MOTORSPORT

Näkökulma: Citroenin tulevaisuus rallin MM-sarjassa nousi jälleen esiin

Citroen on rallin MM-sarjassa talli, jonka ympärillä riittää aina keskustelua. Eikä vähiten siksi, että kyseessä on rallin MM-sarjan menestynein talli 2000-luvulla.

Viime kaudella paluun rallin MM-sarjaan tehneen Citroenin paluukaudesta tuli floppi. Huolella uuden sukupolven WRC-autojen debyyttikauteen valmistautunut ranskalaistalli sijoittui autonvalmistajien MM-sarjassa viimeiseksi ja 13 osakilpailusta se voitti vain kaksi. Nämä “meriitit” olivat jotain ihan muuta kuin mitä Citroen itseltään odotti ja mitä Citroenilta odotettiin.

Kuluvaan kauteen Citroen lähti uuden tallipäällikön voimin, kun Yves Matton siirtyi juuri kauden avausosakilpailun alla FIA:n palvelukseen uudeksi rallipomoksi Jarmo Mahosen tilalle ja Mattonin puolestaan Citroenilla korvasi Pierre Budar. Jo ennen tätä vaihdosta Citroenin ympärillä oli käyty paljon keskustelua siitä, että jatkaisiko se MM-sarjassa vielä kaudella 2019, vai tekisikö samaan PSA-konserniin kuuluva Peugeot paluun 14 vuoden tauon jälkeen.

Kun huhupuheiden ollessa voimakkaimmillaan Peugeot ilmoitti lopettavansa Dakar-projektinsa tämänvuotiseen kilpailuun, niin Peugeotin osalta rallin MM-sarja ja kausi 2019 nousivat vieläkin voimakkaammin esiin. Edellisen kerran Peugeot nähtiin mukana rallin MM-sarjassa kaudella 2005. Vuosina 1999-2005 se voitti kolme autonvalmistajien maailmanmestaruutta, sekä kaksi kuljettajien maailmanmestaruutta.

Budarin johdolla Citroen sai tähän kauteen varsin hyvän startin, varsinkin kun tilannetta vertaa vuoden takaiseen, Craig Breenin ajaessa Ruotsissa toiseksi ja Kris Meeken oltua Meksikossa kolmas. Autonvalmistajien MM-sarjassa Citroen oli ennen Korsikaa kolmantena, vain 13 pistettä kärkitalli Hyundaita perässä.

Kauden neljäs osakilpailu, Korsikan MM-ralli Ranskassa tänä viikonloppuna, oli Citroenille kotikilpailu ja siksi ehdottoman tärkeä. Ei ollut sattumaa, että Sebastien Loebin paluu tapahtui Meksikossa, eikä Korsikassa. Meksikosta Loeb haki ajotuntumaa pitkän WRC-tauon jälkeen ja Korsikan saarelta yhdeksänkertaiselta maailmanmestarilta talli odotti jo voittoa. Hyvää “tulitukea” Loebille tarjosi Meeke, joka jo vuosi sitten oli Korsikan saarella kärkivauhdissa ennen moottoririkosta johtunutta keskeytystään.

Ei ollut myöskään sattumaa, että Citroen lähti kotikilpailuunsa kahden auton voimin, kun esimerkiksi seuraavassa osakilpailussa kaukana Argentiinassa mukana nähdään kolme C3 WRC -autoa. Citroen ei tuonut Korsikan MM-ralliin Craig Breenia, koska se halusi panostaa kotikilpailussaan kaiken Loebin ja Meeken menestyksen eteen. Tallissa kaikki oli mietitty viimeisen päälle valmiiksi ja hyvin, auto tiedettiin nopeaksi, mutta sitten tapahtui se pahin mahdollinen, se mihin tallissa yksikään työntekijä ei voi vaikuttaa. Ei tallipäällikkö, ei insinöörit, eikä mekaanikot.

Molemmat kuljettajat, niin Loeb, kuin myös Meeke, sortuivat ajovirheeseen ja ajoivat ulos jo kesken kilpailun.

Tosin Meeke saanee tällä kertaa synninpäästön, sillä kyseessä oli kartanlukija Paul Naglen nuotinlukuvirhe. Toisaalta niinhän se menee rallissa, että niin kauan kuin kabiinissa istuu kuljettaja ja kartanlukija, puhutaan joukkuepelistä. Joukkue voittaa ja häviää aina yhdessä. Niin myös tässä tapauksessa.

Citroenin kotikilpailusta oli hetkessä tullut katastrofi, joka tuskin tulee menemään läpi yhtenä kilpailuna muiden joukossa, kun isot johtajat rallin jälkeen asioita käsittelevät. Erityisesti Meeken osalta nyt tullut ulosajo saattoi olla jatkon kannalta kohtalokas. Sekä Breenillä, että Meekellä sopimus päättyy tähän kauteen ja Meeken kohdalla varsinkin on viime aikoina ollut liikkeellä paljon huhuja siitä, että britin jatkosopimuksen kannalta otteiden pitää parantua. Nyt tullut ulosajo ei ainakaan helpottanut tätä tilannetta.

Meeken kohdalla pitää myös muistaa, että lukuisista ulosajoistaan huolimatta hän on onnistunut säilyttämään paikkansa tallissa ja ennen tätä kautta yksi suuri syy siihen oli Yves Matton. Meeke oli todella pitkään Mattonin “suosikkipoika”, mutta nyt Citroenin johtoportaassa puhaltavat uudet tuulet. Rallin MM-sarjan fanit rakastavat Meekeä ja on selvää, että Meeke halutaan pitää mukana lajin huipulla. Mutta pitää muistaa, että tallien johtoportaissa asioita ajatellaan toki hieman eri perspektiivistä, kuin mitä fanit tekevät. Tulosurheilu on tulosurheilua. Ja kilpailu tässäkin lajissa kuljettajapaikoista on kovaa.

Koska Citroen on tottunut menestymään rallin MM-sarjassa, niin sillä on myös varaa asettaa tavoittensa heti korkealle. Näin tapahtui tallin uuden R5-luokan auton debyyttikilpailussa, joka tapahtui Korsikan MM-rallissa tänä viikonloppuna. Ahkerasti uutta autoaan testannut ja kehittänyt Citroen julisti ennen debyyttiä, että Stephane Lefebvresta on tavoite tehdä WRC2-luokan maailmanmestari uuden Citroenin puikoissa ja tämä käynnistyisi voitolla kotirallista.

Auto on osoittautunut nopeaksi, sen ovat kaksi ensimmäistä ajopäivää kymmenentuhannen mutkan rallissa osoittaneet, mutta Citroen teki tässä kohtaa kuitenkin yhden ja varsin merkittävän virheen. Lefebvre oli tähän projektiin täysin väärä valinta kuljettajaksi. Vuoden 2014 junioreiden maailmanmestaruutensa jälkeen Lefebvren suoritukset MM-sarjassa ovat olleet lähinnä joukon jatkona ajelua tai sitten näyttäviä ulosajoja. Vielä kun tallikaveri Yoann Bonato tuli ja pisteli Lefebvreä “nokkaan” heti alusta lähtien, niin Lefebvre meni ja romutti autonsa totaalisesti. Se siitä uuden auton debyyttikilpailusta.

Rallin MM-sarjasta on Korsikan jälkeen ajamatta vielä yhdeksän osakilpailua, joten kausi on vielä vasta alussa. Meeke ja Breen tulevat varmasti tekemään tänä vuonna vielä hyviä tuloksia, mutta suurin kysymys Citroenin kohdalla kuuluukin, että miten kaudella 2019. Onko talli ollenkaan mukana ja jos on, niin jatkaako Meeke tallissa. Jos ei jatka, niin onko muualla kiinnostusta Meeken palveluksiin.

Autourheilun huipulla käänteet ovat tunnetusti usein nopeita ja lopetankin tämän näkökulman näihin sanoihin: rallin MM-sarja 2019, Peugeot, Sebastien Loeb ja Craig Breen.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com