MOTORSPORT

Niko Mäkinen koki elämänsä säikähdyksen, auton ulkopuolella – “Ehdittiin molemmat reagoida”

Niko Mäkinen yhdessä kartanlukijansa Jarno Ottmanin kanssa ajoi viime viikonloppuna Mikkelin SM-rallissa SM3-luokassa kolmanneksi. Mäkinen on nyt sijoittunut kauden molemmissa SM-osakilpailuissa SM3-luokassa kolmen parhaan joukkoon ja sijoitus pisteissä on toinen.

Mikkelin SM-ralli käynnistyi perjantaina lyhyellä yleisöerikoiskokeella, joka ajettiin Mikkelin raviradalla. Rovaniemellä kauden ensimmäisessä SM-rallissa SM3-luokassa toiseksi sijoittunut Ford Motorcraft Rally Teamin Niko Mäkinen avasi kauden toisen SM-rallin nyt luokan pohja-ajalla.

– Saatiin ihan hyvä nuotti aikaiseksi perjantaina. Aiemmin nuo “tivolipätkät” ovat menneet aika varovasti, eihän niillä rallia voiteta, mutta nyt sieltä saatiin hyvä fiilis päälle, Mäkinen kommentoi tiedotteessaan.

Kilpailun ratkaisut nähtiin ja koettiin vasta lauantaina, kun ohjelmassa oli kuusi erikoiskoetta. Mäkinen menetti luokan johtoaseman heti päivän ensimmäisellä erikoiskokeella Jaro Kinnuselle, joka hallitsikin tilanteen aina maaliin asti napaten jo kauden toisen luokkavoittonsa Rovaniemen jatkoksi. Mäkinen kävi kovaa taistelua muista palkintosijoista Samuli Vuorisalon, sekä Henri Hokkalan kanssa.

– Aamu lähti ihan hyvin käyntiin, ajettiin hienoa kilpailua Vuorisalon kanssa. Neloselle tehtiin huono rengasvalinta, tuntui ettei ollut oikein pitoa. Vitosella oli samalla renkailla sitten jo vähän luotto hukassa ja jäätiin liikaa. Hokkala taas onnistui siellä ja hengitti niskaan, Mäkinen sanoo.

 

Selivaara logo 2017

 

“Joensuussa koitetaan vielä kovempaa”

Kun ajamatta oli enää yksi erikoiskoe, niin Kinnusen johtomarginaali toisena olleeseen Vuorisaloon nähden oli 14,6 sekuntia. Mäkinen oli kolmantena, 14,8 sekuntia Vuorisaloa perässä ja neljäntenä ollut Hokkala oli puolestaan jäänyt Mäkisestä 8,7 sekuntia. Tämä tilanne jäikin sitten lopulta Mikkelin SM-rallin lopputuloksiksi, sillä viimeinen erikoiskoe lyötiin poikki juuri kun SM3-luokassa oli käynnissä loppuratkaisut.

– Kisa oli tosi tiukka ennen viimeiselle pätkälle lähtöä. Hokkala oli kirinyt rinnalle, joten olin todella keskittynyt ja valmiina laittamaan kaiken peliin taistelussa kolmospaikasta. Viimeisen ek:n lähdössä sain tiedon, että Hokkala oli saanut kymmenen sekunnin aikasakon varaslähdöstä joten tiesin, että sen kovemmalla kiukulla sieltä tullaan. Päästiin matkaan, kunnes jokusen kilometrin ajon jälkeen huomasin varoituksen ja pysähdyttiin pätkälle Kinnusen taakse. Kilpakumppani oli ajanut ulos ja saanut sen verran kipeää, että ek laitettiin poikki, Mäkinen kertaa viimeisen erikoiskokeen tapahtumia.

Vaikka vauhti kilpailun osalta olikin Mäkisellä ja kumppaneilla tässä kohtaa tauonnut, niin metsän pimeydessä laihialainen koki kuitenkin vielä todellisen läheltä piti tilanteen. Onneksi tällä kertaa onni oli mukana matkassa ja henkilövahingoilta vältyttiin.

– Autoja kerääntyi pimeydessä jonoon ja yhtäkkiä huomasin varoittajan tulleen jonon luo pyytämään valoa. Tajusin, ettei siellä taida nyt olla ketään varoittamassa ja lähdin pinkomaan jonon päätä kohti. Samassa näin Hokkalan valojen lähestyvän ja pelästyin, että nyt rytisee. Ehdittiin molemmat reagoida, mä loikkasin sivuun ja Hokkala veti vauhdilla autonsa hankeen. Eipä olisi uskonut, että koen talläisen säikähdyksen rallissa, enkä ole edes autossa vaan penkalla, Mäkinen huokaisee.

Rallin SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajetaan Joensuussa lauantaina 3. maaliskuuta. SM3-luokan pistejohtajana talvikauden viimeiseen SM-ralliin starttaa kauden molemmat osakilpailut tähän mennessä voittanut Kinnunen (59 pistettä), Mäkinen (40) on toisena ja Jussi Lindberg (30) kolmantena.

– Lopputulokseen ollaan tyytyväisiä, oli taas koko tiimiltä hieno viikonloppu. Nyt käydään auto huolellisesti läpi, katsotaan “incarista” ajamista, tutkitaan missä voidaan parantaa ja treenataan sitä. Joensuussa koitetaan vielä kovempaa, Mäkinen päätti.

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Niko Mäkinen (YouTube)

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com