MOTORSPORT

Nouseeko Lappi historialliselle listalle vai jatkuuko Latvalan putki?

Rallin MM-sarjan kausi 2018 saadaan päätökseen tänä viikonloppuna Australian sorateillä. Suomalaiskuljettajaa ei tänä vuonna kuljettajien MM-sarjassa mitaleilla nähdä, mutta parhaan suomalaisen pistemiehen tittelistä käydään vielä kova taistelu Esapekka Lapin ja Jari-Matti Latvalan välillä.

Ennen kauden viimeistä osakilpailua sinivalkoisista rallitaitureistamme kuljettajien MM-pisteissä korkeimmalla on Esapekka Lappi, jolla on päättymässä uran ensimmäinen täysi kausi MM-sarjassa WRC-kalustolla. Lapilla on pisteitä ennen Australian osakilpailua kasassa 110, jotka oikeuttavat kuljettajien MM-sarjassa neljänteen sijaan. Vaikean alkukauden kokeneen Jari-Matti Latvalan hyvä syksy on nostanut töysäläisen lähelle Lappia, kahdeksan pisteen päähän.

Kaksi vuotta sitten Australiassa WRC2-luokan maailmanmestaruuden varmistanut Lappi osallistuu Australian MM-ralliin urallaan nyt toista kertaa WRC-kalustolla. Viime vuonna sijoitus oli kuudes, mutta erityisesti viimeinen ajopäivä jäi monien mieleen, olihan Lappi silloin koko porukan nopein kuljettaja.

– Viime vuoden kilpailu oli minulle vain kokemuksen kartuttamista ja toivon mukaan pystyn hyödyntämään sitä tämän vuoden kilpailussa. Haluan todella paljon päättää kauden hyvään sijoitukseen ja auttaa tallia voittamaan autonvalmistajien maailmanmestaruuden, Lappi sanoo Toyotan tiedotteessa.

Mikäli Lappi pystyy pitämään Latvalan takanaan MM-pisteissä, tulee hänestä rallin MM-sarjassa kautta aikojen kymmenes kuljettaja, joka on yltänyt kauden aikana parhaaseen pistemäärään suomalaiskuljettajista. Tilaston kärkipaikkaa pitää hallussaan Juha Kankkunen, joka oli suomalaiskuljettajien MM-pisteykkönen urallaan kahdeksalla eri kaudella. Latvalalla ykkössijoja on kuusi ja niistä viisi on tullut peräkkäisinä vuosina 2013-2017.

– Odotan suurella innolla Australian kilpailua, kyseessä on ralli mistä nautin todella paljon. Ensinnäkin, tunnelma on rento ja sää yleensä loistava, joten siellä kelpaa pistää kausi pakettiin! Ja erikoiskokeet, vaikka tämänvuotiseen reittiin onkin tehty paljon muutoksia, niin olemme ajaneet suurinta osaa niistä teistä aiemmin ja tiedän, että ne ovat melko nopeita mikä on jotain sellaista mistä tietysti pidän, Latvala kuvailee.

Australian MM-rallin avauserikoiskoe käynnistyy torstai-iltana kello 23.03 Suomen aikaa.

Parhaat suomalaiset pistemiehet rallin MM-sarjassa 1979-2017

Juha Kankkunen 8 ****
Marcus Grönholm 7 **
Jari-Matti Latvala 6
Hannu Mikkola 5 *
Tommi Mäkinen 5 ****
Mikko Hirvonen 4
Ari Vatanen 1 *
Timo Salonen 1 *
Markku Alen 1

* = Maailmanmestaruudet

Lue myös! WRC faktat 13/2018: Australian MM-rallin tärkeimmät tiedot ja aikataulu (15.11.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com