Ott Tänak ensimmäinen virolaisvoittaja 13 vuoteen – “Tämä on vasta alkua”

12.6.2017 / 14:26
Perinteitä kunnioittaen myös Ott Tänak ja Martin Järveoja pulahtivat Välimereen voiton huumassa (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjassa käynnissä oleva kausi on ehdottomasti yksi huikeimmista, ellei jopa huikein kausi kautta aikojen. Seitsemässä MM-rallissa on nähty jo nyt viisi eri voittajaa ja täysin uutena kuljettajana nimensä rallin MM-sarjan voittotilastoon kirjoitti Ott Tänak, josta tuli ensimmäinen virolaisvoittaja 13 vuoteen.

Uransa ensimmäisen MM-rallinsa WRC-kalustolla vuonna 2011 Walesissa ajanut Ott Tänak ehti nousta palkintopallille yhteensä seitsemän kertaa ja kakkoskorokkeelle kolme kertaa ennen nyt tullutta ensimmäistä MM-osakilpailuvoittoa. Historia toisti tässä kohtaa jännästi itseään, sillä Tänakin ensimmäinen palkintosijoitus tuli vuonna 2012 juuri Italian MM-rallissa. Tuolloin sijoitus oli kolmas.

– Tottakai fiilis on hyvä. Kaikki kysyvät sitä samaa koko ajan ja ollakseni täysin rehellinen, niin maaliintulon jälkeen eivät tunteet juurikaan olleet pinnassa, koska takana oli kaikkea muuta kuin helppo urakka. Fiilis oli sellainen, että työ on nyt tehty, olo on helpottunut ja samalla olen onnellinen tiimin puolesta, uransa 73. MM-rallissa ensimmäisen voittonsa saavuttanut Tänak kommentoi.

Tänak on ajanut koko uransa Fordilla ja käytännössä aina ollut M-Sportin kuljettaja, vaikka viime vuonna auto olikin DMACK World Rally Teamin väreissä.

– Kuten voitte kuvitella, niin Ottin ylittäessä maaliviivan olivat tiimin keskuudessa tunteet pinnassa. Kun olet työskennellyt niinkin pitkään jonkun kanssa, niin kuin moni meidän tiimin jäsenistä on työskennellyt Ottin kanssa ja nähnyt kaikki ylä- ja alamäet, niin voin sanoa, että tämä merkitsee todella paljon, M-Sportin tallipäällikkö Malcolm Wilson hehkuttaa.

Tänak nousi rallin johtoon 13. erikoiskokeella lauantaina Hayden Paddonin rikottua autoaan ulosajossa. Sen jälkeen Tänak hallitsi tilanteen erinomaisesti ja kun auto, sekä renkaat kestivät Sardinian röykkyisten teiden rasitukset maaliin asti, pääsi virolainen tuulettamaan uransa ensimmäistä MM-voittoa. Vuonna 2016 Puolassa voitto oli jo lähellä, mutta rengasrikko silloin tuhosi unelman toiseksi viimeisellä erikoiskokeella.

– Tämä on vasta alkua Ottille ja Martinille. Ei ole mitään vastaavaa, kuin voittaa ensimmäisen kerran ja he tekivät sen täydellisen strategian ja vakuuttavan ajon jälkeen. He voivat olla äärimmäisen ylpeitä esityksestään ja olen varma, että tämä voitto ei todellakaan jää heidän ainoaksi, Wilson vakuuttaa.

 

Kuva: Jaanus Ree / Red Bull

Ott Tänak matkalla kohti Italian MM-rallin voittoa (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull).

 

“Hänellä on parturiaika”

M-Sportin muista kuljettajista Sebastien Ogier oli viides ja Elfyn Evans joutui keskeyttämään. Näin Tänak jatkoi tallin palkintosijoitusten putkea, brittitalli kun on ainoana tallina tällä kaudella saavuttanut jokaisesta seitsemästä MM-rallista vähintään yhden palkintosijoituksen.

– Me olemme edelleen yksityistiimi ja kuitenkin meillä on jo nyt näin paljon voittoja ja palkintosijoituksia tältä kaudelta. Tiimi teki taas täydellistä työtä auton kanssa. Koko kauden ensimmäinen puolisko on ollut loistava. Meillä on todella vahva tiimi, niin auton sisällä kuin sen ulkopuolellakin, ja vahva tallikaveri, joka pistää minut tekemään joka kerta parhaani, Tänak nosti esiin Ogierin vaikutuksen.

Tallipäällikkö Wilson on nähnyt läheltä Tänakin nousun nuoresta aloittelevasta ja lupaavasta kuljettajasta aina MM-osakilpailuvoittajaksi ja mestaruuskandidaatiksi asti.

– On ollut fantastista nähdä se kuinka Ott on kehittynyt. Hän on aina ollut nopea, mutta nyt hänellä on kasassa koko paketti. Täytyy myös ylistää Martinia. Tämä on hänen ensimmäinen kautensa lajin korkeimmalla tasolla ja hän on ottanut sen haasteen vastaan niin helposti ja ammattimaisesti, Wilson kehuu Märtinin kartanlukijaa Martin Järveojaa.

Järveoja on tuttu kartanlukija suomalaiskatsojille, nähtiinhän hänet Karl Kruudan kartturina mm. viime vuonna Suomen MM-rallissa, sekä vuosina 2013-2015 yhteensä kahdeksassa SM-rallissa. Urallaan 44 MM-ralliin osallistunut Järveoja ei ennen kuluvaa kautta ollut osallistunut yhteenkään MM-ralliin WRC-kalustolla. Nyt seitsemän ensimmäistä kilpailua korkeimmalla tasolla ovat tuoneet jo yhden voiton ja yhteensä neljä palkintosijoitusta.

– Tunne on sama kuin Ottilla. Koko viikonloppu on ollut todella raskas, aikaiset herätykset ja pitkät päivät, joten juuri nyt on melko vaikeaa näyttää niitä suuria tunteita. Mutta sisäisesti fiilis tottakai on loistava ja tämä oli meille loistava viikonloppu, Järveoja korosti.

Edellinen virolainen rallin MM-osakilpailun voittaja oli vuonna 2004 Espanjassa ykköseksi ajanut Markko Märtin. Tänak kertoi sunnuntaina, että oli ollut yhteydessä Märtiniin rallin jälkeen, mutta keskustelu – no se oli ollut lyhyt.

– Ei sanonut mitään… no onnitteli. Kyllähän te tiedätte millainen Markko on. Markko sanoi, että tulisi muuten lentokentälle maanantaina vastaan, mutta hänellä on parturiaika, joten hän ei ehdi, Tänak nauratti mediaa.

Tallipäällikkö Wilson on kuulemma ohjeistanut Jari-Matti Latvalaa aikoinaan, että kun suomalaiskuljettaja saavuttaa uransa ensimmäisen MM-voiton, niin siinä kohtaa lupa nousta auton katolle juhlimaan voittoa on myönnetty. Heti perään Wilson oli kuitenkin todennut, että “älä vain uskalla tehdä sitä toista kertaa, se on liian kallista”. Kun asiaa kysyttiin Wilsonilta ja tämän kantaa siihen, koskeeko ohjeistus myös Ottia tulevien voittojen kohdalla, niin:

– Niihin (Jari-Matti) päiviin verrattuna, niin nyt olemme onnistuneet löytämään kohtuullisemman budjetin, joka mahdollistaa sen, Wilson naurahti.

 

 

Lue myös! Näin lähellä Tänak oli voittoa viime vuonna Puolassa (4.7.2016)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit