MOTORSPORT

Niclas Grönholmille tärkeä onnistuminen Norjassa – “Toinen sija oli torjuntavoitto”

Rallicrossin MM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Hellin radalla Norjassa. Niclas Grönholm jatkoi hyvää alkukauttaan ajamalla finaalissa toiseksi.

Koskaan aiemmin ei Niclas Grönholmin kausi rallicrossin MM-sarjassa ole käynnistynyt kahdella palkintosijoituksella kahdesta ensimmäisestä osakilpailusta. Portugalissa ruotsalaisen CE Dealer -tiimin suomalaiskuljettaja ajoi kolmanneksi ja viime viikonloppuna Norjan Hellissä sijoitus koheni yhdellä pykälällä. Grönholm on sijoittunut kolmen parhaan joukkoon kuudesta viimeisimmästä MM-sarjan kilpailusta viidessä (0-4-1), kun mukaan lasketaan myös viime kausi.

– Sanotaan, että toinen sija oli täältä torjuntavoitto. Ei mikään huono viikonloppu, mutta edelleen vähän liian epätasaista suorittamista ja säädöt hukassa. Finaalia varten meillä oli ihan hyvä taktiikka, joka toi hyvät pisteet, MM-pisteissä toisena oleva Grönholm kommentoi tiedotteessaan.

Grönholmin mainitsema epätasainen suorittaminen näkyi alkuerissä, mistä tulosrivi inkoolaisen osalta oli 6-2-6-2. Alkuerien kokonaispisteissä sijoitus oli toinen ja se toi semifinaalilähtöön paalupaikan. Kun Grönholm voitti oman semifinaalilähtönsä, starttasi hän finaaliin eturivistä ja kakkosruudusta. Paalupaikalla oli hallitseva maailmanmestari Johan Kristoffersson, joka Portugalin viikonlopun tavoin eteni finaaliin häviämättä lähtöäkään.

Finaalissa Grönholm oli ainoa, joka edes jollain tavalla pysyi Kristofferssonin vauhdissa. Ensimmäisessä mutkassa Grönholm otti melkoisesti osumia kilpakumppaneiltaan, mutta onnistui pitämään autonsa keulan kohti menosuuntaa ja finaali käynnistyi kakkospaikalla Kristofferssonin perässä. Kun Kristoffersson ei virheisiin sortunut, oli maalissa ruotsalaisen voittomarginaali Grönholmiin nähden lopulta vajaat pari sekuntia.

– Ok lähtö finaalissa. Keskirivissä takanani oli paljon parempi pito, joten osumaa tuli ja onneksi ei hajonnut mitään. Ekassa mutkassa syntyi miltei puolet siitä erosta, joka Johanille jäätiin. Yritin pysyä kyydissä mukana, mutta hän ajoi muutaman kymmenyksen kierroksella kovempaa, Grönholm harmitteli.

 

Tämä mies on tällä hetkellä rallicrossin MM-sarjassa voittamaton (Kuva: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool).

 

 

 

“Paljon töitä tehtävänä ennen Höljesiä”

Kolmas sija meni yllättäjän nimiin, kun ensimmäistä kauttaan MM-sarjassa sähköautolla kilpaileva Timo Schneider nousi palkintopallille jo toisessa kilpailussaan. Scheider oli edellisen kerran sijoittunut kolmen parhaan joukkoon rallicrossin MM-sarjassa vuonna 2020, kun sijoitus Ruotsin Höljesissä oli kolmas. Kristofferssonille nyt ajettu kilpailu oli rallicrossin MM-sarjassa 82. ja voitto puolestaan 37. Palkintosijoituksia löytyy yhteensä 51.

– Kilpailu kiristyy koko ajan, mutta Montalegren tavoin olimme myös täällä nopeita, missä rata on täysin erilainen. Suurin haaste on ollut jatkuvasti muuttuvat rataolosuhteet ja yritin vain olla fiksu, joutumatta mukaan mihinkään kahnauksiin, neljännen kerran Hellin MM-osakilpailun urallaan voittanut Kristoffersson kertasi varsin yksinkertaista taktiikkaansa.

CE Dealer -tiimin kokonaispanos Norjassa oli vahva, kun Grönholmin tiimikaveri Klara Andersson ajoi finaalissa neljänneksi. Sen sijaan Hansenien viikonloppu lähenteli painajaista, kun veljeksistä kumpikaan, Timmy, eikä Kevin, selviytyneet finaaliin. Timmy Hansen on jäänyt ilman finaalipaikkaa kauden molemmissa osakilpailuissa ja vuoden 2019 maailmanmestarin sijoitus MM-pisteissä on vasta yhdeksäs, eron ollessa kärkeen jo 30 pistettä.

Grönholm sen sijaan voi jatkaa kauttaan hyvästä tilanteesta, onhan sijoitus MM-pisteissä toinen ja ero Kristofferssoniin nähden vielä varsin maltillinen, 13 pistettä.

– Pistetilanne on hyvä, tässä on kaksi hyvää tulosta alla. Tällä hetkellä ei oikeastaan kenelläkään ole vauhtia vastata Johanin vauhtiin. Yritetään kuroa eroa pikku hiljaa kiinni, askeleen olimme taas lähempänä. Hän pääsee turhan usein ajamaan paalulta omaa ajoaan ja se on tässä lajissa tärkeintä. Etenkin täällä Norjassa, jossa emme saaneet ajaa ensimmäisellä kierroksella lisälenkille, Grönholm taustoitti.

Rallicrossin MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajetaan Ruotsin Höljesissä heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Grönholm debytoi MM-sarjassa juuri Höljesissä kahdeksan vuotta sitten ja on sen jälkeen osallistunut Höljesissä seitsemään MM-osakilpailuun, mutta finaalipaikkoja on tullut vain kaksi ja se ensimmäinen MM-Höljesin palkintosijoitus vielä CV:stä puuttuu (2019 viides, 2020 neljäs).

– Tässä on paljon töitä tehtävänä ennen Höljesiä, jotta olisimme mahdollisimman valmiina ajamaan voitosta. Kauden kisoista Höljes on oikeiden säätöjen löytämisessä ehkäpä se hankalin. Höljesin radalla auton säädöt eivät ole koskaan täydelliset. Auto pitää saada sellaiseen balanssiin, että sillä voi hyppiä ja samaan aikaa ajaa kaarteita hyvällä pidolla. Tehdään kaikkemme, että meillä on Ruotsissa taas enemmän vauhtia, Grönholm päätti.

Hellin finaalin tulokset

1) Johan Kristoffersson (SWE) 3.16,656
2) Niclas Grönholm + 1,755
3) Timo Scheider (GER) + 3,675
4) Klara Andersson (SWE) + 5,438
5) Sebastien Loeb (FRA) + 6,798
6) Ole Christian Veiby (NOR) Hylätty

Nopein kierros: Kristoffersson 37,928 (kierros 3/5)

Grönholmin 16 MM-palkintosijoitusta

1. Norja 2019
1. Etelä-Afrikka 2019
1. Suomi 2020
1. Latvia 2021
1. Portugali 2021
1. Saksa 2021
1. Portugali 2022
2. Abu Dhabi 2019
2. Latvia 2019
2. Latvia 2021
2. Belgia 2022
2. Espanja 2022
2. Saksa 2022
2. Norja 2023
3. Ranska 2021
3. Portugali 2023

 

pitkävetovihjeet

 

MM-pistetilanteet 2/10 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Johan Kristoffersson (SWE) 46
2) Niclas Grönholm 33
3) Kevin Hansen (SWE) 24
4) Klara Andersson (SWE) 23
5) Ole Christian Veiby (NOR) 22
6) Sebastien Loeb (FRA) 21
7) Timo Scheider (GER) 20
8) Guerlain Chicherit (FRA) 17
9) Timmy Hansen (SWE) 16
10) Gustav Bergström (SWE) 14

Tiimit

1) Kristoffersson Motorsport (SWE) 68
2) CE Dealer Team (SWE) 56
3) Hansen World RX Team (SWE) 40
4) Special One Racing (FRA) 28

Lue myös! Kaikki MM-sarjan pistetilanteet ja tilastot

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

 

Tuhoaako lajilegendan ylivoima MM-sarjan kiinnostavuuden? – “Aikamoinen seppä”

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com