MOTORSPORT

Niukka tappio ei masentanut Juha Saloa – “Autourheilua parhaimmillaan”

Tunturirallin historian menestynein kuljettaja Juha Salo on nyt myös tämän legendaarisen kilpailun kokenein kuljettaja kautta aikojen.

Juha Salo, 46, kilpaili legendaarisessa Tunturirallissa nyt jo 26. kerran. Samalla karkkilalainen nousi kaikkien aikojen tilastossa jaetulle kärkipaikalle yhdessä Jaakko Niemisen kanssa. Kuusi kertaa Tunturirallin voittoa urallaan juhlinut Salo sijoittui tämänvuotisessa kilpailussa yleiskilpailussa, sekä SM1-luokassa toiseksi. Salo oli viikonloppuunsa tyytyväinen, vaikka tappio Teemu Asunmaalle tulikin äärimmäisen pienellä erolla.

– Tosi tyytyväinen pitää olla viikonloppuun, hauska ja nautittava viikonloppu. Uuden kartturin kanssa ensimmäinen kilpailu, ei kauheasti testiä ajettu ennen kauden alkua, niin kai minä ihan idiootti olisin, jos olisin pettynyt. Täytyy olla ylpeä koko meidän porukasta mitä ollaan saatu tehtyä, Salo kommentoi UrheiluUutiset Motorsportille tuoreeltaan kilpailuun jälkeen.

Salo arvioi omaa suoritustaan melko lailla virheettömäksi, mutta kilpailun avanneeseen Jyrhämäjärven erikoiskokeeseen rallin moninkertainen Suomen mestari ei ollut tyytyväinen.

– Jyrhämässä jäin valitettavasti vähän liikaa. Ajoin sen tunnustellen, ei siinä ollut muuta, Salo arvioi.

Lauantain avauserikoiskokeen jälkeen kilpailun johdossa varsin selkeällä erolla takana tuleviin ajoi Jari Huttunen, mutta ulosajo seuraavalla erikoiskokeella pisti voittotaistelun uusiksi. Salo nousi kärkeen, eron ollessa toista sijaa hallussaan pitäneeseen Asunmaahan nähden vain 0,7 sekuntia. Ounasvaaran erikoiskokeella (EK8) Salo kasvatti johdon 2,9 sekuntiin, mutta ennen viimeistä erikoiskoetta johdossa ajoi Asunmaa, 0,6 sekunnin johtomarginaalin turvin.

– Kyllähän tämä on autourheilua parhaimmillaan, kun taistelu on tälläistä, vaikka nyt häviäjä oltiinkin. Vaaka olisi voinut kallistua kumpaan puoleen vaan, maalissa voiton 1,5 sekunnilla lopulta hävinnyt Salo muistutti.

 

Juha Salo vauhdissa Mäntyvaaran raviradan erikoiskokeella (Kuva: Jari Hotti).

 

 

 

“Menen ja vien Teemulta puolikkaat sarvet”

Salo oli kilpaillut rallin SM-sarjassa kolme edellistä kautta Mikko Markkulan kanssa, mutta nyt nuotteja luki Kristian Temonen. Salo oli uuden kartanlukijansa suoritukseen kauden avauksessa erittäin tyytyväinen, haaste kun tässä kohtaa Tunturirallin haastavuuden takia oli Salon mukaan iso.

– Olihan se iso haaste. Luotin kyllä Kristianiin, hyvä ja rauhallinen vaikutelma jäi hänestä ennakkotesteissä. Onhan se aina kysymysmerkki, kuinka omaksutaan toimintatavat ja systeemit. Pojalta täyden kympin suoritus. Hänestä ei jäänyt voitto kiinni, kyllä se oli ratin ja penkin välissä. Himmailin vähän liikaa väärissä paikoissa, Salo harmitteli.

Kun kaksi kuljettajaa sai kahden päivän kilpailussa ja yli 235 ek-kilometrin aikana eroa toisiinsa vain 1,5 sekunnin verran, toimittaja ehdotti Salolle, että eikö tätä melkein voisi kutsua tasapeliksi, vaikka sellaista ei rallin säännöissä olekaan.

– Menen ja vien Teemulta puolikkaat sarvet, Salo naurahti, viitaten Tunturirallin pääluokan voittopalkintoon, poronsarviin.

Rallin SM-sarja jatkuu Kuopiossa helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Salon edellinen SM-mitali on vuodelta 2019 (hopeaa), kun taas edellinen Suomen mestaruus tuli vuonna 2016. Onnistunut kauden avaus ja iso pistepotti alleviivasivat ehdottomasti sitä, että Salo taistelee tänä vuonna tosissaan rallin SM-sarjan kuninkuusluokan mestaruudesta.

– Kyllä sitä ainakin yritän. Olen vannottanut kaikille tukijoille, jotka mukaan ovat lähteneet, että niin kauan yritän ajaa kun pysyn vauhdissa mukana ja nyt näyttää ihan hyvältä.

Juha Salon palkintosijoitukset Tunturirallissa

1. 2006, N3-luokka
1. 2008, yleiskilpailu ja N3-luokka
1. 2009, yleiskilpailu ja SM1-luokka
1. 2011, yleiskilpailu ja SM1-luokka
1. 2013, yleiskilpailu ja SM1-luokka
1. 2015, yleiskilpailu ja SM1-luokka
1. 2016, yleiskilpailu ja SM1-luokka

2. 2003, N4-luokka
2. 2012, yleiskilpailu ja SM1-luokka
2. 2017, yleiskilpailu ja SM1-luokka
2. 2019, yleiskilpailu ja SM1-luokka
2. 2021, SM1-luokka
2. 2023, yleiskilpailu ja SM1-luokka

3. 2006, yleiskilpailu
3. 2007, yleiskilpailu ja N3-luokka
3. 2010, SM1-luokka

 

 

Lue myös! Rallin SM-sarjan pistetilanteet ja tilastot

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

 

Neljä Tunturirallin voittoa neljän eri kartturin kanssa – “Tätä haettiin ja se saatiin”

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com