MOTORSPORT

Patric Öhman tavoittelee nousujohteista kautta – “Uutta ja parempaa, toivottavasti”

Vantaalainen Patric Öhman lähtee perjantaina Rovaniemeltä käynnistyvään rallin SM-sarjaan uuden kaluston voimin. Viime kaudella SM3-luokassa viisi SM-rallia ajaneen Öhmanin kilpailukalenteri käsittää tämän vuoden osalta kaikki sarjan seitsemän osakilpailua.

Patric Öhman, 32, aloitteli harrastusta autourheilun parissa jo teini-ikäisenä, mutta silloin se kokemus jäi muutaman vuoden mittaiseksi, vaikka ajatuksissa olikin jatkaa rallisprintistä rallin pariin vielä vanhemmalla iällä.

– 16-vuotiaana ajoin nuorten rallisprint-kilpailuja parin kesän ajan ja oli tarkoitus lähteä ajamaan rallia, kun 18-vuotiaana saisin ajokortin. Mutta sitten yksi jos toinenkin asia meni pieleen ja otettiin sitten sellainen “kevyt” 12 vuoden paussi, Öhman muistelee.

Vuonna 2014 se 12 vuoden “kevyt” paussi oli ohi, Öhman hyppäsi jälleen ratin taakse ja neljän viimeisen vuoden aikana erilaisia kilpailuja kotimaisilla ralliteillä on kertynyt kolmisenkymmentä kappaletta. Innostus ralliin sai Öhmanilla aikoinaan alkunsa perheen parista.

– Verenperintönä se on tullut. Isä ajoi aikoinaan rallia, kun olin lapsi ja pyörin sitten siinä mukana niissä bensankatkuisissa ympyröissä missä isä vaikutti. Isä päästeli menemään Avangerilla, Corsalla ja Escortilla, Öhman kertoo.

Öhmanin isä on toiminut rallin parissa myös mekaanikkona, mm. MM-tasollakin kilpailleen Kristian Sohlbergin tiimissä, ja mekaanikon tehtävistä hänet löytää tänäkin päivänä Patricin kilpaillessa ralleissa oman tiiminsä Go4Speed Motorsportin kanssa.

– Suurin kiitos ja kunnia kuuluu isälle, että yleensäkin pystytään tekemään tätä juttua. Isä vastaa meillä kaluston ylläpidosta ja vastaa siitä, että se on aina viimeisen päälle kunnossa, Öhman kehuu.

Go4Speed Motorsport -tiimi kilpailee yhden kuljettajan voimin, vaikka tallissa tällä hetkellä kaksi Ford Fiesta -ralliautoa onkin. Viime kaudella käytössä ollut auto kun jäi ylimääräiseksi, kun tälle kaudelle talliin tuli uusi menopeli. Uutta ja parempaa vanhan tilalle?

– Uutta ja parempaa, toivottavasti. Kyseessä on uusi R2-luokan 1-litrainen Turbo Fiesta, kun aiemmin ajettiin kaksi kautta vapaastihengittävällä 1,6-litraisella Fiestalla, joka myös oli R2-luokan auto, Öhman kuvailee.

“Perjantaina ei ratkaista vielä mitään”

Viime kaudella Öhman sijoittui SM3-luokan loppupisteissä sijalle 16. Kaksi osakilpailua jäi siis ajamatta, mutta tänä vuonna tarkoituksena on kiertää koko SM-sarja läpi, eli Öhman ja tamperelainen kartanlukija Aki Sparre nähdään mukana kaikissa seitsemässä osakilpailussa. Perjantaina käynnistyvään SM-sarjan avaavaan Arctic Lapland Ralliin Öhman ei ole asettanut tulostavoitetta. Tärkeintä on saada ajaa kisan jokainen erikoiskoe ja kerätä kokemusta uudesta autosta.

– Tavoite on päästä maaliin ja saada ajettua ne tärkeät kilometrit. Katsotaan niitä sijoituksia sitten mitä ne on, mutta hulluttelemaan ei lähdetä. Perjantai on tärkeää päästä läpi, kilpailu kun on tosi pitkä ja pelkästään lauantai on jo pidempi, kuin moni yksipäiväinen SM-ralli. Perjantaina ei ratkaista vielä mitään tässä kilpailussa, Öhman muistuttaa.

Myös kausitavoitetta pohtiessa Öhman on maltillinen.

– Lähdetään nyt ainakin parantamaan sarjasijoitusta mikä se oli viime vuonna. Ehdottomasti pitäisi pyrkiä vakiinnuttamaan paikka sinne kympin sakkiin ja toivottavasti vielä sielläkin päästäisiin pari askelta ylöspäin. Helppoa se ei tule tänäkään vuonna olemaan, sillä taso SM3-luokassa on taas tosi kova. Se mikä olisi tärkeää, että olisi nousujohteinen kausi, että pystyttäisiin kaventamaan sitä aikaeroa ja ajamaan nousujohteisesti. Se olisi positiivinen asia.

On selvää, että kilpaileminen rallin SM-sarjassa ja täyden kauden läpivienti ei ole mikään pieni projekti ja rahan lisäksi se vaatii ymmärrystä ja tukea myös perheeltä. Öhman haluaakin lopuksi kiitää niin yhteistyökumppaneitaan, kuin perhettäänkin siitä, että tälläinen projekti on saatu toteutumaan.

– Todella iso kiitos yhteistyökumppaneille, ilman heitä tämä ei olisi mahdollista. Ja perhe tottakai, ilman heidän tukeaan tämä olisi paljon kurjempaa. Heidän täysi tuki auttaa tosi paljon. Vanhemmat on tosi isossa roolissa, samoin oma perhe. Liian harvoin tulee siitä tuesta kiitettyä, niin nyt voisi olla näin julkinen sana ihan paikallaan, Öhman hymyilee.

Teksti: Go4Speed Motorsportin tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com