MOTORSPORT

Puhelu tallipäälliköltä rauhoitti Ford-kaksikon sekuntitaistelun – “Hän nauroi noin 10 sekunnin ajan”

Uransa ylivoimaisesti parasta kauttaan rallin MM-sarjassa ajava Ott Tänak jatkoi hyviä otteitaan asfaltilla, kun virolainen ajoi elokuussa ajetun Saksan asfalttiosakilpailun voiton jatkoksi Espanjassa kolmanneksi. Samalla Tänak nousi kuljettajien MM-sarjassa toiseksi ohi keskeyttämään joutuneen Thierry Neuvillen.

Ensi viikonloppuna 30 vuotta täyttävälle Ott Tänakille nyt tullut palkintosijoitus on kauden kuudes ja uran ensimmäinen Espanjan MM-rallissa. Tänak hävisi voittoon ajaneelle Kris Meekelle lopulta 33 sekuntia.

– Kaiken kaikkiaan hyvä viikonloppu. Erityisesti perjantai, jolloin en odottanut olevani niin lähellä (kärkeä), mutta kaikki toimi hienosti, perjantain jälkeen neljäntenä, 6,3 sekunnin päässä kärjestä ollut Tänak kommentoi rallin jälkeen.

Rallin kärkipaikalla paahtanut Meeke repi lauantaina lisää eroa takana tuleviin ja kolmen kärjessä kovin taistelu käytiinkin kakkos- ja kolmossijasta kahden Ford-kuljettajan, Sebastien Ogierin, sekä Tänakin välillä.

– Citroen oli asfaltilla täysin omaa luokkaansa. Meillä muilla olikin sitten tiukempi taistelu, Tänak jakoi ansaittuja kehuja ranskalaistallin suuntaan.

Kun Espanjan MM-rallin viimeinen ajopäivä sunnuntaina käynnistyi, oli Ogierin ja Tänakin välinen aikaero vain 1,5 sekuntia. Kaksintaistelua jatkui vielä kuudesta ajetusta erikoiskokeesta kolmen ensimmäisen ajan, kunnes Tänakin autossa puhelin soi. Soittaja oli M-Sportin tallipäällikkö Malcolm Wilson.

– Tein todellakin parhaani, mutta (valmistajien) pisteiden kannalta virheisiin ei ollut varaa, vaikkakin koko ajan mentiin äärirajoilla. Aamupäivällä meillä ei ollut missään vaiheessa eroa enempää kuin jotain sekunnin verran, se oli kyllä todella tiukkaa. Tauon jälkeen sain sitten puhelun Malcolmilta. Hän nauroi noin 10 sekunnin ajan, mutta sanoi sitten, että “tämä riittää”, Tänak paljasti.

“Mestaruustaistelussa mukana oleminen uusi tilanne”

Sunnuntain tauolle saavuttaessa Ogier oli onnistunut kasvattamaan eroa Tänakiin nähden kolmella erikoiskokeella vain 0,3 sekunnilla, eli ennen kolmea viimeistä erikoiskoetta ero oli 1,8 sekuntia. Kolmella viimeisellä erikoiskokeella Ogier oli jokaisella Tänakia nopeampi kasvattaen lopullisen eron tasan viiteen sekuntiin.

– Minulla ei ollut tänään aseita hänen lyömiseen, Tänak myönsi.

Rallin päättäneellä Power Stage -erikoiskokeella Tänakilla oli mahdollisuus onnistuessaan ohittaa Espanjassa keskeyttämään joutunut Thierry Neuville kuljettajien MM-sarjassa. Kun tulossa oli kolmannen sijan MM-pisteet, niin viimeiseltä erikoiskokeelta lisäpisteitä piti tulla vähintään neljännen sijan verran, jotta Tänak ohittaisi Neuvillen. Ja näin myös tapahtui. Tänak oli juuri neljäs, nappasi kaksi lisäpistettä ja ennen lokakuun lopulla ajettavaa Walesin MM-rallia Tänak johtaa Neuvillea nyt yhdellä pisteellä (161-160).

Viime vuonna Walesissa toiseksi ajanut Tänak sanoi, että nousu MM-pisteissä kakkoseksi ohi Neuvillen on tärkeä ennen kaikkea lähtöpaikan kannalta.

– Lähtöpaikkamme on hyvä, etenkin jos sataa. Jos en pysty taistelemaan voitosta, niin sitten käyn taistelua Thierrya vastaan. Mestaruustaistelussa mukana oleminen on uusi tilanne minulle, en ole tälläistä ennen kokenut. Se toimii hyvänä motivoijana, Tänak päätti.

Ogier siis johtaa MM-pisteissä ja Tänak nousi nyt toiseksi. Tallikavereiden välinen ero on 37 pistettä, kun ajamatta on vielä Walesin ja Australian osakilpailut. Walesin MM-ralli käynnistyy torstaina 26. lokakuuta. Sitä ennen Tänak kuitenkin kilpailee kotimaisemissaan Virossa ensi viikonloppuna, kun hän osallistuu Saarenmaan juhlaralliin Fordin vanhemmalla WRC-kalustolla.

Lue myös! Tänak kilpaileekin Saarenmaa Rallissa Fordin WRC-autolla – Kartanlukijana Viron rallimestari (6.10.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com