osaa katsoa tulevaisuuteen ja keskittyä tulevaan, Latvala kehuu.

Rallin MM-sarjan kauden kuudes osakilpailu ajetaan tällä viikolla Keniassa, legendaarisen Safari Rallin merkeissä. Torstaina ajetulla lyhyellä yleisöerikoiskokeella Rovanperä ajoi toiseksi nopeimman ajan, häviten tallikaverilleen ja MM-pistejohtaja Sebastien Ogierille vain 0,3 sekuntia. Hauska sattuma sikäli tuo Rovanperän kakkossija, että edellisen kerran kun Keniassa ajettiin MM-ralli vuonna 2002, yleiskilpailussa toiseksi sijoittui Kallen isä Harri Rovanperä.

– Varsin mukava yleisöpätkä, nautinnollinen ajaa, eikä liian vaikea. Testierikoiskokeella keskiviikkona meillä oli hieman tekemistä auton tasapainon kanssa, mutta etähuollon ansiosta pystyimme kokeilemaan erilaisia asioita vetojen välissä ja fiilis auton suhteen tuli paremmaksi, Rovanperä kommentoi tallinsa tiedotteessa.

Perjantaina Safari Rallin ohjelmassa on kuusi erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 129 kilometriä ja niistä ensimmäinen käynnistyy kello 8.09. Kilpailu päättyy sunnuntaina.

– Edessä on todella kova viikonloppu! Kyseessä on ikään kuin kestävyyskilpailu, missä sinun täytyy pitää huolta autosta, mutta samalla taas kilpailu on sen verran lyhyt, että hyökätäkin pitää. Aamupäivän jälkeen olemme hieman viisaampia, kun nähdään miten ensimmäiset pidemmät erikoiskokeet sujuvat, Rovanperä päätti.

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Rovanperän kommentit: Toyotan tiedote

 

Keniassa päästiin vauhtiin, Toyotat dominoivat avausta – Rovanperä toinen

Järjestäjä mokasi! MM-sarjan 91-vuotias ennätysmies joutui ikävään tilanteeseen


Facebook kommentit