MOTORSPORT

Nyt on aika huimannäköinen laite – Sainzin ja Loebin uusi Dakar-auto

Peugeot otti tänä vuonna upean voiton 2008 DKR:llä maailman ehkä vaikeimmassa autokilpailussa, Dakar-rallissa. Sen seuraajaksi on kehitetty täysin uusi Peugeot 3008 DKR, joka vastaa nimen asettamiin odotuksiin. Uutuus on kaikessa pykälää edeltäjäänsä parempi.

Peugeot palasi takaisin aavikkoralleihin neljännesvuosisadan tauon jälkeen vuonna 2015. Ensimmäisen harjoitusvuoden jälkeen tänä vuonna Peugeot 2008 DKR nousi Dakar-rallissa tammikuussa komeaan voittoon, kun Stéphane Peterhansel otti 12. henkilökohtaisen voiton.

Kaksipyöräisillä aavikkorallikokemuksen kerännyt Cyril Despres sai heinäkuussa ensimmäisen voittonsa nelipyöräisillä, kun hän ohjasi 2008 DKR:n ensimmäisenä maaliviivalle Silkkitie-rallissa.

Tekninen haaste ja muotoilijan unelma 

Alkuun päästyään Peugeot on päättänyt jatkaa voittojen sarjaa Dakar-rallissa ja lähtee tavoittelemaan kuudetta ykkössijaa. Tämän vuotisen lisäksi Peugeot voitti Afrikassa ajetun Dakar-rallin neljä kertaa peräkkäin vuosina 1987 – 1990. Tiimin kuljettajilla riittää kokemusta, sillä heillä on hallussaan yhteensä 18 voittoa tuosta maailman vaativimmasta kilpailusta.

Tavoitetta lähdetään toteuttamaan aivan uudella autolla, jonka lähtökohtana on Pariisin autonäyttelyssä esiteltävä toisen sukupolven Peugeot 3008. Sen muotoilusta vastannut Sebastien Criquet on luonut myös 3008 DKR:n. Aavikkoralleissa käytettävää autoa muotoiltaessa rajana olivat vain lajin tekniset säännöt.

– Uusi Dakar-automme ilmaisee Peugeotin uusinta katumaasturia äärimmäisellä tavalla, Criquet kuvailee.

– Se säilyttää myyntiin tarkoitetun mallin muotokielen, mutta liittää sen rallin yhteyteen. Tämä oli jokaisen muotoilijan unelmatyö, sillä aina uutta automallia luodessa mielen perukoilla pyörii sen kilpaversio.

Uuden mallin kehitystyö käynnistyi heti sen jälkeen, kun Peugeot 2008 DKR oli ajanut tammikuussa maalirampille Rosariossa. Työtä on tehty Velizyssä tiiviisti vaivoja säästämättä kahdeksan kuukauden ajan.

Uusi 3008 DKR on uskollinen Peugeotin kaksipyörävetofilosofialle. Peugeot katkaisi nelivetoisten 15 vuotta kestäneen voittoputken Dakar-rallissa ja todisti, että maailman vaikeimpien olosuhteiden valloittamiseen ei tarvita nelivetoa, jos rakenne ja tekniikka ovat riittävän edistyksellisiä.

– Uusi 3008 DKR symboloi seuraavaa askelta. Tavoitteemme tämän auton kanssa oli vahvistaa 2008 DKR:n heikoimpia kohtia ja käyttää hyväksi sen vahvuudet niitä edelleen kehittäen. Lisäksi meidän piti sovittaa auto uusien sääntöjen mukaiseksi, Team Peugeot Totalin johtaja Bruno Famin toteaa.

Suurin edistys neljällä sektorilla 

Vaikka Peugeot 2008 DKR voitti yleiskilpailun ja yhdeksän erikoiskoetta, joista seitsemällä saavutettiin kaksoisvoitto, oli autossa edelleen kehitettävää. Peugeot Sportin insinöörit ovat käyneet auton tarkkaan läpi ja tehneet työtä niin mekaanisella puolella kuin monimutkaisen elektroniikan hyödyntämisen sektorilla.

Ajettavuutta parannettiin huomattavasti vuodesta 2015 vuoteen 2016 moottorin avulla, mutta sitä on kehitetty edelleen. Uudet säännöt pienentävät moottorin saamaa ilmamäärää. Turboahtimen kuristin on jatkossa halkaisijaltaan 38 mm tämän vuoden 39 mm sijaan, mikä vähentää tehoa parikymmentä hevosvoimaa. Peugeot Sport on kehittänyt auton 3,0-litraista kaksoisahdettua V6-turbodieseliä niin, että kuljettajalla on käytössään enemmän vääntöä aiempaa alhaisemmalla moottorin käyntinopeudella. Käytännössä se tarkoittaa, että auto on helpompi ajaa ja sen myötä entistä nopeampi.

Jousitus on avainasemassa Dakar-rallissa, missä tiet vaihtelevat suola-aavikoista MM-rallien kaltaisiin kivikkoihin ja toisaalta hiekkadyyneihin. Jo Peugeot 2008 DKR:n jousitus oli yksi sen vaikuttavimpia komponentteja, mutta sitäkin on parannettu. Uudessa 3008 DKR:ssä jousituksen geometriaa ja iskunvaimennusta on kehitetty edelleen. Sitä testattiin kilpakäytössä 2008 DKR:ään sijoitettuna 15 päivän mittaisessa Silkkitie-rallissa.

Ilmastointilaite on nykyisin henkilöautoissa itsestäänselvyys, mutta aavikkoralleissa se on suorastaan välttämätön. Vaikka kuljettajat ovat huippukuntoisia urheilijoita, he viettävät jopa 12 tuntisia päiviä kuumuudessa, jossa ohjaamon lämpötila nousee pahimmillaan ilman ilmastointilaitetta 60 asteeseen. Entisestään parannetun ilmastoinnin avulla kuljettajat saavat vielä enemmän irti autosta.

Team Peugeot Total on valmiina uuteen haasteeseen 

Tähtäimessä on kuudes Dakar-rallin voitto, mutta tehtävä ei ole helppo uudesta Peugeot 3008 DKR:stä huolimatta. Kilpailun Argentiinassa, Boliviassa ja Paraguayssa kulkeva reitti on uusi ja muiden kilpailijoiden antama vastus on raju.

Ennen Dakar-rallia Carlos Sainz testaa uutta Peugeot 3008 DKR:ää Marokko-rallissa (3.-7.10) Cyril Despresiä vastaan, joka ajaa Peugeot 2008 DKR:llä. Tällä vastakkainasettelulla saadaan runsaasti kokemusta ja tietoa kehitystyön tuloksista.

Dakar-rallissa tiimin täydentävät heidän lisäkseen voittoa puolustava Stéphane Peterhansel sekä rallin 9-kertainen maailmanmestari Sébastien Loeb.

Lähde: Peugeotin tiedote

 

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com