MOTORSPORT

Pietiläinen ratin taakse ja Rovanperä lukemaan nuotteja? – “Kyllä sekin varmaan onnistuisi Kallelta”

Kalle Rovanperän esitys Kouvolan SM-rallissa vakuutti ja hurmasi jälleen kaikki. 16-vuotias rallin superlupaus otti yleiskilpailun johtopaikan haltuunsa heti rallin ensimmäisellä erikoiskokeella ja seitsemän pohja-ajan myötä Rovanperä jyräsi uransa toisessa SM-rallissa toiseen voittoon.

Kalle Rovanperä avasi Kouvolan SM-rallin 3,8 sekunnin pohja-ajalla ja ajoi sen jälkeen tasaisesti 2-4 sekunnin pohja-aikoja kasvattaen eroa takana tuleviin koko lauantain ajan. Ei muidenkaan kuljettajien vauhdissa mitään valittamista ollut tälläkään kertaa, mutta yksi vaan oli jälleen kerran niin paljon muita ylivoimaisempi. Rovanperän vakuuttava esitys ei jättänyt ketään kylmäksi.

– Hieno päivä, kaikki pätkät meni niin kuin pitikin. Koko ajan oli homma hallussa, Rovanperä iloitsi rallin jälkeen.

Kuudennen erikoiskokeen jälkeen Rovanperän johtomarginaali toisena ajaneeseen Marko Mäntyyn nähden oli jo 22,9 sekuntia. Seitsemännellä erikoiskokeella pohja-aikojen putki katkesi, kun tiimikaveri Juuso Nordgren ehti edelle 0,4 sekunnin turvin.

– Seiskapätkällä väistelin isoja kiviä. Siinä hävittiin, mutta ei sillä ole mitään merkitystä. Parempi niin, että ei ainakaan tullut rengasrikkoja, kypsyyttä ajamisessaan osoittanut Rovanperä sanoi.

Ja sitä kypsyyttä oli nimenomaan se, että vaikka eväitä olisi ollut takoa rallin lopussa erikoiskokeille vieläkin kovempia aikoja ja sitä kautta takoa voittomarginaalia suuremmaksi, niin järkevä ajo ja tilanteen tarkkailu hyvän johtomarginaalin turvin oli se oikea tapa varmistaa voitto. Rovanperä myönsi, että tilanne oli hänelle uusi.

– En ole hirveästi sitä harrastanut, mutta kyllä sekin näköjään onnistuu. Pystyy tarvittaessa ottamaan iisimmin jos tarve sitä vaatii. Kontrolloi tilannetta.

Rallin kahdelle viimeiselle erikoiskokeelle Rovanperä teki jälleen pohja-ajat ja maalissa voittomarginaali Nordgreniin oli 27,7 sekuntia. Rovanperä on nyt ajanut tänä vuonna uransa kaksi ensimmäistä SM-rallia, toisen lumella ja toisen soralla. Molemmista tuloksena oli yleiskilpailun voitot.

 

Kuva: Jari Hotti
Kalle Rovanperä ja SM1-luokan pistejohtaja Teemu Asunmaa ennen rallia Kouvolassa (Kuva: Jari Hotti).

 

“Kilpa-autoon ei kehtaa ylimääräistä jarrupoljinta laittaa”

Koska Rovanperältä ei ikänsä puolesta tietenkään vielä löydy lompakosta ajokorttia, niin poikkeusluvalla SM-ralleissa kilpaileva nuorukainen on tottunut istumaan erikoiskokeiden väliset siirtymäosuudet “pelkääjänpenkissä” ja myöskään nuotitusvaiheessa ei Rovanperä ole saanut ratin takana istua. Kouvolassa siirtymäajot hoiti edelleen kartanlukija Risto Pietiläinen, mutta nuotituksen osalta tilanne oli muuttunut.

Rovanperälle kun myönnettiin mahdollisuus ajaa ajokortti jo 17-vuotiaana ja tämä tarkoitti sitä, että nyt nuotitusvaiheessa Rovanperä pääsi itse ajamaan, kun nuotitusautona käytössä olleeseen farmari-Skodaan asennettiin ylimääräinen jarrupoljin ja auton perään kiinnitettiin se perinteinen valkoinen kolmio. Rovanperä sanoi Kouvolan SM-rallin jälkeen, että tämä muutos toi parannusta tehtyyn nuottiin ja eron kyllä huomasi kilpailussa.

– Kyllä siinä eroa on. Huomaa, että se on tarkka ja että on fiiliksellä tehty. Kyllä se auttaa tosi paljon, Rovanperä kehui.

Ralliautosta valkoista kolmiota ei sen sijaan rallin aikana löytynyt, eli Pietiläinen hoiti edelleen siirtymäosuudet ratin takana.

– Kilpa-autoon ei kehtaa ylimääräistä jarrupoljinta laittaa, “ajo-opettajan” roolin kilpailun osalta välttänyt Pietiläinen naurahti.

Pietiläinen on lukenut nuotteja Rovanperälle jo useamman vuoden ajan ja 53-vuotias kokenut kartanlukija onkin ehtinyt ajamaan niitä siirtymäosuuksia erikoiskokeiden välillä ralliautolla jo paljon. Moni onkin etenkin sosiaalisen median puolella pohtinut sitä, että eikö Pietiläinen itse koskaan haluaisi ajaa rallia, ihan kilpailijan ominaisuudessa?

– En ole koskaan ajanut, mutta olen kyllä miettinyt sitä. Eihän sitä koskaan tiedä. Olisihan se kiva vetää itsekin joskus. Katsotaan jos vaikka jonkun pikkupikkupikkurallin kävisi joskus ajamassa, Pietiläinen yllättää.

Ja kartturiksi tottakai Kalle Rovanperä?

– Kyllä sekin varmaan onnistuisi Kallelta, ei siitä jäisi kiinni, Pietiläinen naurahtaa.

“Kyllä Kalle jaksaa”

Rovanperältä onkin tänä vuonna onnistunut moni asia, vaikka uusia haasteita on tullut jo kuluvan kalenterivuoden ensimmäisen puoliskon aikana varsin runsaasti. Kun alunperin tämä vuosi piti ajaa lähinnä vain Latvian mestaruussarjaa, niin nyt Rovanperä on ehtinyt ajamaan jo useamman kisan myös Suomessa, sekä Italiassa. Rovanperän mukaan tiukka tahti ja uudet haasteet eivät ole vieneet jalkoja alta.

– Ei ole vielä sellaista fiilistä tullut. Paljon on kaikkea uutta opittavaa. Ja kun siitä ei ota stressiä, niin kaikki menee hyvin. Tekee vaan sitä omaa juttuaan, keskittyy siihen, Rovanperä kuvailee.

Moni Rovanperän fani on hurjan kilpailutahdin myötä ollut huolissaan siitä, että miten nuorukainen kaiken tämän kestää ja jaksaa. Kysytään siis ihan suoraan Kallelta itseltään, että jaksaako Kalle kaiken tämän?

– Kyllä Kalle jaksaa, ei ole sen suhteen mitään ongelmaa, Rovanperä naurahtaa.

Myös Pietiläinen allekirjoittaa tämän, mies joka on nähnyt Rovanperän tekemisiä ja uran kehitystä läheltä pidemmän aikaa.

– Minun mielestäni Kalle on kestänyt tämän kaiken hyvin. Ja tarkoitus on mennäkin Kallen ehdoilla koko ajan, että ainakaan ei liikaa “tuputeta”. Jos Kalle sanoo, että johonkin ei lähdetä, niin sitten ei lähdetä, Pietiläinen sanoo.

Nyt Kouvolan SM-rallin jälkeen Rovanperä pääsee hetkeksi huilaamaan ennen seuraavaa koitosta.

– Kesälomaa on neljä viikkoa ja sitten Italiaan. Mökille mennään ja ajetaan vaikka vesijetillä. Tekemättä mitään ei voi olla, Rovanperä hymyilee.

 

Kuva: Jari Nurminen
Kalle Rovanperän vauhti Kouvolan SM-rallissa oli muille liikaa (Kuva: Jari Nurminen).

 

“Ralliautoahan se käsittelee kuin mies”

Vaikka Pietiläinen onkin pitkän uransa aikana nähnyt ja kokenut paljon ja palkintokaapista löytyy mm. Ruotsin MM-rallin vuoden 2001 voittopokaali, niin kaikesta näkee ja huokuu se, että Pietiläinen osaa “vanhoilla päivillään” nauttia myös näistä yksittäisistä rallivoitoista Rovanperän rinnalla.

– Kaikki meni kyllä tänään niin kuin pitääkin mennä, aivan täysin suunnitelmien mukaan. Tosi hieno fiilis, Pietiläinen hehkutti.

Ja poika ajoi jälleen kerran tyylikkäästi, vai voidaanko enää puhua pojasta?

– Ralliautoahan se käsittelee kuin mies, mutta onhan se vielä poika ja teini vielä siviilissä.

Pietiläinen luki aikoinaan nuotteja 93 MM-rallissa Kallen isälle Harri Rovanperälle. Kun pohditaan isän ja pojan eroja ralliautoilijana autossa ja auton ulkopuolella, niin tämä kysymys ei tule Pietiläiselle ensimmistä kertaa.

– Lähes kaikki on sitä kysynyt. Onhan niissä paljon samaa. Molemmat ovat rauhallisia ja määrätietoisia kaikessa tekemisessä. Vaikea sanoa mitä eroja on.

Isä-Harri on edelleen vahvasti mukana poikansa taustalla ja Kouvolassakin Harri oli paikalla.

– Harri hoitaa lentoja ja hotelleja, vähän sellainen tiimin joukkueenjohtaja, Pietiläinen taustoittaa.

Harri Rovanperä ajoi omalla urallaan yhteensä 111 MM-rallia. Kokemusta ja näkemystä ralliautoilun huipulta siis löytyy runsaasti, mutta vieläkö poika malttaa kuunnella isäänsä, isän neuvoja ja näkemyksiä?

– Se vaihtelee. Välillä sieltä tulee vastaus, että “hiljaa!”, ja välillä sitten miettii, että “niinhän se voisi ollakin”. Se on vähän siitä kiinni millä tuulella Kalle sattuu olemaan, Pietiläinen hymyilee.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com