Paluu sinne missä yksi aikakausi kuusi vuotta sitten päättyi – “Todellinen rallisankari”

20.9.2018 / 17:57
Petter Solberg tekee paluun rallin MM-sarjaan (Kuva: Volkswagen Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Samalla kun rallin MM-sarjaa seuraava yleisö odottaa kuumeisesti tietoja ensi kauden kuljettajasopimuksista, iski rallin vuoden 2003 maailmanmestari pöytään kovan luokan paluu-uutisen.

Vaikka asiasta onkin liikkunut huhuja jo pitkään, niin viimeiseen asti Petter Solbergin paluu rallin MM-sarjaan lokakuisessa Espanjan MM-rallissa ammuttiin alas eri tahojen toimesta. Nyt se kuitenkin on totta. Solberg osallistuu Espanjan MM-ralliin Volkswagen Motorsportin uudella Polo GTI R5 -autolla, joka nähdään nyt ensimmäistä kertaa tositoimissa kilpailujen osalta. Solbergin tallikaverina toista Volkswagenia ajaa ranskalainen Eric Camilli.

– Kun testasin autoa tammikuussa, niin en olisi halunnut lopettaa. Kaikki siinä autossa vain toimi heti ensimetreistä lähtien. Olen erittäin iloinen, että Volkswagen luottaa minuun ja Ericiin tässä tehtävässä ja on todellakin etuoikeus saada kilpailla tällä autolla ensimmäisenä, Solberg hehkuttaa tiedotteessaan.

Volkswagen ei tule Espanjan jälkeen kilpailemaan uudella autollaan tehdastallina, vaan jatkossa uudet autot nähdään kilpailutoiminnassa yksityistiimien kautta. Alunperin uuden auton debyyttikilpailuna piti toimia Saksan MM-ralli elokuussa, mutta luokitukseen liittyvien aikatauluongelmien johdosta Volkswagen päätti siirtää debyytin Espanjaan ja lokakuulle.

– Petter testasi autoa heti testiohjelman alkuvaiheessa ja meidän unelma oli saada hänet ajamaan sitä myös auton debyyttikilpailussa. On fantastista, että hänet myös nähdään Espanjassa ajamassa Polo R5 -autoa ja olen varma, että kaikki odottavat innolla hänen paluutaan, samoin kuin meidän uuden auton ensiesiintymistä, Volkswagen Motorsportin johtaja Sven Smeets uskoo.

Smeetsin esitettyä kysymyksensä Solbergille, ei vastausta tarvinnut odottaa kauan.

– Kun Sven kysyi minulta, että ajaisinko Poloa Espanjassa, niin olin heti mukana. On fantastista tehdä paluu, erityisesti tämän tallin ja auton kanssa. Mahdollisuus saada ajaa Volkswagenin Polo GTI R5 -autoa soralla ja asfaltilla, MM-sarjan ainoassa soran ja asfaltin yhdistelmäkilpailussa, on haaste, enkä malta odottaa starttia, 43-vuotias Solberg innostuu.

 

Volkswagenin uusi Polo GTI R5 -auto testiajossa syyskuun alkupuolella (Kuva: Volkswagen Motorsport).

 

“Tiedän sen kuinka hyvä auto Polo GTI R5 on”

Volkswagenin saavutukset rallin MM-sarjassa ovat kaikkien tuoreessa muistissa, jyräsihän saksalainen autojättiläinen mestaruudesta mestaruuteen vuosina 2013-2016, niin autonvalmistajien, kuin kuljettajienkin MM-sarjoissa. Vaikka Espanja onkin poikkeuskilpailu, eli Volkswagen osallistuu uuden autonsa kanssa vain tähän kilpailuun tehdastallina, niin jatkon suhteen odotukset ovat korkealla. Tästä autosta uskotaan tulevan R5-luokan ralliautojen eliittiä markkinoille, joita Skoda on Fabiallaan viime vuodet hallinnut.

Solberg korostaa, että nyt edessä oleva paluukilpailu ei tule olemaan vuoden 2003 maailmanmestarille mitään maisemien katselua ja vanhojen muistelua, vaan tarkoitus on heti alusta lähtien näyttää koko rallimaailmalle se, millaisen auton Volkswagen on tällä kertaa rakentanut.

– Tiedän sen kuinka hyvä auto Polo GTI R5 on ja luulen, että ihmiset jotka tuntevat minut, tietävät etten mene sinne vain ajelemaan. On kunnia saada liittyä talliin tähän kilpailuun ja tulen pistämään kaikkeni peliin ja tekemään ehdottomasti parhaani. Olen nähnyt läheltä sen mihin Volkswagen Motorsport pystyy rallicrossin MM-sarjassa ja onkin suuri kunnia saada työskennellä heidän kanssaan nyt rallissa, Solberg korostaa.

Jos klisee tässä kohtaa sallitaan, niin eräällä tavalla Solbergin kohdalla myös ympyrä sulkeutuu tämän paluukilpailun myötä, ajoihan Solberg viimeisimmän MM-rallinsa juuri Espanjassa. Ja aivan kuten tänä vuonna, niin myös kuusi vuotta sitten kilpailun keskuspaikka sijaitsi Saloun kaupungissa.

– Sama paikka missä ajoin viimeisen MM-rallini ennen kuin päätin, että vaihdan rallicrossiin. On myös hienoa päästä näkemään vanhoja ystäviä ja faneja jälleen. Espanja oli aina yksi suosikkikilpailuistani, kilpailu jota todella rakastin, Solberg kuvailee.

Smeets ihailee suuresti sitä intohimoista ja ammattimaista tyyliä millä Solberg asioita autourheilun parissa tekee, päivästä toiseen.

– Petter on todellinen rallisankari. Olemme jo saaneet kokea hänen hänen intohimonsa ja ammattimaisuutensa työskennellessämme yhdessä rallicrossin MM-sarjassa. Se, että antaa aina kaikkensa ja aina on 110-prosenttisesti asioissa mukana, ovat ehdottomasti Petterin tavaramerkki, Smeets muistuttaa.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Walesissa 4.-7. lokakuuta. Espanjan MM-ralli käynnistyy torstaina 25. lokakuuta.

Petter Solberg, 43

Rallin MM-sarjassa

Maailmanmestari 2003
MM-hopeaa 2002, 2004 ja 2005, MM-pronssia 2010
188 MM-starttia, 13 osakilpailuvoittoa
52 palkintosijoitusta, 852 MM-pistettä
459 ek-voittoa
Uran ensimmäinen MM-ralli Ruotsi 1998

Rallicrossin MM-sarjassa

Maailmanmestari 2014 ja 2015, MM-pronssia 2017
58 kilpailua, 10 osakilpailuvoittoa, 28 palkintosijoitusta

Lue myös! Petter Solberg Volkswagenin uudella R5-autolla Espanjan MM-ralliin (20.9.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit