MOTORSPORT

Neuville dominoi Ypres Rallin avauspäivää, Veiby ajoi ulos – Video!

Nyt jo 54. kerran ajettava perinteinen Ypres Ralli Belgiassa käynnistyi perjantaina odotetusti isäntämaan Thierry Neuvillen komennossa. Rallin MM-sarjan pistekärki ajoi yhdeksälle erikoiskokeelle seitsemän pohja-aikaa ja saapui yötauolle yleiskilpailun johtoasemassa 14,1 sekunnin turvin.

Ypres Ralli on tänä vuonna TER-sarjan (Tour European Rally), Belgian rallisarjan, sekä Brittien rallisarjan osakilpailu. Se ajetaan merkittävän sotahistorian omaavan Ypresin ympäristössä Länsi-Flanderin provinssissa, Belgian luoteispuolella ja kaksipäiväisessä kilpailussa ohjelmassa on 23 erikoiskoetta asfaltilla yhteispituudeltaan 278,55 kilometriä.

Kilpailun avauspäivänä ajettiin yhdeksän erikoiskoetta ja reilut 91 ek-kilometriä. Matkaan lähti yhteensä 112 kilpailijaparia, suurin osa heistä belgialaisia, ja R5-luokan autoja mukana on peräti 31 kappaletta. Mukana ei ole suomalaiskuljettajia, mutta Ypres Rallin historiasta löytyy kaksi sinivalkoista ykkössijaa: Henri Toivonen ajoi voittoon Ypresin EM-rallissa vuonna 1984 ja Juho Hänninen vuonna 2012 kilpailun ollessa EM- ja IRC-sarjan osakilpailu.

Viimevuotiseen tapaan Ypres Rallin suurin tähti tänä vuonna on isäntämaan Thierry Neuville, joka johtaa rallin MM-sarjaa seitsemän osakilpailun jälkeen 27 pisteellä ennen toisena olevaa hallitsevaa maailmanmestaria Sebastien Ogieria. Neuville on mukana Ypres Rallissa nyt kuudetta kertaa, mutta kertaakaan hän ei ole onnistunut tätä kilpailua voittamaan. Palkintosijoituksiakin on tullut vain yksi, vuonna 2010, kun Neuville oli kolmas.

 

Lainaa Nopeasti

 

Kärkitaistelussa runsaasti ulosajoja

Viime vuonna Neuville ajoi kilpailun johdossa viiden erikoiskokeen jälkeen, johtomarginaali Kevin Abbringiin nähden oli 2,9 sekuntia, mutta ulosajo kuudennella erikoiskokeella toi keskeytyksen. Abbring ajoi lopulta voittoon ja hollantilainen on mukana myös tänä vuonna, mutta nyt oli Abbringin vuoro kokea varhainen keskeytys ulosajon seurauksena. Viime vuonna Peugeotilla kilpaillut ja nyt Citroenin ratissa esiintynyt Abbring ajoi ulos kolmannella erikoiskokeella.

Monte Carlon ja Korsikan MM-ralleissa tänä vuonna M-Sport Fordin tehdaskalustolla ajanut Bryan Bouffier ajoi Skoda Fabia R5 -autollaan Ypres Rallin avauserikoiskokeelle pohja-ajan, lyöden vasta kuudenneksi nopeimmalla ajalla kilpailun avanneen Neuvillen 3,9 sekunnilla. Tässä kohtaa moni jo mietti, että Bouffier saattaisi tarjota Neuvillelle hyvän vastuksen voittotaistelun suhteen, mutta se ilo päättyi ennen kuin kunnolla ehti edes alkaakaan. Bouffier ajoi toisella erikoiskokeella ulos ja joutui keskyttämään.

Ulosajon koki myös Ole Christian Veiby (katso video alapuolelta), joka kahdeksan erikoiskokeen jälkeen oli kuudentena, 46,7 sekuntia Neuvillesta jääneenä. Norjalaisen matka kuitenkin päättyi yhdeksännelle eli perjantain viimeiselle erikoiskokeelle. Neuvillen johtomarginaali avauspäivän jälkeen toisena olevaan Vincent Verschuereniin on 14,1 sekuntia. Verschueren on Belgian viime vuoden rallimestari, joka sijoittui Ypres Rallissa vuosi sitten kolmanneksi.

Brittien sarjassa Keith Croninin ja Matt Edwardsin välinen aikaero on vain 4,9 sekuntia. Abbring kilpaili Ypres Rallissa TER-sarjan pisteistä, joten aikainen keskeytys avasi mahdollisuuden muille kuljettajille korkeimpaan pistepottiin. Avauspäivän jälkeen siinä on vahvimmin kiinni Sebastien Bedoret, jonka johtomarginaali on jo kolme ja puoli minuuttia.

Toinen kilpailupäivä käynnistyy lauantaina kello 11.34 Suomen aikaa ja maaliin saavutaan paikallista aikaa puoleenyöhön mennessä. Lauantaina ohjelmassa on 14 erikoiskoetta yhteispituudeltaan peräti 186,82 kilometriä.

Ypres Rallin yleiskilpailun tilanne 9/23 ek:n jälkeen

1) Thierry Neuville (Hyundai) 49.00,0
2) Vincent Verschueren (Skoda) + 14,1
3) Kris Princen (Skoda) + 17,1
4) Kevin Demaerschalk (Citroen) + 27,2
5) Cedric Cherain (Skoda) + 38,0
6) Keith Cronin (Hyundai) + 59,6
7) Adrian Fernemont (Skoda) + 1.03,5
8) Matt Edwards (Ford) + 1.04,5
9) Sebastien Bedoret (Skoda) + 1.10,4
10) Hermen Kobus (Skoda) + 1.21,6

Neuvillen keskinopeus: 112,3 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Neuville 7, Bouffier 1, Princen 1, Verschueren 1

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Belgian Rallyproductions (YouTube)

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com