Nikara teki paluun Neste Rallin palkintopallille – “Tämä on isojen kisojen auto”

30.7.2016 / 17:56
Jarkko ja Petri Nikara (keskellä) voittivat Nelivetomies-tittelin 2016 (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Suomen MM-rallin perinteiset oheisluokat Vetomies ja Nelivetomies saatiin päätökseen lauantaina. Vetomies-tittelin nappasi Vesa Hirvonen ja Nelivetomies-kilpailun kuninkaaksi kruunattiin Jarkko Nikara, joka samalla teki paluun Neste Rallin palkintopallille neljän vuoden tauon jälkeen.

Vuonna 2012 Jarkko Nikara ajoi Suomen MM-rallissa N-ryhmän voittoon, 2011 sijoitus oli kolmas ja 2007 N3-luokasta palkintokaappiin tuli kakkossija. Tänä vuonna Nikara on osallistunut rallin SM-sarjaan samalla autolla millä nyt nappasi Nelivetomies-tittelin, mutta SM-sarjassa matka on jäänyt kesken niin Rovaniemellä, Mikkelissä, kuin Nilsiässäkin.

– Hyvä, että päästiin viimeinen pätkä maaliin, kun koskaan ei tiedä miten pitkälle tämä auto vie. SM-sarjassa en ole tänä vuonna päässyt kertaakaan maaliin asti, Nikara kommentoi palkintojenjaossa Jyväskylän Paviljongissa.

Kahden Suomen MM-rallissa ajetun N-ryhmän palkintosijan seuraksi uskollinen sotaratsu Mitsubishi Lancer Evo 9 toi nyt siis voiton Nelivetomies-kilpailusta.

– Tämä on isojen kisojen auto, kolme kertaa Jyväskylässä ja joka kerta maaliin.

Nikara oli kilpailussa täysin omaa luokkaansa, sillä toiseksi ajanut Toni Kuhanen hävisi lähes viisi minuuttia ja kolmanneksi sijoittuneen Niko Veikkasen ero Nikaraan oli jo lähes 10 minuuttia. Auto toimi ja ajo oli virheetöntä koko rallin ajan. Tai no mahtui sinne yksi tilannekin.

– Ouninpohjassa ajattelin, että kun tie on hyvässä kunnossa, ei ollut montaa WRC-autoa mennyt, että koitetaan mennä. No mentiin sitten vähän penkkaan, mutta ei mitään isompaa, Nikara hymyili.

Ensi vuoden Suomen MM-ralliin osallistumisesta Nikara ei osannut sanoa vielä mitään, mutta ei kieltänyt etteikö haluja olisi ajaa MM-rallin puolella.

– No kyllähän sitä mielellään olisi mukana, tuntui vähän siltä, että tämä ralli loppui liian aikaisin. Toivotaan, että ensi vuonna oltaisiin paremmalla kalustolla mukana, Nikara huudatti palkintojenjakoa seuraamaan tulleita fanejaan.

 

Kuva: Jari Hotti

Vesa Hirvonen ja kartanlukija Jussi Martiskin (keskellä) juhlivat Vetomies 2016 -kilpailun voittoa (Kuva: Jari Hotti).

 

“Katsotaan mitä Mikko tekee”

Vetomies-kilpailun voittajaksi ajoi Vesa Hirvonen, joka vuosi sitten sijoittui samassa kilpailussa toiseksi. Viime vuoden voittaja Mikko Kauppinen oli puolestaan nyt toinen.

– Päällimmäisenä fiiliksenä on se, että nyt tämä tuli ajamalla. Virheitä varmasti tuli molemmille, mutta hienoa oli, että saatiin ratkaista ajamalla. Opittiin viime vuodesta jotain. Ja onhan se sairaan hienoa lyödä tuo Mikko täällä sen kotiteillä, Hirvonen hehkutti.

Hirvosen ja Kauppisen välinen ero maalissa oli 20,2 sekuntia. Kolmanneksi ajoi Mika Rampanen, joka hävisi Hirvoselle 31,9 sekuntia. Hirvosella auto toimi maaliin asti, vaikka ongelmiakin mahtui matkaan. Tosin kuljettaja itse ei niistä tiennyt vasta kuin maalissa.

– Meillä oli koko päivän ollut toinen moottorin korva poikki. Onneksi pojat eivät sanoneet vasta kuin viimeisen pätkän maalissa, että hyvä, kun kesti moottori paikoillaan, se on ollut kuulemma koko päivän irti, Hirvonen naurahti.

Ensi vuoden Vetomies-kilpailuun osallistumisesta Hirvonen ei osannut vielä sanoa voitonhuumassa mitään ja heittikin mahdollisesta osallistumisestaan pallon Kauppisen suuntaan.

– En tiedä. Katsotaan mitä Mikko tekee.

Vetomies-luokassa mukana nähtiin 34 autokuntaa ja Nelivetomies-luokassa 17 autokuntaa. Kaksipäiväisessä kilpailussa ajettiin Suomen MM-rallin erikoiskokeista Mökkiperässä, Halisessa, Jukojärvellä, Surkeessa, Horkassa, Harjulla (perjantaina), Ouninpohjassa, Päijälässä, Pihlajakoskella, sekä Saalahdessa.

Vetomies 2016 top 6

1) Vesa Hirvonen-Jussi Martiskin (BMW) 1.22.12,0
2) Mikko Kauppinen-Matti Janhunen (BMW) + 20,2
3) Mika Rampanen-Kari Kallio (Opel) + 31,9
4) Ilmo Lario-Tatu Hämäläinen (BMW) + 1.05,5
5) Juhana Raitanen-Juha Lummaa (BMW) + 1.44,2
6) Anssi Valkonen-Jani Pohto (BMW) + 3.21,9

Nelivetomies 2016 top 6

1) Jarkko Nikara-Petri Nikara (Mitsubishi) 1.15.52,7
2) Toni Kuhanen-Matti Kangas (Mitsubishi) + 4.40,0
3) Niko Veikkanen-Arto Sirpoma (Subaru) + 9.06,8
4) Ilkka Kariste-Janne Kukkonen (Subaru) + 9.34,6
5) Timo Pitkäniemi-Kirsi Holmberg (Subaru) + 10.59,7
6) Pasi Lyytikäinen-Sami Jokioinen (Mitsubishi) + 11.32,8

Jari Hotti, Jyväskylä – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit