MOTORSPORT

Peräkkäiset voitot rallin MM-sarjassa harvinaista herkkua – Neuvillen ja Hyundain ensimmäinen tupla

Rallin MM-sarjassa viime vuosina peräkkäisten osakilpailujen voittaminen on onnistunut vain kahdelta Sebastienilta, Loebilta ja Ogierilta. Korsikan ja Argentiinan MM-rallit nyt voittaneesta Thierry Neuvillesta tulikin ensimmäinen “tuplan” saavuttanut kuljettaja kahdeksaan vuoteen, jonka etunimi ei ole Sebastien.

Edellisen kerran rallin MM-sarjassa joku muu kuin Sebastien Loeb tai Sebastien Ogier ajoi kahteen peräkkäiseen osakilpailuvoittoon vuonna 2009, kun Mikko Hirvonen oli ykkönen peräti neljässä MM-rallissa peräkkäin. Hirvonen ajoi tuolloin voitot Fordilla Kreikassa, Puolassa, Suomessa ja Australiassa.

Hirvosen jälkeen peräkkäisiin osakilpailuvoittoihin vuosina 2010-2016 pystyivät siis vain Loeb ja Ogier, joista Ogier viimeisimpänä, kun hän ajoi voitot viime vuonna Saksassa, Korsikassa, Espanjassa ja Walesissa. Ogier ajoi kahteen peräkkäiseen voittoon myös viime kauden kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa, Monte Carlossa ja Ruotsissa.

Neuvillesta tuli siis tällä kaudella ensimmäinen kuljettaja, joka on voittanut kaksi MM-rallia ja luonnollisesti belgialainen on myös kauden ensimmäinen kuljettaja, joka pystyy ajamaan voitot kahdessa peräkkäisessä MM-rallissa. Nyt tullut kahden voiton putki on Neuvillelle uran ensimmäinen ja sitä se on myös hänen tallilleen Hyundaille, joka on vuosina 2014-2017 voittanut viisi MM-rallia, mutta nyt siis ensimmäistä kertaa kaksi MM-rallia peräkkäin.

MM-sarjan tämän hetken kokenein kuljettaja, urallaan 174 MM-rallia ajanut Jari-Matti Latvala, on saavuttanut 17 MM-osakilpailuvoittoa, mutta kertaakaan ei suomalaiskuljettaja ole pystynyt voittamaan kahta osakilpailua peräkkäin.

“Mestaruustaistelun suhteen tilanne uskomattoman tasainen”

Tulevana viikonloppuna ajettavasta Portugalin MM-rallista Neuville ja Hyundai metsästävät siis jo “hattutemppua”. Pelkästään kuluvan kauden tilastoja katsomalla on varsin helppo todeta, että tämä kaksikko on tällä kaudella ollut sarjan tehokkain, vaikka Neuvillen sijoitus MM-pisteissä onkin Ogierin ja Latvalan jälkeen kolmas. Erot ovat tosin pienet, sillä Ogierin ja Neuvillen välinen piste-ero on 18 pistettä, kun taas Latvala on vain kaksi pistettä Neuvillea edellä.

Neuville on ajanut alkukauden kisoissa eniten pohja-aikoja, 25, enemmän kuin toiseksi ja kolmanneksi eniten pohja-aikoja ajaneet Elfyn Evans (13) ja Kris Meeke (10) yhteensä. Neuville on myös tämän vuoden sarjassa ainoa kuljettaja, joka on pystynyt ajamaan pohja-aikoja kauden jokaisessa osakilpailussa tähän mennessä. Neuvillella on tilastoissa myös eniten sijoittumisia kuuden parhaan joukkoon ek-ajoissa, 69, ja lisäksi hän on johtanut MM-rallia tällä kaudella enemmän kuin kukaan toinen kuljettaja, 27 erikoiskokeen ajan.

Korsikassa voitto tuli selkeällä 54,7 sekunnin erolla ennen Ogieria, kun taas Argentiinassa Neuville ei johtanut rallia kertaakaan ennen maaliviivaa, kun hän ohitti vasta viimeisellä erikoiskokeella rallia lähes koko viikonlopun ajan johtaneen Evansin. Voittomarginaaliksi tuli lopulta minimaalinen 0,7 sekuntia! Kun Argentiinassa ajettiin ek-kilometrejä 357, niin tuo seitsemän kymmenyksen ero matkassa mitattuna on ainoastaan 19,1 metriä.

– Korsikan ja Argentiinan tulosten myötä olemme vielä hieman “taivaissa”, mutta samaan aikaan täytyy muistaa, että keskittyminen olennaiseen täytyy säilyttää, koska mestaruustaistelun suhteen tilanne on uskomattoman tasainen. Kuten Argentiinassa nähtiin, niin mitään ei voida pitää itsestään selvyytenä, sen verran pieni voittomarginaali lopulta oli. Portugali on vaikea kilpailu, mutta itseluottamuksemme on juuri nyt korkealla joten olen varma, että tulemme menemään myös siellä kovaa, Neuville vakuuttaa.

Portugalin MM-ralli käynnistyy torstai-iltana.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com