Neljä ensimmäistä MM-rallia, neljä eri voittajaa – Ennätys vielä kaukana

8.9.2020 / 04:51
Alkukauden osakilpailuvoittajat (Kuvat: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjassa on tänä vuonna ajettu neljä osakilpailua ja kaikissa niissä on ollut eri voittaja.

Kauden avausosakilpailun Monte Carlossa tammikuussa vei nimiinsä Thierry Neuville, kun taas Ruotsissa helmikuussa ykkönen oli Elfyn Evans. Maaliskuussa Meksikossa, viimeisessä osakilpailussa ennen puolen vuoden mittaista koronapandemian aiheuttamaa kilpailutaukoa, voittoon ajoi Sebastien Ogier ja viime viikonloppuna Virossa nopein oli Ott Tänak.

Tällä kaudella rallin MM-sarjassa kauden neljä ensimmäistä osakilpailua on tarjonnut siis neljä eri osakilpailuvoittajaa. Urheilullisesti ajatellen parasta mitä voisi toivoa, mutta rallin MM-sarjan historiassa ei suinkaan mikään harvinainen tapaus. Itse asiassa vastaava tapahtui edellisen kerran vain kolme vuotta sitten, kun nykyisten WRC-autojen aikakausi avattiin vuonna 2017 neljällä eri osakilpailuvoittajalla.

Kausia 2017 ja 2020 yhdistää myös se, että molempina vuosina moni osakilpailuvoittaja kirjautti voitoillaan jotain ensimmäistä. Ogier sai kunnian olla vuonna 2017 Monte Carlon MM-rallissa uuden WRC-aikakauden ensimmäinen osakilpailuvoittaja ja lisäksi voitto oli hänelle ensimmäinen M-Sport Ford -tallissa. Ruotsissa Jari-Matti Latvala puolestaan ajoi ensimmäisen osakilpailuvoiton Tommi Mäkisen johtamalle Toyota Gazoo Racing -tallille.

Tänä vuonna Neuville toi Hyundai-tallille sen ensimmäisen voiton legendaarisessa Monte Carlon MM-rallissa. Ruotsissa puolestaan Elfyn Evans ylsi ensimmäiseen osakilpailuvoittoon Toyotan ratissa ja sama oli tilanne myös Ogierille ranskalaisen voittaessa Meksikossa. Viime viikonloppuna Virossa puolestaan rallin hallitseva maailmanmestari Tänak ajoi ensimmäisen voittonsa Hyundailla, eikä sovi unohtaa myöskään sitä, että kyseessä oli historian ensimmäinen Viron MM-ralli.

Entä sitten se kaikkien aikojen ennätys, kun tilastoidaan rallin MM-sarjan historiasta alkukauden eri osakilpailuvoittajien määrää? Kyseinen ennätys löytyy Ari Vatasen mestaruuskaudelta 1981, jolloin nähtiin peräti seitsemän eri osakilpailuvoittajaa kauden seitsemässä ensimmäisessä osakilpailussa. Jean Ragnotti voitti Monte Carlossa, Hannu Mikkola Ruotsissa, Markku Alen Portugalissa, Shektar Mehta Keniassa, Bernard Darniche Korsikassa, Vatanen Kreikassa ja Guy Frequelin Argentiinassa.

Kaudella 1975 kuusi ensimmäistä osakilpailua tarjosi kuusi eri voittajaa ja kauden kymmenessä osakilpailussa nähtiin peräti kahdeksan eri osakilpailuvoittajaa. Viiteen eri osakilpailuvoittajaan kauden viidessä ensimmäisessä osakilpailussa päädyttiin kausina 1973 (rallin MM-sarjan historian avauskausi), 1977, 1979, 1982, 1984, 1986, 1987, 1994 ja 1998.

Tällä kaudella nähdyt neljä eri osakilpailuvoittajaa kauden neljässä ensimmäisessä osakilpailussa on aiemmin nähty neljä kertaa: kausina 1974, 1992, 1993, sekä 1997. Kun tutkitaan historiaa eri osakilpailuvoittajien määrän osalta, niin huomio osuu ilman muuta kauteen 1977, jolloin rallin MM-sarjassa 11 ajetussa osakilpailussa voittoon ajoi huimat yhdeksän eri kuljettajaa.

Kausi 1978 on rallin MM-sarjan tilastoja ja historiaa ylläpitäville tahoille eräänlainen painajainen, sillä silloin ajettiin ensimmäistä kertaa autonvalmistajien mestaruuden lisäksi myös kuljettajien mestaruudesta. Tosin siinä missä autonvalmistajat taistelivat MM-tittelistä, oli kuljettajien sarja nimetty kuljettajien cupiksi ja edelleen tänä päivänäkin sen ympärillä käydään keskustelua, onko kyseessä kuljettajien MM-sarja, epävirallinen kuljettajien MM-sarja, vai nimensä mukaisesti “vain” kansainvälisen autoliiton FIA:n cup kuljettajille (FIA Cup for Drivers).

Kyseisenä vuonna osakilpailuja ajettiin yhteensä 18, joista osassa jaossa oli pisteitä vain autonvalmistajille ja osassa kuljettajille, kun taas tietyt osakilpailut pitivät sisällään niin autonvalmistajien, kuin myös kuljettajien cupin mestaruuspisteet. Esimerkiksi Rovaniemellä ajettiin helmikuussa ainoastaan kuljettajien cup-pisteistä ja voittoon ajoi Vatanen, mutta tuota voittoa ei koskaan ole tilastoitu mukaan MM-osakilpailuvoittojen määrään.

Joka tapauksessa tuo kyseinen vuosi 1978 tarjosi 18 osakilpailussa huimat 12 eri osakilpailuvoittajaa. Kausi 1982 puolestaan avattiin viidellä eri osakilpailuvoittajalla ja ensimmäinen kuljettaja, joka kyseisellä kaudella ylsi kahteen osakilpailuvoittoon, oli Michele Mouton, joka 28 vuotta sitten sijoittui kuljettajien MM-sarjassa komeasti toiseksi.

Rallin MM-sarjan historiassa vain kaksi kuljettajaa on pystynyt voittamaan kauden kolme ensimmäistä osakilpailua. Ensimmäinen oli Sebastien Loeb, joka kaudella 2009 oli ykkönen peräti viidessä ensimmäisessä osakilpailussa. Sebastien Ogier puolestaan avasi kauden 2015 viemällä nimiinsä kolme ensimmäistä osakilpailua.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Turkissa 18.-20. syyskuuta. Kyseessä on kauden viides osakilpailu ja mikäli pohditaan mahdollisuutta viidenteen eri osakilpailuvoittajaan, olisi se joko Sebastien Loeb, Kalle Rovanperä, Teemu Suninen tai Esapekka Lappi.

Lue myös!

Huttuselle iloisia uutisia Suomesta kesken rallin (7.9.2020)
Tänak hyppäsi toden teolla mukaan mestaruustaisteluun (7.9.2020)
Rovanperältä kovin noteeraus Power Stagella lähes neljään vuoteen (7.9.2020)
Rallin MM-sarjan erikoistilastot Viron jälkeen (8.9.2020)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit