MOTORSPORT

Pajari jälleen WRC2-luokan nopein – “Emme saa koskaan tietää”

Rallin MM-sarjan sorakisoissa WRC2-luokan voittovauhtiin päässeet Sami Pajari ja kartanlukija Enni Mälkönen jatkoivat menestyksekkään Sardinian osakilpailun jälkeen voittojen tiellä myös Puolassa.

Torstai-illan avaus sujui Pajarin autokunnalta kärjen tuntumassa neljänneksi nopeinta vauhtia.

Perjantain avauksena ajettiin kilpailun pisin erikoiskoe Stańczyki, joka oli mitaltaan 29,40 kilometriä ja erikoiskoe sopi suomalaisparille erinomaisesti, kun tuloksena oli pohja-aika. Kun sama erikoiskoe ajettiin uudestaan iltapäivällä, oli tuloksena silloinkin pohja-aika. Perjantain seitsemästä erikoiskokeesta kaksi jouduttiin perumaan yleisön aiheuttamien ongelmien vuoksi.

Ensimmäisen varsinaisen ajopäivän jälkeen johtopaikka oli Pajarin hallinnassa 8,9 sekunnin erolla Puolan omaan rallisankariin, Skodalla ajaneeseen Kajetan Kajetanowicziin. Sarjan kokonaistilanteessa tasapisteissä Pajarin kanssa Puolaan startannut Ruotsin Oliver Solberg oli Skodallaan vasta seitsemäntenä, reilun 33 sekunnin päässä.

– Hyvä päivä oli. Suunnitelmana oli puskea heti alusta alkaen ja se näyttääkin onnistuneen. Auto tuntui hyvältä ja nautimme Puolan nopeista pätkistä, Pajari kertasi tiedotteessaan.

Lauantain ohjelmassa oli seitsemän erikoiskoetta, joista Pajari ja Mälkönen takoivat pohjat kolmelle ensimmäiselle. Lähin uhkaaja Kajetanowicz joutui päivän kolmannella keskeyttämään ulosajon aiheuttamiin vaurioihin.

Neljän ajetun erikoiskokeen jälkeen käytiin huollossa ja johtopaikka oli Pajarin 32,6 sekunnin erolla Viron Robert Virvekseen, jonka Skoda oli kulkenut 2,9 sekuntia Solbergia nopeammin.

– Tosi hyvä aamupäivä oli ja saatiin kaulaa kurottua hyvin lisää, sääli että “Kajto” tippui pois. Mutta ei tämä helppo paikka vielä ole ja hyvä rytmi täytyy tästä pitää viimeiset puolitoista päivää. Koitetaan jatkaa samalla lailla.

Päivähuollon jälkeen suomalaisparille kirjattiin vielä päivän neljäs pohja-aika, mutta päivän kahdella viimeisellä erikoiskokeella Pajarilla oli jo varaa tulla huonokuntoisimpia osuuksia hieman varovammin. Takana Solberg oli noussut toiseksi 26,3 sekunnin päähän, vain 3,1 sekuntia kauempana kolmantena oli Virves.

– Parilla viimeisellä pätkällä hieman soviteltiin vauhtia pahimpien urien ja röykkyjen kohdalla riskittömämpään tasoon, mutta muutoin on vauhtia pidettävä, jotta rytmi säilyy ja välttyy useimmin virheiltä, kertasi Pajari lauantain päätteeksi.

Päätöspäivä varmistellen

Sunnuntaina oli jäljellä neljä erikoiskoetta, joilla yhteismittaa oli reilut 63 kilometriä. Päätöspäivän avaus tuli mallikkaasti suomalaispari jääden vain 0,6 sekuntia Virveksestä, joka nousi onnistumisellaan jälleen luokan toiseksi, 28,8 sekunnin päähän Pajarista.

Eron ollessa taakse kohtuullisen reilu, oli loppupäivän osalta tiedossa riskipaikkojen osalta järkevää ajoa. Kun kaksi erikoiskoetta oli ajamatta, oli Virves jäänyt 24,4 sekuntia, josta puolestaan Solberg 5,2 sekunnin päässä.

Viimeistä edellisellä erikoiskokeella rengasrikkojen uhreiksi osuivat toisena ollut Robert Virves sekä neljäntenä ollut Pierre-Louis Loubet. Pajari ja Solberg ajoivat viimeisen pätkän ilman riskejä, kolmantena ollut Nikolay Gryazin koki nyt rengasrikon. Viidenneksi pudonnut Viron Robert Virves ajoi huikean pohja-ajan nousten takaisin kolmanneksi.

– Tuntuu tosi hyvältä nyt. Täysiä alusta loppuun oli pitkälti kisan teemana. Täytyy kiittää kaikkia, jotka meitä tukevat ja tämän mahdollistavat. Eilen useampikin toimittaja kysyi, “entä jos et voitakaan?” Nyt emme saa sitä koskaan tietää, virnisti Pajari kilpailun maalissa.

Voitollaan Pajarin autokunta nousi WRC2-luokan MM-pisteissä toiseksi, vain kolmen pisteen päähän johtopaikkaa pitävästä Ranskan Yohan Rosselista. Samalla lahtelainen siirtyi pistejohtoon WRC2 Challengerissa, jonka pisteistä ajavat kuljettajat, jotka eivät ole luokan WRC2-mestaruutta aiemmin voittaneet tai kerryttäneet tiimipisteitä WRC-pääluokassa.

Pajarin autokunta tavoittelee kauden viidensiä pisteitään seuraavaksi Latvian MM-rallissa. Suomen MM-rallissa elokuun alussa tapahtuu debyytti pääluokassa Toyotan Rally1-ajokilla, mutta loppukauden kilpailusuunnitelma on vielä avoinna.

Tulokset – WRC2-luokka

1. Sami Pajari & Enni Mälkönen FIN 2.40.58,3 Toyota
2. Oliver Solberg SWE +22,0 Skoda
3. Robert Virves EST +1.23,3 Skoda
4. Georg Linnamäe EST +1.23,9 Toyota
5. Pierre-Louis Loubet FRA +1.26,9 Skoda

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com