Ott Tänak hyppäsi toden teolla mukaan mestaruustaisteluun – “Siinä oli iso työmaa”

7.9.2020 / 12:19
Ott Tänak, Viron MM-rallin voittaja (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden neljäs osakilpailu Virossa viime viikonloppuna oli odotetusti Ott Tänakin suurta juhlaa. Samalla Tänak saavutti ensimmäisen MM-osakilpailuvoittonsa Hyundain väreissä.

Koronapandemian aiheuttama kilpailutauko venyi rallin MM-sarjassa lopulta aina puoleen vuoteen asti, ennen kuin WRC-karavaani pääsi taas tositoimiin kilpailujen osalta. Historian ensimmäinen Virossa ajettu MM-ralli oli suurena ennakkosuosikkina kilpailuun startanneen Ott Tänakin, 32, näytöstä kolmannesta erikoiskokeesta aina maaliin asti. Voitto oli Tänakille uran 109. MM-rallissa kolmastoista, kun taas palkintosijoituksia virolainen on saavuttanut 29.

– Olen iloinen ollessani täällä (rallin maalissa), sillä kilpailu oli äärimmäisen vaativa. Normaalisti tiet Virossa ovat varsin mukavia ajaa, mutta täällä kun erikoiskokeet ajettiin toiseen kertaan, niin ajamisesta tuli vaativa urakka. Vaati todella paljon keskittymistä selvitä siitä kaikesta noilla nopeuksilla ajettaessa ja silti eteen tuli paljon yllätyksiä, joita emme osanneet odottaa, Tänak kommentoi lehdistötilaisuudessa kilpailun jälkeen.

Voitto oli Tänakille kauden ensimmäinen ja samalla myös ensimmäinen Hyundai-tallin väreissä. Tänak on nyt noussut MM-rallin voittajaksi kolmella eri automerkillä, Fordilla, Toyotalla, sekä Hyundailla. Suurin asia Tänakille itselleen on varmasti kuitenkin se, että hänestä tuli historian ensimmäisen Viron MM-rallin voittaja, isäntämaan edustajana. Tänak myönsi, että suuren suurena ennakkosuosikkina kilpailuun startanneella virolaisella oli harteillaan paljon paineita.

– Paineita oli, koska tiesimme, että meidän täytyy voittaa ja saada täältä pisteitä. Ilman muuta minulle oli etua siitä, että nyt ajettiin kotimaassani. Toinen asia oli se, että emme olleet koskaan voittaneet aiemmin Hyundailla, joten tämä oli se paikka, missä sen odotettiin tapahtuvan. Se, kun yrittää olla nopein, mutta ilman tilanteita, niin siinä oli iso työmää, Tänak korosti.

Tänak voitti Rally Estonian nyt kolmantena vuonna peräkkäin. Viime vuonna kilpailu oli rallin MM-sarjan kandidaattikilpailu, mutta Tänakin mukaan tämänvuotista kilpailua ei aiempiin vuosiin voi verrata oikeastaan muuten kuin nimensä puolesta.

– Tämä oli tänä vuonna täysin eri kilpailu. Taso oli ensinnäkin paljon kovempi, kaikki yrittivät täysillä ja pistivät kaikkensa peliin. Suurin osa erikoiskokeista oli lisäksi uusia ja olosuhteet olivat jotain sellaista mitä meistä kukaan ei ollut aiemmin täällä kohdannut, Tänak kuvaili.

 

Ott Tänakin ja Martin Järveojan suurta voitonriemua Viron MM-rallin palkintoseremoniassa (Kuva: Hyundai Motorsport).

 

“Se oli jotain todella ainutlaatuista”

Lehdistötilaisuudessa nostettiin esiin myös toiseksi viimeisen erikoiskokeen tapahtumat, kun yhdessä mutkassa ensin Esapekka Lappi pyörähti ja hetkeä myöhemmin Tänak ainakin auton sisäkameran kuvan perusteella oli lähellä lipsauttaa samassa kohdassa autonsa ulos tieltä. Molemmat tilanteet on nähtävissä alapuolella olevasta videosta.

– Näiden kahden päivän aikana minulla oli ehdottomasti pahempia tilanteita kuin se. Mutta ilman muuta, tämä tilanne näkyi televisiossa, joten kutsutaan sitä tilanteeksi, Tänak pyöritteli.

Martin Järveoja tuli Ott Tänakin kartanlukijaksi rallin MM-sarjaan vuonna 2017, luettuaan aiemmin Tänakille nuotteja parissa pienemmässä kilpailussa vuonna 2013. Tänak ja Järveoja ovat yhdessä saavuttaneet tähän mennessä rallin maailmanmestaruuden, 13 MM-osakilpailuvoittoa, sekä viimeisimpänä historian ensimmäisen Viron MM-rallin voiton. Kilpailureitin kuljettua Järveojan synnyinkaupungin läpi, tarjosi viikonloppu kartanlukijalle yhden ikimuistoisen hetken.

– Se oli todella erityinen hetki minulle, kun kilpailussa oli kokoomatauko kotikaupungissani Elvassa. Kaupunki, mistä olen kotoisin, niin siinä me seisoimme parkissa WRC-autossa ja rallin MM-sarjan osakilpailussa. Pakko sanoa, se oli jotain todella ainutlaatuista, 33-vuotias Järveoja hehkutti.

Tänak nousi rallin MM-sarjan voittotilastossa jaetulle 16. sijalle yhdessä Thierry Neuvillen ja Petter Solbergin kanssa. Kuluvan kauden MM-pisteissä Tänak puolestaan hyppäsi pari sijoitusta ylöspäin, ilmoittautuen toden teolla mukaan taistelemaan tynkäkauden maailmanmestaruudesta, onhan piste-ero pistejohtaja Sebastien Ogieriin nyt vain 13 pistettä. Sen sijaan tallikaveri Neuvillen tilanne heikkeni huomattavasti, belgialainen jäi Virosta ilman MM-pisteitä ja ero Ogieriin venähti jo 37 pisteeseen.

Toisena MM-pisteissä on Elfyn Evans ja neljäntenä Kalle Rovanperä, joka Viron MM-rallin kokonaiskilpailun viidennen sijan lisäksi nappasi MM-pisteitä olemalla selkeä ykkönen kilpailun päättäneellä Power Stage -erikoiskokeella. Rovanperä kirjautti kilpailusta viisi pohja-aikaa ja selvää on, että ilman lauantain rengasrikkoa ja aikarangaistusta puuppolalainen olisi tarjonnut Tänakille äärimmäisen tiukan vastuksen voitosta ajettaessa. Hyundaille kaksoisvoiton varmisti Craig Breen.

M-Sport Fordin suomalaiskaksikko, Teemu Suninen ja Esapekka Lappi, kirjauttivat sijat kuusi ja seitsemän. WRC2-luokassa ylivoimaiseen voittoon ajoi Mads Östberg, mutta R5-autoista nopein oli kuitenkin WRC3-luokan nimiinsä vienyt Oliver Solberg, jolle ykkössija MM-sarjassa oli uran ensimmäinen. Jari Huttunen ajoi WRC3-luokassa toiseksi. Sami Pajarin uran toinen MM-ralli ulkomailla toi junioriluokassa hienon toisen sijan.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Turkissa 18.-20. syyskuuta.

Viron MM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Ott Tänak (Hyundai) 1.59.53,6
2) Craig Breen (Hyundai) + 22,2
3) Sebastien Ogier (Toyota) + 26,9
4) Elfyn Evans (Toyota) + 41,9
5) Kalle Rovanperä (Toyota) + 1.18,7
6) Teemu Suninen (Ford) + 2.39,6
7) Esapekka Lappi (Ford) + 2.52,0
8) Gus Greensmith (Ford) + 4.53,8
9) Oliver Solberg (Volkswagen) + 7.38,6 WRC3
10) Mads Östberg (Citroen) + 8.17,3 WRC2

———-

11) Jari Huttunen (Hyundai) + 8.37,6 WRC3
25) Kimmo Kurkela (Ford) + 15.42,1
29) Sami Pajari (Ford) + 21.41,6 JWRC
39) Eerik Pietarinen (Skoda) + 42.37,0 WRC3

Tänakin keskinopeus: 116,8 km/h
Pohja-ajat: Ogier 5, Rovanperä 5, Tänak 3, Breen 2, Evans 1, Lappi 1, Neuville 1

Rallin MM-sarjan pistetilanteet 4/7 osakilpailua

Kuljettajat

1) Sebastien Ogier (FRA) 79
2) Elfyn Evans (GBR) 70
3) Ott Tänak (EST) 66
4) Kalle Rovanperä 55
5) Thierry Neuville (BEL) 42
6) Teemu Suninen 34
7) Esapekka Lappi 30
8) Craig Breen (IRL) 25
9) Takamoto Katsuta (JPN) 8
10) Sebastien Loeb (FRA) 8

———-

18) Jari Huttunen 1

Autonvalmistajat

1) Toyota 137
2) Hyundai 132
3) M-Sport Ford 83

Ott Tänakin MM-osakilpailuvoitot

Italia 2017
Saksa 2017
Argentiina 2018
Suomi 2018
Saksa 2018
Turkki 2018
Ruotsi 2019
Chile 2019
Portugali 2019
Suomi 2019
Saksa 2019
Wales 2019
Viro 2020

 

 

Lue myös! Jari Huttuselle iloisia uutisia Suomesta kesken rallin – “Yöunet jäi aika vähiin” (7.9.2020)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Rallin MM-sarja
Ott Tänakin kommentit: FIA:n lehdistötilaisuus


Facebook kommentit