MOTORSPORT

Näkökulma: Suuri päivä sinivalkoiselle autourheilulle

Tiistai ja 13. päivä joulukuuta vuonna 2016 tulee piirtymään ikuisiksi ajoiksi suomalaisen autourheilun historiankirjoihin ja isoin kirjaimin. Koskaan aiemmin ei rallin todellisessa menestysvaltiossa ole MM-sarjaan osallistuva talli julkistanut uutta kalustoaan Suomessa ja nyt sen teki kaiken lisäksi vieläpä maailman suurin autonvalmistaja. Näyttävän tilaisuuden kruunasi kolme suomalaista kuljettajaparia, sekä tallin suomalainen johtoporras.

Matkallani Pasilan rautatieasemalta Finlandia-talolle jutellessani taksinkuljettajan kanssa tämä ei meinannut uskoa mihin tilaisuuteen olin matkalla. Taksinkuljettaja kertoi seuranneensa autourheilua lähes koko pienen ikänsä, aina 80-luvulta lähtien ja ensimmäinen reaktio olikin, että miksi yksikään iso talli toisi tilaisuutta Suomeen. Tätä samaa on varmasti moni rallinystävä miettinyt viime viikkoina. Tommi Mäkinen ja Toyota Gazoo Racing sen kuitenkin toivat.

Eikä kyseessä ollut todellakaan mikään pieni tilaisuus, vaan juuri sellainen suuri, kansainvälisen tason tilaisuus, joita me suomalaiset olemme aikaisemmin todistaneet lähinnä vain tv:n välityksellä. Nyt kirkkaat valot syttyivät uuden Toyota Yaris WRC:n ympärillä Helsingissä, ja kuka tahansa sitten olikaan paikaksi valinnut juuri Finlandia-talon, niin valinta oli enemmän kuin onnistunut. Ei pelkästään siksi, että kyseinen rakennus on historiallisesti merkittävä, vaan myös siksi, että nyt oltiin keskellä Suomen pääkaupunkia. Ytimessä.

Kolmisen varttia ennen tilaisuuden alkua Finlandia-talon sisäänkäynnin eteen kurvaa linja-auto, josta ulos astuu miehiä ja naisia matkalaukkujensa kera. Portaikossa lasken kuulevani ympäriltäni viittä eri kieltä ja vieraat ohjaa oikeaan suuntaan ison Toyota Gazoo Racing -kyltin kanssa ulkona seisova naishenkilö. Oli sitten nämä kyseiset ihmiset vieraita, mediaa tai molempia, niin eksymään ei kukaan pääse – kaikki järjestelyt kun on hoidettu viimeisen päälle kunnolla.

Jonossa matkalla kohti salia jossa esittelytilaisuus järjestetään, käänsi pään sitten minne suuntaan tahansa, niin aina katse osui johonkin autourheilun suureen nimeen. Kun samasta jonosta bongasi mm. rallin vuoden 1983 maailmanmestarin Hannu Mikkolan, sekä rallin todellisen grand-old-manin Simo Lampisen, niin siinä kohtaa tiesi, että tässä talossa on tapahtumassa autourheilun saralla jotain suurta ja merkittävää.

 

Kuva: Jari Hotti
Finlandia-talon käytävillä oli ruuhkaista ennen Toyota Gazoo Racingin tilaisuutta.

 

Unohtiko Toyota teettää Latvalalle edustusvermeet?

Tallipäällikkö Tommi Mäkisen rallienglanti on maailmankuulu käsite. Kun Mäkinen lavalla ollessaan ensimmäisen kerran pääsee ääneen, niin rallienglanti on jo sillä tasolla, että on pakko todeta myös kaiken nähneen ja kokeneen rallilegendan jännittävän tallipäällikkö uransa ensimmäistä isoa tapahtumaa. Sali on täyteen ahdettu, vieraita on toista sataa ja mediaa saapunut paikalle eri maista ympäri maailmaa. Kuka tahansa tälläisessä tilanteessa jännittäisi.

Kun videoseinällä pyörähtää käyntiin video missä Mäkinen ja Toyota Motor Corporationin pääjohtaja Akio Toyoda heittävät “läppää” Toyodan testatessa Yaris WRC -autoa rataolosuhteissa, huomaa kaikesta sen arvostuksen mitä Mäkinen japanilaismerkin johtoportaan puolelta nauttii. Rallienglantia tai ei, jännitystä isossa ensimmäisessä tilaisuudessa tai ei, niin Mäkisen osaaminen tulee esille aivan muualla kuin kameroiden edessä. Ja juuri näinhän sen pitääkin olla.

Alkupuheiden jälkeen koittaa lopulta se hetki jota kaikki olivat odottaneet. Moottorit sermin takana käynnistyvät, sali pimenee ja strobot lavalla hakkaavat musiikin tahtiin. Videoseinä “halkeaa” keskeltä ja puoliskot aukeavat eri suuntiin kuin joulukalenterin 24. luukku konsanaan. Juho Hänninen ajaa Toyotan uuden WRC-auton lavalle ja salamavalojen välke valaisee salin aivan kuin joku olisi kytkenyt valot takaisin päälle.

Toyota halusi pitää Jari-Matti Latvalan sopimuksen viimeiseen hetkeen asti salassa, mutta nimet Hännisen kuskaaman Toyotan ikkunoissa paljastavat jo sen odotetun uutisen ennen Latvalan astumista lavalle. Ja lähes välittömästi tämän jälkeen Latvala myös kuulutetaan sisään samoista ovista, joista auto oli hetkeä aiemmin saapunut vieraiden eteen. Latvala ja kartanlukija Miikka Anttila kävelevät lavalle siviilivaatteet yllään. Tässä kohtaa mielessä käy jo ajatus siitä, että onko Toyota tosiaan tehnyt näin pahan etikettivirheen, että unohti hoitaa kaksikolle edustusvermeet.

Ei unohtanut. Latvala ja Anttila vaan saapuivat suoraan lentokentältä sen verran kiireellä esittelytilaisuuteen, että eivät yksinkertaisesti ehtineet edes pukea ajopukuja ylleen puhumattakaan Toyotan tiimipaidoista. Hänninen naurahti tilaisuuden jälkeen, että olihan se tietysti hienoa saada ajaa auto historiallisessa tilaisuudessa lavalle, mutta rehellisyyden nimissä hän tuurasi kyseisessä tehtävässä juuri Latvalaa, joka ei ehtinyt ajoissa paikalle hoitamaan ykköskuljettajalle räätälöityä pestiä. Aivan kuten uutisoimme tiistaiaamuna, niin Latvala ajoi vielä maanantaina Ranskassa testiä. Lentojen aikataulut Toulousesta Helsinki-Vantaan lentokentälle olivat lähellä pilata tilaisuuden.

 

Kuva: Jari Hotti
Haastattelujen lomassa tallipäällikkö Tommi Mäkinen ehti poseeraamaan myös erilaisten esineiden kanssa.

 

Secret team ja vaimot

Kun Esapekka Lapin nimeä ei auton ikkunassa ollut, niin vieressäni pari saksalaista toimittajaa jo totesivat keskenään ääneen, että näinköhän WRC2-luokan tämän vuoden maailmanmestaria ei tässä tilaisuudessa nähtäisi. Mietin hiljaa mielessäni, että kyllä muuten nähdään. Tähän lopullinen varmuus kun tuli tilaisuuteen jonottaessani, kun 10 metrin päästä jonoa bongasin Lapin ja kartanlukija Janne Fermin vaimot. Latvalan haastattelupisteen pöydälle Toyota oli kirjoittanut nimilappuun “secret team”, joten tämäkin puoli oli mietitty etukäteen. Lapin ja Fermin vaimoja tosin kukaan ei muistanut piilottaa. No viimeinen lause on jo sitten sitä huonoa huumoria jonka jälkeen yleensä otetaan se takki sieltä naulakosta. En minäkään vaimoja tunnistanut, vaan siitä minulle kertoi yksi Suomen kokeneimmista rallitoimittajista.

Virallisen osuuden jälkeen lavan ympäröi iso määrä valokuvaajia. Uusi Toyota Yaris WRC kuvattiin kymmenien ja kymmenien valokuvaajien toimesta jokaisesta mahdollisesta kulmasta, tallipäällikkö Mäkisen kanssa ja ilman Mäkistä. Kuvaajat ja toimittajat viihtyivät salin puolella lopulta sen verran hyvin, että toisessa salissa alkava haastatteluosuus herätti aluksi allekirjoittaneessa hymyä: kuljettajat olivat paikalla, media ei. Käytin tilaisuuttani hyväksi ja onnittelin Latvalaa uudesta sopimuksesta. Latvalan ilmeestä paistoi läpi väsymys. Viime päivät ovat olleet lähes 200 MM-rallia urallaan ajaneelle tuurilaiselle työntäyteisiä ja mukana on varmasti myös runsaasti henkistä väsymystä. Paineet uran jatkumisen osalta ovat varmasti olleet kovat viime viikkojen aikana. Nyt kaikki on kuitenkin varmaa, enää ei tarvitse sopimusasioita piilotella ja kuten aina, niin myös Toyotan tilaisuudessa Latvala hoiti kaikki haastattelut ammattitaidolla.

Haastattelupisteistä Latvalan ja Mäkisen “tontit” olivat ruuhkaisia lähes koko tunnin kestäneen osuuden ajan. Lapin ja Hännisen puolella oli hiljaisempaa, mutta toki myös näiden kahden kuljettajan kommentit kiinnostivat mediaa. Hännisen mukaan Volkswagenin yllättävä vetäytyminen MM-sarjasta ei vienyt punkaharjulaiselta maanviljelijältä yöunia. Hänninen luotti siihen, että tehty sopimus pitää, vaikka tarjolla talliin oli Latvalan lisäksi Sebastien Ogier, sekä Andreas Mikkelsen.

Ja niinhän se sopimus myös piti. Mäkinen tunnetusti on sanojensa mittainen mies. Lappi ei puolestaan pystynyt kertomaan milloin pisti nimensä sopimuspaperiin. Myöskään tietoa siitä ajaako hän Korsikan MM-rallissa keväällä kolmatta Toyotaa vai ei, vastausta ei saatu. Toyotan urheilutoimenjohtaja Jarmo Lehtisen mukaan tilanne on täysin avoin ja siihen vaikuttaa monta asiaa. Ja näinhän se menee autourheilussa. Keskeneräisistä, epävarmoista asioista ei sanota mitään varmaa ääneen. Ettei tarvitse jälkikäteen katua sanomisiaan.

Mäkinen, Lehtinen, Latvala, Hänninen ja Lappi. Siihen vielä kartanlukijat Anttila, Kaj Lindström ja Ferm. Tallipäällikkö, urheilutoimenjohtaja, kolme kuljettajaa ja kolme kartanlukijaa. Kaikki suomalaisia. Tilaisuuden päättymisen jälkeen mietin vieläkin sitä, että miten suuri päivä tämä olikaan suomalaiselle autourheilulle. Jos joku olisi joskus sanonut, että jonain päivänä maailman suurin autonvalmistaja esittelee uuden rallitykkinsä Suomessa ja että suomalaisen median edustajan ei tarvitse haastatteluja tehdessään käyttää päivän aikana muuta kuin omaa tuttua kotimaista kieltään, niin kukapa tälläiseen olisi uskonut. En minä ainakaan.

Totta se kuitenkin oli. Ennen ensimmäistäkään kilpailua ja yhtäkään ek-kilometriä voidaan sanoa, että jo nyt Toyota Gazoo Racing kaikkinensa on yksi suurimmista asioista mitä sinivalkoisessa autourheilussa on vuosikymmenten saatossa tapahtunut. Ja tätä sinivalkoista osaamista sai todistaa koko autourheilua seuraava maailma tiistaina.

Tiistai ja 13. päivä joulukuuta vuonna 2016 tullaan muistamaan ikuisesti suurena päivänä suomalaisessa autourheilussa.

Teksti ja kuvat: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com