Pajari ja Joona metsästävät JWRC-pisteitä, Herranen seuraa muiden aikoja

16.7.2021 / 08:10
Sami Pajari oli nopein JWRC-kuljettaja kilpailun avauspätkällä torstaina (Kuva: M-Sport Ford).

[ A- ] / [ A+ ]

Viron MM-ralli tänä viikonloppuna on samalla myös junioreiden MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu.

Vuodesta 2001 lähtien käytyä rallin junioreiden MM-sarjaa on tänä vuonna ajettu Kroatian asfaltilla, sekä Portugalin soralla. Tänä viikonloppuna ajettava Viron MM-ralli on junioreille kauden kolmas osakilpailu ja yhteensä kausi käsittää viisi osakilpailua, kun Viron jälkeen ohjelmassa ovat vielä Belgia elokuussa ja Espanja lokakuussa.

Suomalaiskuljettajia junioreiden MM-sarjassa tänä vuonna mukana on kaksi ja heistä kahden ajetun osakilpailun jälkeen korkeammalla pisteissä on Sami Pajari, 19, joka Portugalin kakkossijan myötä nousi sijalle kaksi. Viime vuonna Pajari ajoi Viron MM-rallissa JWRC-luokassa toiseksi ja kyseessä oli silloin lahtelaiskuljettajan uran ensimmäinen palkintosijoitus junioreiden MM-sarjassa.

– Viime vuonna osuttiin betoniseen oikaisuesteeseen, joka vaurioitti ohjausta. Sen kanssa kamppailtiin sitten muutama pätkä ja loppukisa koitettiin ajaa eroa kärkeen kiinni. Sarjan johdossa ajava (Martins) Sesks vei voiton silloin vajaalla 15 sekunnilla. Tänä vuonna täytyy muutamassa mutkassa ajaa pari-kolme senttiä ulompaa linjaa, Pajari sanoi tiedotteessaan ennen torstaina käynnistynyttä kilpailua.

Pajarille kuluva kausi on ollut jo nyt menestyksekäs. Helmikuussa ajettu Rovaniemen MM-ralli päättyi etuvetoluokan voittoon, viikkoa myöhemmin Kouvolasta tuli SM-sarjan SM3-luokan ykkössija ja toukokuisen Portugalin MM-rallin JWRC-luokan kakkossijan jälkeen Pajari on ajanut EM-sarjan kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa sen verran hyvin, että hallussa on niin ERC3-luokan kuin myös ERC3 Junior -luokan pistejohto.

– Ensimmäinen MM-ralli, missä pääsen hyödyntämään osittain vanhoja nuottejani pohjana. Pari erikoiskoetta on täysin samoja kuin viime vuonna, osaan on alkuun tai loppuun tullut uutta. Toki mukana on ihan uuttakin. Vauhdikkaat hyvät kisat täällä aina on ja yleisöhän on suorastaan fanaattista, joten tunnelmaa varmasti tulee riittämään, Pajari ennakoi.

Nuotteja Pajarille lukee kokenut Marko Salminen, joka helmikuussa oli voittamassa WRC3-luokkaa Rovaniemellä Teemu Asunmaan kartanlukijana.

– Loppuviikoksi on luvattu yli 30 asteen lämpötiloja, joten kyllä renkaat, kalusto ja miehistöt ovat kovilla, vaikka kovavauhtisesta kilpailusta puhutaankin, Salminen muistuttaa.

 

Lauri Joona oli ennen torstaina käynnistynyttä Viron MM-rallia JWRC-pisteissä sijalla viisi (Kuva: M-Sport Ford).

 

 

“Videoita on kyllä kelattu erikoiskokeilta”

Lauri Joona, 24, avasi JWRC-kautensa sijoittumalla Kroatiassa kolmanneksi. Portugalista tuloksena puolestaan oli kuudes sija ja pisteissä sastamalainen on viidentenä, 18 pisteen päässä Sesksistä ja yhdeksän pisteen päässä Pajarista. Siinä missä Pajari on kesällä ajanut EM-sarjaa, vei Joona nimiinsä SM3-luokan SM-sarjan kesäkauden kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa Liedossa ja Seinäjoella.

– Kolmen joukkoon on realistinen tavoite ja pohja-aika pisteitä mahdollisuuksien mukaan. Mutta aina, kun kypärä päähän laitetaan, tähtäin asetetaan korkeimmalle korokkeelle. On kyllä komeeta baanaa! Hyppiminen on aina hauskaa ja haastetta löytyy, kun on paljon teräviä hyppyjä kesken mutkan. Tosi kovaa mennään kapeata ränniä, ensimmäistä kertaa urallaan Viron MM-ralliin osallistuva Joona kuvailee.

Junioreiden MM-pistejohtajana Viron MM-ralliin starttasi siis Sesks, joka vuosi sitten juhli Virossa junioreiden voittoa.

– Viime vuonna voitimme ensimmäisen JWRC-osakilpailumme juuri Virossa. Se ei ollut helppo voitto, eikä MM-sarjassa voittaminen ole tietysti koskaan helppoa, enkä usko sen olevan tänäkään vuonna Virossa yhtään sen helpompaa – ehkä jopa vaikeampaa. Luin yhden uutisen, missä Sami sanoi, että tänä vuonna mukana on viisi kuljettajaa, joilla on mahdollisuus ajaa voitosta. Allekirjoitan sen näkemyksen täysin, Sesks sanoo.

Etuvetoluokassa mukana Suomesta nähdään kolme kilpailijaparia, kun Toni Herranen, 17, starttaa uransa ensimmäiseen MM-ralliin ulkomailla. Herranen ei Pajarin ja Joonan tavoin junioreiden MM-pisteistä kilpaile, mutta koska alla on täysin samanlainen kalusto kuin JWRC-kuljettajilla, niin jääliläinen tulee varmasti seuraamaan heidän aikojaan erityisen tarkasti.

– Ennen en ole näitä MM-sarjaa kiertäviä ulkomaalaisia kavereita vastaan ajanut, mutta nyt näkee hyvin vauhdin, kun on luokan kovimmat kaverit vastassa ja kaikilla samanlaiset autot. Mutta Estonian Junior Challengesta lähdetään hakemaan ehdottomasti voittoja, Herranen korostaa.

Estonian Junior Challenge käsittää viikonlopun aikana kaksi osakilpailua, joista ensimmäinen pitää sisällään torstain ja perjantain erikoiskokeet, kun taas toisessa osakilpailussa sijoitukset ratkaistaan lauantain erikoiskokeilla. Herranen ei urallaan aiemmin ole Virossa kilpaillut.

– Viime lauantaina käytiin vähän ajamassa testiä Hyvinkäällä. Oikeastaan testattiin vain, että auto pelaa ja saatiin vähän ranteita auki. Videoita on kyllä kelattu erikoiskokeilta jo ennen nuotitusjaksoa. On hienoja erikoiskokeita. Aika kapeaa, mutta nopeaa tietä. Hyppyjä on myös paljon, mutta tarkkana saa olla, on aika teräviä, Herranen muistutti.

Avauserikoiskoe, lyhyt parikilometrinen yleisöpyöritys, ajettiin torstai-iltana ja siellä junioreista kovinta vauhtia piti Pajari, joka kukisti Robert Virvesin 0,6 sekunnilla. Joona oli neljänneksi nopein, häviten Pajarille 1,6 sekuntia. Herrasen avaus oikeutti etuvetoluokassa seitsemänteen sijaan. Perjantaina ohjelmassa on kahdeksan erikoiskoetta yhteispituudeltaan 130,54 kilometriä. Niistä ensimmäinen käynnistyy aamulla kello 9.40. Kilpailu päättyy sunnuntaina.

JWRC:n tilanne 1/24 ek:n jälkeen

1) Sami PajariMarko Salminen (Ford) 1.52,5
2) Robert Virves-Sander Pruul EST/EST (Ford) + 0,6
3) Jon Armstrong-Phil Hall GBR/GBR (Ford) + 0,9
4) Lauri JoonaMikael Korhonen (Ford) + 1,6
5) Martins Sesks-Renars Francis LAT/LAT (Ford) + 1,7
6) Martin Koci-Petr Tesinsky SVK/CZE (Ford) + 1,9
7) William Creighton-Liam Regan IRL/IRL (Ford) + 4,3
8) Raul Badiu-Rares Fetean ROM/ROM (Ford) + 8,6

———-

Toni HerranenSebastian Virtanen (Ford) + 2,2

Pajarin keskinopeus: 52,5 km/h
Pohja-ajat: Pajari 1

Pistetilanne 2/5 osakilpailun jälkeen

1) Martins Sesks (LAT) 46
2) Sami Pajari 37
3) Jon Armstrong (GBR) 33
4) Martin Koci (SVK) 31
5) Lauri Joona 28
6) Robert Virves (EST) 21
7) William Creighton (IRL) 20
8) Raul Badiu (ROM) 7

Ek-voitoista kerätyt pisteet

1) Sami Pajari 11
2) Jon Armstrong 8
3) Martin Koci 7
4) Lauri Joona 5
5) Martins Sesks 3
5) Raul Badiu 3

Loppukauden ohjelma

15.-18.07. Viro
13.-15.08. Belgia
14.-17.10. Espanja

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit