MOTORSPORT

Panokset kovenevat – Paikat FFFS-finaaliin jaossa Seinäjoella

Ralli SM -sarja jatkuu viikon päästä Seinäjoen maisemissa ajettavalla SM Pohjanmaa Rallilla. Perinteikäs ralli on SM-sarjan viides osakilpailu, jossa katseet kohdistuvat mestaruustaistelujen lisäksi Flying Finn Future Star -kilpailun viimeiseen vaiheeseen ennen varsinaista valintatilaisuutta. 

SM1-luokassa Roope Korhonen ja kartanlukija Anssi Viinikka lähtevät Pohjanmaan erikoiskokeille sarjajohtajan keltaiset numerot kyljissä. Kaksikolla on kasassa tältä kaudelta kolme palkintosijaa ja 70 SM-pistettä.

Edellinen osakilpailu Turussa päättyi autokunnan osalta isoon pettymykseen, kun Toyota GR Yaris kaatui rajusti heti lauantain avauspätkällä. Seurauksena autokunta joutui perumaan osallistumisensa seuraavalla viikolla ajettuun Sardinian MM-ralliin. 

Korhosen keskeytyksen myötä sarjassa toisena olleella Hyundai-kuski Benjamin Korholalla oli kaikki mahdollisuudet kiriä eroa enemmänkin, mutta värikkäiden vaiheiden jälkeen inkoolaisen oli tyytyminen vasta luokan viidenteen sijaan. Eroa kaksikon välillä on 11 pistettä. 

Sijoilla 3-5 on tiukkaa. Anssi Rytkönen, Teemu Asunmaa ja Niclas Grönholm ovat neljän pisteen sisällä toisistaan ja Skodaan luottava kolmikko on edelleen vahvasti mukana mestaruuden tavoittelussa. 

SM2- ja SM3-luokissa Flying Finn Future Star -kilpailun viimeinen vaihe

Täksi kaudeksi koronavuosien jälkeen paluun tehnyt Flying Finn Future Star -ohjelma etenee Seinäjoella viimeiseen osakilpailuunsa ennen rallin jälkeen järjestettävää lopullista valintatilaisuutta. Valintatilaisuuden testeissä tarkastellaan ajamisen ja nuotituksen lisäksi kilpailijoiden fyysisiä ja henkisiä valmiuksia sekä toimimista esimerkiksi median kanssa. 

Raadin valitsema voittaja, Flying Finn Future Star, pääsee näyttämään taitojaan elokuun alussa Suomen MM-rallin sorateillä täydellisellä kilpailupaketilla, joka sisältää M-Sportin Ford Fiesta Rally3 -auton ja huoltokokonaisuuden; Pirellin renkaat, polttoaineet, osallistumismaksut, testin ennen kisaa, koulutuksen ja valmennuksen, kuten myös konsultoinnin PR- ja mediasuhteiden hoitamiseen.

Selvitäkseen mukaan testitilaisuuteen on kilpailijan sijoituttava Pohjanmaa Rallin jälkeisessä SM-pistetilanteessa oman luokkansa kolmen parhaan joukkoon. SM2-luokassa toisena oleva Jesse Kallio Ford Fiesta Rally3:lla on jo varmistanut paikkansa tilaisuuteen, eikä tästä luokasta muita ole mukaan yltämässä. 

SM3-luokan osalta sarjakärki Leevi Lassila nähdään varmasti valintatesteissä. Paikkaa Lassilan seuraksi tavoittelevat vielä Raoul Dahlqvist, Ossi Pohjanharju ja Niko Kalmi. Mikäli luokassa toisena oleva Tuukka Kauppinen ei Pohjanmaalla epäonnistu täysin, on edellä mainitusta kolmikosta vain yhdelle paikka tarjolla tilaisuuteen.

Koko trio on vain neljän pisteen sisällä toisistaan ja hyvällä iskuetäisyydellä sarjan kolmanteen sijaan. Hyvin suurella todennäköisyydellä kolmikon nopein kuljettaja lunastaa myös viimeisen paikan tilaisuuteen. 

Pysäyttääkö Vatasta kukaan?

SM4-luokassa Ville Vatanen ei ole tällä kaudella antanut muille palaakaan. Toyota Auris -kuski on ajanut palkintokorokkeen korkeimmalle jakkaralle kauden jokaisessa edellisessä osakilpailussa ja plakkariin on kilahtanut jo huimat 109 SM-pistettä. 

Tasaista kautta ajava Tomi Tikkinen on käytännössä ainoa, joka pystyy vielä Vatasen mestaruuden estämään. 45 pistettä perässä olevalta Tikkiseltä loppukausi huutaisi kuitenkin voittoja ja Vatasen täydellisiä epäonnistumisia enemmän kuin yhdessä kilpailussa, jotta mahdollisuus mestaruuteen pysyisi elossa. 

Tikkisestä 28 pisteen päässä kolmantena on Henri Sääskilahti, joka oli lähellä Vatasen kukistamista Turussa, mutta joutui lopulta taipumaan vaivaisen 0,1 sekunnin turvin. Sääskilahti johtaa kahdeksan pisteen sisällä toisistaan olevaa kuuden kuljettajan takaa-ajoporukkaa, jotka ovat vielä hyvin mukana kamppailussa vähintään pronssimitalista.  

Hautamäki sekoittamaan pakkaa SM5-luokassa

SM5-luokan mestaruustaistosta on kehkeytynyt kahden kauppa. Pekka Keski-Korsu ja Arttu Lähdeniemi ovat olleet tällä kaudella omaa luokkaansa. Muilla ei ole ollut asiaa voittotaistoon, silloin kun edellä mainittujen tekniikka on kestänyt. 

Keski-Korsu oli vakuuttava talvikaudella ja näytti jo painelevan mestaruutta kohti. Turussa Lähdeniemi palasi kuitenkin tutulle tasolleen ottamalla komean voiton, joka tasoitti tilannetta huomattavasti. Eroa kaksikolla on enää 11 pistettä Keski-Korsun eduksi. 

Pohjanmaa Rallissa voittotaistoon ilmoittautuu kuitenkin yllättävä nimi. Viime vuosina luokkaa mielin määrin hallinnut Ville Hautamäki ei ole tällä kaudella osallistunut vielä yhteenkään ralliin, mutta monien yllätykseksi nimi komeilee kotikilpailun osallistujalistalla. 

Hautamäki on voittanut luokan neljä edellistä Suomen mestaruutta ja sopii olettaa, että mestarin voitonjano ei ole kisatauon aikana kadonnut. Perjantain erikoiskokeet saattavat toimia vielä ranteiden lämmittelynä, mutta eiköhän lauantaina Mitsubishi-kuljettaja nähdä komeilemassa tulosliuskan kärkikahinoissa. 

Mukana MM-tason kuljettajia

Pohjanmaa Rallissa nähdään viikonloppuna yhteensä 116 autokuntaa. SM-sarjan kuljettajien lisäksi mukana on luokassa 7 Toyota Celicalla kilpaileva Jari-Matti Latvala, jonka kartturiksi hyppää ensimmäistä kertaa Esapekka Lapin vakiokartturi Janne Ferm. 

Toyotan MM-rallitiimin junioriohjelman seuraavan sukupolven japanilaissuojatit, Shotaro Goto ja Takumi Matsushita ajavat molemmat ensimmäisen rallinsa sitten ohjelmaan mukaan pääsyn. Kaksikko kilpailee SM3-luokassa Renault Clio Rally4 -autoilla. 

Samassa luokassa kilpaileva Viron Jaspar Vaher, 17, ajaa Seinäjoella toisen kilpailunsa Suomessa. Etelänaapurin suurin tulevaisuuden lupaus oli mukana jo edellisessä osakilpailussa Turussa, mutta matka katkesi harmillisesti peurakolariin jo rallin kolmannella erikoiskokeella. 

Lähde: Ralli SM tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com